"Kovaks" krivi BiH za neisporučenu pošiljku vakcina

Mehanizam "Kovaks" saopštio je da je BiH kriva što joj nije stigla obećana količina vakcina kompanije “Fajzer” protiv korona virusa, jer nije ispunila posebne zahteve američkog proizvođača.

Bosna i Hercegovina 25.02.2021 | 17:05
"Kovaks" krivi BiH za neisporučenu pošiljku vakcina

Iako su mnoge zemlje već započele proces vakcinacije, BiH jedva da ga je započela i neće ni u martu dobiti nijednu vakcinu preko mehanizma "Kovaks", navodi se u pismu koje je Ministarstvo BiH za civilne poslove dobilo od "Kovaksa", prenosi portal "Balkan Insight".

Kako se navodi, BIH je 29. januara obaviještena da će dobiti 23. 400 doza "Fajzerovih" vakcina, međutim "Kovaks" inicijativa navela je da BiH nije ispunila uslove za čuvanje vakcina, odnosno nije obezbijedila veoma hladna skladišta vakcine, ali i neke obaveze iz pravnog i administrativnog aspekta.

– Poslije nekoliko razgovora sa "Fajzerom" u posljednje tri nedjelje, sa žaljenjem vas obavještavamo da će isporuka ovih doza, koje je trebalo da budu isporučene u prvom kvartalu ove godine, biti odložena dok se ne ispune dodatni "Fajzerovi" zahtjevi za dubinskom analizom – navodi se u pismu.

Da bi pomogao u rješavanju problema, "Kovaks" je ponudio da olakša razgovore između BiH i predstavnika kompanije "Fajzer".

Sa druge strane, Ministarstvo za civilne poslove BiH insistira da je ispunilo sve svoje obaveze.

Bosna i Hercegovina je od programa "Kovaks" očekivala 1, 23 miliona vakcina, što je dovoljno za oko 20 odsto njene populacije.

Fajzer: BiH nije ispunila uslov za isporuku vakcine

Iz kompanije "Fajzer" poručeno je da njihove vakcine u BiH najvjerovatnije neće stići ni u martu, jer nisu ispunjeni uslovi za početak isporuke u okviru sistema "Kovaks", prenio je portal "Kliks".

Iz "Fajzera" su rekli da je prije nekoliko dana iz te kompanije upućeno pismo vlastima BiH sa upozorenjem da nisu ispunjeni svi uslovi za početak isporuke njihove vakcine u okviru "Kovaksa".

Iz kompanije su pojasnili suštinu problema precizirajući da za isporuku vakcina države moraju da imaju dokumentaciju o nacionalnom regulatornom odobrenju vakcina, koje je izdala nadležna Nacionalna regulatorna agencija (ili dokaz o priznavanju ili oslanjanju na drugu vrstu regulatornog odobrenja), uvoznu dozvolu i potpisane sporazume o odšteti i odgovornosti.

Drugim riječima, nadležna institucija u BiH, Agencija za lijekove nije odobrila "Fajzera", niti ima dokument kojim se oslanja na odobrenje ove vakcine u SZO i slično.

(Tanjug)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Ranko

25.02.2021 17:25

Fajzera, a posebno AstraZ ne želi barem 80% populacije, te ne znam kome ga misle davati. Samo ruska.

ODGOVORITE
Name

Igi

25.02.2021 18:12

ne ruska, ruska je grozna, nju ni rusi ne primaju samo je prodaju

Name

Re

25.02.2021 19:09

Pitam te Ranko a zbog cega Rusi ne zele rusku vakcinu?

Name

zabrinuta

25.02.2021 17:32

😂😂😂 ovi stvarno nisu za bilo sta na svjetskom nivou nego samo na lokalnom ukrast,prevariti,korupcija,nepotizam itd.😂😂😂

ODGOVORITE
Name

BL

25.02.2021 18:37

Za ovo nisi u pravu. Lopovi su u covaxu , uzeli pare i ciao Djubrad

Name

Sramota

25.02.2021 18:53

Mislili ste preko kovaksa dobiti preko milion besplatnih vakcina. Sram neka vas je ako imate obraza imalo. Ni to niste mogli odraditi kako treba. Da je krasti to bi znali.

ODGOVORITE
Name

JugoBiH konfederacija

25.02.2021 20:52

Je nabavila dovoljno, raznih vakcina, htjela je one iz zapadnih zemalja, ali ako zapad to ne zeli, sta se moze.

ODGOVORITE