Како је пропао план Дарка Елеза и Веље Невоље?

Криминални план Вељка Беливука (36) званог Веља Невоља и осуђиваног криминалца Дарка Елеза (40) да споје екипе и тако формирају најопаснији клан у Србији пропао је њиховим хапшењем.

Србија 26.02.2021 | 20:03
Како је пропао план Дарка Елеза и Веље Невоље?

ИБеливук и Елез посљедњих мјесеци прије хапшења интензивно су сарађивали јер су имали сличан начин рада и истог шефа, преноси Блиц.

Веља Невоља, поред свих осталих криминалних активности, био је и главни човјек у Београду за кавачки клан који је у овом тренутку један од главних снадбјевача кокаином за земаље Западне Европе. Беливук и његов најближи сарадник Марко Миљковић Маре били су задужени да управљају београдским огранком овог клана, организују и обављају све што је потребно.

Управо са истим црногорским кланом сарађивао је и Дарко Елез који се, према оперативним полицијским подацима, такође налази на челу његове криминалне групе.

Сарадња са кавачима била је главна веза ова два опасна криминалца која се сада налазе иза решетака – Невоља у Србији, док Елез чека изручење Босни и Херцеговини.

Да су везе Беливука и Елеза биле све ближе потврђује и свједочење познатог београдског угоститеља Александра Кајмаковића (46) званог Аца Босанац, који је у уторак приведен на саслушање због веза са Вељом Невољом.

Он је, између осталог, на саслушању испричао да га је Славиша Кокеза, председник Фудбалеског савеза Србије убјеђивао да обезбјеђење локала у којима је сувласник (“Три шешира”, “Златни бокал”, “Касина”; “Лафајет”, “Темперамент” и “Бутик 1, 2 и 3”) да навијачима ФК Партизан. Обезбјеђење у Београду годинама су држали припадници Беливукове криминалне групе која се крила иза Партизанове навијачке групе “Јањичари”, а потом “Принципи”.

Иако је неко вријеме избјегавао да то уради, Кајмаковић је на крају због бројних проблема, између осталог и проблема које му је 2016. године у “Бутику 3” правио Дарко Елез, послове обезбјеђења у неколико својих локала препустио групи Веље Невоље.

Кајмаковић је испричао да је 2016. године, када му је Елез правио проблеме и пријетио, ситуацију “смиривала” Дијана Хркаловић, тадашња државна секретарка у МУП и начелница УКП.

Према незваничним информацијама Беливук и Елез су сарадњу започели 2018. године. О томе је говорио и министар унутрашњих послова Александар Вулин када је рекао да су “Елез, Беливук и Миљковић повезан случај”.

– Планирали су да оснују савезништво и то би била озбиљна ствар. Морали смо прво да ријешимо Елеза, његов криминални клан, а затим и Беливуков и Миљковићев клан. Они нису смели да буду у исто вријеме на истом простору – рекао је Вулин.

И Дарко Елез и Вељко Беливук сумњиче се за иста кривична дјела – од формирања организованих криминалних група, диловања, рекетирања, насиља и убистава. Док се Беливуку, против кога се још води истрага, и његовој екипи на терет, за сада, стављају три убиства, Елез је осумњичен за два.

Елез је ухапшен крајем децембра прошле године у Батајници по налогу Босне и Херцеговине. Апелациони суд у Београду у уторак 23. фебруара, на дан када је на саслушање приведен Александар Кајмаковић, правоснажно је одлучио да су испуњени услови за изручење Елеза БиХ.

Њега БиХ тражи због низа тешких кривичних дјела организованог криминала извршених 2015, 2017, 2018. и 2019. године. Нека од кривичних дјела за која је Елез осумњичен су и две мафијашке ликвидације – власника свадбеног салона “Родео” Синише Миличевића званог Тигар у мају 2018. године и власника ноћног клуба “Спарта” Милоша Остојића у јануару 2019. године у Истоцном Сарајеву.

Такође, осумњичен је и за планирање и покушаје убиства на подручју Источног Сарајева и Бијељине, изнуде, застрашивања и друга кривична дјела.

Елез се од хапшења налази у екстрадиционом затвору, а иначе је и у Србији издржао казну од девет година због формирања криминалне групе која је на територији Србије и БиХ трговала дрогом, вршила изнуде и чинила друга кривична дјела.

Досије Вељка Беливука пун је оптужби за иста кривична дјела. Веља Невоља је свој криминални успон почео након што је преузео вођство партизановом навијачком групом “Јањичари”, а онда преузео обезбјеђење свих већих ноћних клубова у престоници.

С те позиције припадници његове групе лако су могли да организују диловање дроге у локалима. Убрзо су Беливукови апетити порасли те је почео да рекетира, малтретира и мучи свакога ко није желио да на њега препише оно што је одлучио да треба да буде његово – локале, станове, кола…

Постајао је све моћнији у подземљу Србије, прије свега у Београду, те је убрзо започео сарадњу са Дарком Елезом, а потом и кавачким кланом. Након тога Веља Невоља почео је брутално да разрјешава сукобе са другим дилерима и навијачима у Србији.

Његова група осумњичена је за три убиства, али и за отмицу још више од десет мушкараца који су нестали без трага прошле године у Београду. Истрага против Беливукове криминалне групе још је у току, а полиција већ више од 20 дана, од хапшења више од 20 припадника његове групе, врши детаљну истрагу, претреса све локације на којима су боравили и прикупља доказе против њих.

(Блиц)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Че

26.02.2021 19:34

Можда се и додје до налогодавца за убиство Славише Крунића!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да али

27.02.2021 12:44

Да није ту упетљан и који од српских..патриота..

Name

Добој

27.02.2021 19:33

Ма нису упетљани српски патриоти, они су сефови овим супљоглавцима.

Name

Јаффа

26.02.2021 20:18

Ха ха ха...одрадио их Кокеза, а?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кекс

27.02.2021 05:26

Па следеци је кокеза,кум његов синиса,неце и спасити онај директор биа.Зна вучиц све,кокеза ја све знао увјек

Name

Обичан Чојк

26.02.2021 20:29

Како је кренуло, Фк Партизан ће постати власништво Звезде. Нема везе, ми прави Гробари ћемо навијати за Јувентус и Њу Кастл, и они су црно- бели. Наравно, против Звезде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

И сарајевоо

26.02.2021 20:33

Елез се пуно заиграоо...Банее Сеховац је заслузан за његово приводјење правди

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па стварно

26.02.2021 22:08

ста би јос требало да се деси да та стока никад висе не изадје из затвора,па да ли је могуце да су ти и такви били на слободи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обезбеђивао

27.02.2021 09:18

локале, па сигурно је имао ,,регистровану" фирму за ,,обезбеђење". Наравно, уредно регистровану.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милос

27.02.2021 11:35

Ја немогу да вјееујем да се оваквим нељудима даје оволика пазња! Најгори сљам, дебили, психицки болесне особе а о њима се писе у медијима као да су Нобеловци, страсно! Кога је брига за њих, умрли-остали никог не интересује!

ОДГОВОРИТЕ