Шта су руководству ВСТС поручили страни амбасадори?

На састанку представника Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) са страним амбасадорима, које је предводио шеф Делегације Европске уније у Босни и Херцеговини Јоханн Саттлер, наглашено је како се Савјет треба фокусирати на конкретне резултате и унапређење одговорности.

Босна и Херцеговина 25.02.2021 | 18:44
Шта су руководству ВСТС поручили страни амбасадори?

Новоизабрани чланови Предсједништва ВСТС-а Халил Лагумџија, Биљана Симеуновић, Санела Горушановић-Бутиган и Селим Карамехић су на састанку, како је наведено у саопштењу, казали како ће рад Савјета бити базиран на Реформском програму, као скупу стратешких и реформских мјера, те измјенама и допунама Закона о ВСТС-у.

Како је наведено у саопштењу, усвајање реформског програма планирано је за наредну сједницу.

“С тим у вези потцртана је важност и неопходност подршке међународне заједнице у БиХ за брзо усвајање измјена и допуна наведеног закона, без којег одређени помаци у правосуђу не могу бити остварени”, наведено је у саопштењу.

Наглашено је да је ВСТС свјестан налаза и препорука из извјештаја независних експерата о питањима владавине права, те ће фокус у наредном периоду бити стављен на јачање интегритета носилаца правосудних функција, јачање одговорности, квалитета, ефикасности, борби против корупције и организизованог криминала и јачања сарадње са спољним актерима.

Потпредсједница Симеуновић је говорила о активностима у вези с ревизијом, измјенама и допунама Закона о ВСТС-у, док је стални члан Карамехић говорио о повјерењу јавности у систем, наводи се.

Амбасадори Шведске, Холандије, Италије, Аустрије, Словеније и замјеница амбасадорице Њемачке су нагласили како је неопходан прогрес да би се вратило повјерење грађана у рад правосуђа, те да се од ВСТС-а очекује да буде лидер и позитиван примјер промјена неопходних за босанскохерцеговачко друштво.

“Амбасадор Саттлер је честитао новоизабраном руководству и потцртао значај успостављања владавине права за међународну заједницу, као кључног предуслова за приступ Босне и Херцеговине Европској унији”, наведено је.

Додаје се како је Саттлер нагласио да се ВСТС треба фокусирати на конкретне резултате и унапређење одговорности.

(Н1)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Пензионерка

25.02.2021 19:47

Нароцито треба бити луд, па повјеровати у закон о корупцији! То су офуцане фразе које се константно сервирају народу, али, никако да се спроведе у дјело. Никада се правосудни систем неце ослободити политицког утицаја и ултиматума, тако да је све то јос једна супља прица у низу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мјесто

25.02.2021 21:13

Гдје сервирање губи смисао. Близу је социолоске резонанцје, али ипак мозе се вјеровати да цивилизације постоје, сто да не и овде. Наравно није све светлост, неки разумију само електроне, односно паре, за амбијент су одговорни и новинари који прихватају посао, да не могу одступати од амбијента за који су плацени, да би јадни презивели. Нит професионално, нит људски, нити добро, тако да себи скрацују право на уредан амбијент, уствари они га и стварају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

25.02.2021 21:16

Вратите Тегелтију и позовите на одговорност, прво то треба да урадите

ОДГОВОРИТЕ
Name

Страниx

26.02.2021 08:15

Тако је ,муцави цело је зрео за робију због својих дјела ,а нароцито испитати поријекло имовине.

Name

Жртва?

26.02.2021 08:22

Ништа од тога.нема,оде Милан а оста без казне,и даље ће Радит, крађе РАЗНЕ,Са Миланом или са Алилом све остаде к'о што је и БИЛО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Како су лијепо постројени

26.02.2021 09:10

На рапорту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зага

26.02.2021 13:43

ЦУЈ, ДА СЕ ФОКУСИРАЈУ У УНАПРЕДЈЕЊЕ ОДГОВОРНОСТИ!!! ОД КАДА У ВСТС ПОСТОЈИ ОДГОВОРНОСТ?! ОНО СТО НЕ ПОСТОЈИ НИЈЕ МОГУЦЕ НИ УНАПРИЈЕДИТИ. А, ВИ, ЗАПАДЊАЦКА БАНДО, НЕ ГЛУМИТЕ НАМ ДОБРОНАМЈЕРНИКЕ, КАДА ТО НИСТЕ, НИТИ ЦЕТЕ ИКАДА БИТИ!!!

ОДГОВОРИТЕ