Пословна година солидно почела за дрвопрерађиваче

– За дрвопрерађиваче у Републици Српској ова пословна година је солидно почела, а уколико успију одржати садашњи тренд могу очекивати и раст производње, посебно у сектору намјештаја који је и најпрофитабилнији у тој области.

Република Српска 27.02.2021 | 14:34
Пословна година солидно почела за дрвопрерађиваче

Иако је пандемија вируса корона стала на пут привредницима, сектор дрвопрераде успио је у другом полугодишту прошле године да исплива из кризе и достигне резултат који су имали и на крају 2019. године.

Све то охрабрило је дрвопрерађиваче да лакше уплове у нове послове у овој години, а добар старт најављује да би већ на крају ове године резултати могли бити и бољи него прије почетка пандемије.

Потврђује то и секретар Удружења шумарства и прераде дрвета при Привредној комори РС Лазо Шиник нагласивши да су домаћи дрвопрерађивачи, упркос свјетским процјенама да се раст може очекивати тек 2022. године, већ надомак тог циља.

“Упркос бројним поремећајима на тржишту успјела се одржати потражња и зато је резултат био добар на крају прошле године. У сектору шумарства забиљежен је раст од 2,4 одсто, док је у сектору прераде дрвета раст био око два одсто. С обзиром на све то оптимистични смо да ће тај тренд бити настављен“, рекао је Шиник.

Разлога за оптимизам, додао је, свакако даје вакцина против вируса корона која би требало да донесе стабилизацију епидемиолошке ситуације.

“За сада је ниво тражње добар и надамо се да ће бити још бољи како вријеме буде одмицало. Посебно је значајно да се ситуација стабилизује у Италији, Њемачкој и Аустрији, јер то су за наше произвођаче најважнија тржишта“, нагласио је Шиник.

Добрим резултатима надају се и у предузећу “Дрвопродекс” из Бањалуке.

“У ова два мјесеца имамо више наруџби него на почетку прошле године, што даје разлог за оптимизам да се све враћа у нормалу и да су пред нама добри резултати“, рекао је директор ове фирме Дарко Партало.

Додао је да је најважније да су успјели сачувати раднике, пословне партнере и да поново могу наставити да раде пуним капацитетом.

Партало, који је и предсједник Удружења дрвопрерађивача РС, каже да је пред дрвопрерађивачима сигурно успјешнија година од претходне те да разлога за оптимизам имају и они који су ослоњени на сектор грађевинарства који се доста брзо опоравља.  

(Глас Српске)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Маријо04

27.02.2021 13:41

Јест лако је кад радници раде на црно пријављени на цетири сата и примају бједну плату а они огромне паре узимају а сировину мало плате јер је сума покрадена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мисо

27.02.2021 14:14

Јасте за робовласнике али како је радницима то само они знају.

Name

Ре

27.02.2021 14:53

Довољно им видјети ФБ профил странице, само лупају неке цитате јос да поцну објављивати цеститке и поздраве не би ме цудило а баве се прерадом дрвета, смијесно и залосно поред тога сто је неозбиљно!

Name

Олово

27.02.2021 15:24

Ма,немој

Name

Ре за ре

27.02.2021 17:24

Хахах, видио сам, мора да ту фацебоок страницу води неко ко је заврсио "факултет", све памет до памети!

Name

Гола сјеча

27.02.2021 14:54

Сасјекли су све суме,генерације које долазе вам то не смију никада опростити!Суме послују у минусу,све сасјекосе,радници на минималцу а директори сума и власници пилана и дрвопрерадјивацј су пословни људи,способни успјесни.Успјесни у крађи и лоповлуку,возају дзипове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анонyмус

27.02.2021 16:37

Друзе то је проклето , никад им неце бит доста. Нез цим се бавис ал ео да ти казем то су људи који би најсрецнији били кад би они управљали ресурсима мисли на тзв газде. Па да сјеку до миле воље и да надју робова којих понестаје да им рукају и дан и ноц за 520 км.

Name

Г.

27.02.2021 15:15

Суму добијају по постицајним цјенама од Шума Српске, Шуме су у минусу 60 милијона, робу добијају само подобни и финалисти а обицне пилане могу само скарт добити или не добити ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.02.2021 16:14

Од тога се знаци граде хотели на јахорини.

Name

Питање

27.02.2021 16:00

Је л' ти из дрвопродекса продају стихове или подове, гледајуци фацебоок профил, стекао сам утисак који је недефинисан, образујте се мало и не мјесајте бабе и забе. Какве везе цитати имају са подовима и који мозак је смислио тако несто глупо. Сељаци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxxx

27.02.2021 16:36

А добро неки јаднике. Кренули.

ОДГОВОРИТЕ