Šta su rukovodstvu VSTS poručili strani ambasadori?

Na sastanku predstavnika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) sa stranim ambasadorima, koje je predvodio šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler, naglašeno je kako se Savjet treba fokusirati na konkretne rezultate i unapređenje odgovornosti.

Bosna i Hercegovina 25.02.2021 | 18:44
Šta su rukovodstvu VSTS poručili strani ambasadori?

Novoizabrani članovi Predsjedništva VSTS-a Halil Lagumdžija, Biljana Simeunović, Sanela Gorušanović-Butigan i Selim Karamehić su na sastanku, kako je navedeno u saopštenju, kazali kako će rad Savjeta biti baziran na Reformskom programu, kao skupu strateških i reformskih mjera, te izmjenama i dopunama Zakona o VSTS-u.

Kako je navedeno u saopštenju, usvajanje reformskog programa planirano je za narednu sjednicu.

“S tim u vezi potcrtana je važnost i neophodnost podrške međunarodne zajednice u BiH za brzo usvajanje izmjena i dopuna navedenog zakona, bez kojeg određeni pomaci u pravosuđu ne mogu biti ostvareni”, navedeno je u saopštenju.

Naglašeno je da je VSTS svjestan nalaza i preporuka iz izvještaja nezavisnih eksperata o pitanjima vladavine prava, te će fokus u narednom periodu biti stavljen na jačanje integriteta nosilaca pravosudnih funkcija, jačanje odgovornosti, kvaliteta, efikasnosti, borbi protiv korupcije i organizizovanog kriminala i jačanja saradnje sa spoljnim akterima.

Potpredsjednica Simeunović je govorila o aktivnostima u vezi s revizijom, izmjenama i dopunama Zakona o VSTS-u, dok je stalni član Karamehić govorio o povjerenju javnosti u sistem, navodi se.

Ambasadori Švedske, Holandije, Italije, Austrije, Slovenije i zamjenica ambasadorice Njemačke su naglasili kako je neophodan progres da bi se vratilo povjerenje građana u rad pravosuđa, te da se od VSTS-a očekuje da bude lider i pozitivan primjer promjena neophodnih za bosanskohercegovačko društvo.

“Ambasador Sattler je čestitao novoizabranom rukovodstvu i potcrtao značaj uspostavljanja vladavine prava za međunarodnu zajednicu, kao ključnog preduslova za pristup Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji”, navedeno je.

Dodaje se kako je Sattler naglasio da se VSTS treba fokusirati na konkretne rezultate i unapređenje odgovornosti.

(N1)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Penzionerka

25.02.2021 19:47

Narocito treba biti lud, pa povjerovati u zakon o korupciji! To su ofucane fraze koje se konstantno serviraju narodu, ali, nikako da se sprovede u djelo. Nikada se pravosudni sistem nece osloboditi politickog uticaja i ultimatuma, tako da je sve to jos jedna suplja prica u nizu.

ODGOVORITE
Name

Mjesto

25.02.2021 21:13

Gdje serviranje gubi smisao. Blizu je socioloske rezonancje, ali ipak moze se vjerovati da civilizacije postoje, sto da ne i ovde. Naravno nije sve svetlost, neki razumiju samo elektrone, odnosno pare, za ambijent su odgovorni i novinari koji prihvataju posao, da ne mogu odstupati od ambijenta za koji su placeni, da bi jadni preziveli. Nit profesionalno, nit ljudski, niti dobro, tako da sebi skracuju pravo na uredan ambijent, ustvari oni ga i stvaraju.

ODGOVORITE
Name

Boris

25.02.2021 21:16

Vratite Tegeltiju i pozovite na odgovornost, prvo to treba da uradite

ODGOVORITE
Name

Stranix

26.02.2021 08:15

Tako je ,mucavi celo je zreo za robiju zbog svojih djela ,a narocito ispitati porijeklo imovine.

Name

Žrtva?

26.02.2021 08:22

Ništa od toga.nema,ode Milan a osta bez kazne,i dalje će Radit, krađe RAZNE,Sa Milanom ili sa Alilom sve ostade k'o što je i BILO.

ODGOVORITE
Name

Kako su lijepo postrojeni

26.02.2021 09:10

Na raportu.

ODGOVORITE
Name

Zaga

26.02.2021 13:43

CUJ, DA SE FOKUSIRAJU U UNAPREDJENJE ODGOVORNOSTI!!! OD KADA U VSTS POSTOJI ODGOVORNOST?! ONO STO NE POSTOJI NIJE MOGUCE NI UNAPRIJEDITI. A, VI, ZAPADNJACKA BANDO, NE GLUMITE NAM DOBRONAMJERNIKE, KADA TO NISTE, NITI CETE IKADA BITI!!!

ODGOVORITE