"Ковакс" криви БиХ за неиспоручену пошиљку вакцина

Механизам "Ковакс" саопштио је да је БиХ крива што јој није стигла обећана количина вакцина компаније “Фајзер” против корона вируса, јер није испунила посебне захтеве америчког произвођача.

Босна и Херцеговина 25.02.2021 | 17:05
"Ковакс" криви БиХ за неиспоручену пошиљку вакцина

Иако су многе земље већ започеле процес вакцинације, БиХ једва да га је започела и неће ни у марту добити ниједну вакцину преко механизма "Ковакс", наводи се у писму које је Министарство БиХ за цивилне послове добило од "Ковакса", преноси портал "Балкан Инсигхт".

Како се наводи, БИХ је 29. јануара обавијештена да ће добити 23. 400 доза "Фајзерових" вакцина, међутим "Ковакс" иницијатива навела је да БиХ није испунила услове за чување вакцина, односно није обезбиједила веома хладна складишта вакцине, али и неке обавезе из правног и административног аспекта.

– Послије неколико разговора са "Фајзером" у посљедње три недјеље, са жаљењем вас обавјештавамо да ће испорука ових доза, које је требало да буду испоручене у првом кварталу ове године, бити одложена док се не испуне додатни "Фајзерови" захтјеви за дубинском анализом – наводи се у писму.

Да би помогао у рјешавању проблема, "Ковакс" је понудио да олакша разговоре између БиХ и представника компаније "Фајзер".

Са друге стране, Министарство за цивилне послове БиХ инсистира да је испунило све своје обавезе.

Босна и Херцеговина је од програма "Ковакс" очекивала 1, 23 милиона вакцина, што је довољно за око 20 одсто њене популације.

Фајзер: БиХ није испунила услов за испоруку вакцине

Из компаније "Фајзер" поручено је да њихове вакцине у БиХ највјероватније неће стићи ни у марту, јер нису испуњени услови за почетак испоруке у оквиру система "Ковакс", пренио је портал "Кликс".

Из "Фајзера" су рекли да је прије неколико дана из те компаније упућено писмо властима БиХ са упозорењем да нису испуњени сви услови за почетак испоруке њихове вакцине у оквиру "Ковакса".

Из компаније су појаснили суштину проблема прецизирајући да за испоруку вакцина државе морају да имају документацију о националном регулаторном одобрењу вакцина, које је издала надлежна Национална регулаторна агенција (или доказ о признавању или ослањању на другу врсту регулаторног одобрења), увозну дозволу и потписане споразуме о одштети и одговорности.

Другим ријечима, надлежна институција у БиХ, Агенција за лијекове није одобрила "Фајзера", нити има документ којим се ослања на одобрење ове вакцине у СЗО и слично.

(Тањуг)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Ранко

25.02.2021 16:25

Фајзера, а посебно АстраЗ не жели барем 80% популације, те не знам коме га мисле давати. Само руска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иги

25.02.2021 17:12

не руска, руска је грозна, њу ни руси не примају само је продају

Name

Ре

25.02.2021 18:09

Питам те Ранко а због цега Руси не зеле руску вакцину?

Name

забринута

25.02.2021 16:32

??? ови стварно нису за било ста на свјетском нивоу него само на локалном украст,преварити,корупција,непотизам итд.???

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

25.02.2021 17:37

За ово ниси у праву. Лопови су у цоваxу , узели паре и циао Дјубрад

Name

Срамота

25.02.2021 17:53

Мислили сте преко ковакса добити преко милион бесплатних вакцина. Срам нека вас је ако имате образа имало. Ни то нисте могли одрадити како треба. Да је красти то би знали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈугоБиХ конфедерација

25.02.2021 19:52

Је набавила довољно, разних вакцина, хтјела је оне из западних земаља, али ако запад то не зели, ста се мозе.

ОДГОВОРИТЕ