Поскупљење струје у Српској тренутно “није на столу”

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је да су ово министарство и Влада покренули велику реформу електроенергетског сектора, чији је кључни циљ либерализација тржишта електричне енергије, али је истакао да поскупљење струје тренутно "није на столу".

Република Српска 25.02.2021 | 16:12
Поскупљење струје у Српској тренутно “није на столу”

Ђокић је појаснио да се реформа, прије свега, огледа у доношењу новог Закона о електричној енергији, који је усвојила Народна скупштина и који је дефинисао реформски пут у наредним годинама кроз који ће проћи “Електропривреда Српске” и цијели електроенергетски сектор.

Он је навео да ће реформа за потрошаче значити да ће бити обезбијеђено квалитеније снабдијевање електичном енергијом, пружање садржајније и квалитетније услуге.

У том смислу, додао је, неопходно је обезбиједити и да се сав енергетски сектор развија и да обезбиједи ону врсту прихода и да има добит која ће омогућити да “Електропривреда” буде стуб развоја Српске и њене привреде.

Ђокић је навео да сада предстоји нови велики посао, а то је примјена закона у пракси која ће бити видљива у наредних неколико година.

Према његовим ријечима, прва фаза промјене закона је реструктурисање “Електропривреде Српске”, осносно раздвајање дјелатности производња, дистрибуција и снабдијевање и формирање засебних предузећа.

– Већ сада смо створили предуслове да започне нова организација, формиран је оператор дистрибутивног система – ОДС који ће бити организован на пет локација. Формирана је и дирекција за јавно снабдијевање и предстоји нам у наредних неколико година рееорганизовање производних предузећа”, рекао је Ђокић новинарима у Бањалуци гдје је одржана радионица о теми “Статус и улога дистрибутивне дјелатности у складу са захтјевима новог Закона о електричној енергији”, коју је организовало ресорно министарство.

Он је нагласио да је овај процес урађен у складу са смјерницама ЕУ и директивама енергетске заједнице, уз напомену да либерализација ни у једној држави није завршена без промјена цијене електричне енергије и да је то, када се излази на тржиште, нужна карактеристика тог стања.

– Нашим Законом о електричној енергији дефинисали смо категорију енергетски заштићеног купца. То су грађани Српске који немају примања на том нивоу да би могли да плаћају нешто веће цијене. Због тога је у буџету Српске ове године планирано 12 милиона КМ за те потребе – рекао је Ђокић.

“Слиједимо политику Владе Српске”

Директор “Електропривреде Српске” Лука Петровић рекао је да “Електропривреда Српске”, чија је реорганизација већ почела, има дупло нижу цијену електричне енегије од оних у окружењу.

– Закон о електричној енергији омогућио је да се у наредних неколико година крећемо ка тржишним цијенама, да би и други снабдјевачи овдје могли да продају енергију. То је либерализација. Овдје ми имамо монопол и једини продајемо еектричну енергију и због тога Европа жели либерализацију -рекао је Петровић.

Када се помиње рачун за електричну енергију, додао је, он се не састој само од електричне енергије већ и од мрежарина које се плаћају дистрибутивним предузећима, накнаде за обновљиве изворе енергије, накнаде за пренос на преносну компанију БиХ, те су са свим другим накнадама рачуни за струју најповољнији у “Електропривреди Српске”.

– Ми наравно слиједимо политике Владе Српске која жели да и даље буде кроз “Електропривреду” најповољнији снабдијевач на овима просторима – рекао је он.

Петровић је нагласио да грађани Српске у овој години не могу очекивати веће износе рачун електричне енергије, што је, како је нагласио, став већинског власника – Владе Српске и то значи да неће бити повећања цијена електричне енергије.

Директор УСАИД-овог пројекта асистенција у енергетском сектору Мак Каменица рекао је да су реформе важне за отварање тржишта електричне енергије, те се нада да ће и друге електропривредне компаније у БиХ пратити овај позитиван корак.

– То су урадиле све земље у региону и то је корак који је прописан кроз европска правила – навео је Каменица.

(Срна)

 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Ратник

25.02.2021 15:39

Питање дана када ће доћи до поскупљења.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Овца

25.02.2021 20:48

У априлу

Name

Електропривреда

25.02.2021 21:00

Она карикатура од директора имао турнеје, данима висио по тв емисијама најављујући поскупљење струје, онда баја каже нема поскупљења. А нон стоп организују секташке сеансе, могу се бар усагласити око изјава за јавност, схватили изгледа да бољи ефекат даје испирање мозга апатичном народу.

ОДГОВОРИТЕ