Poskupljenje struje u Srpskoj trenutno “nije na stolu”

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da su ovo ministarstvo i Vlada pokrenuli veliku reformu elektroenergetskog sektora, čiji je ključni cilj liberalizacija tržišta električne energije, ali je istakao da poskupljenje struje trenutno "nije na stolu".

Republika Srpska 25.02.2021 | 16:12
Poskupljenje struje u Srpskoj trenutno “nije na stolu”

Đokić je pojasnio da se reforma, prije svega, ogleda u donošenju novog Zakona o električnoj energiji, koji je usvojila Narodna skupština i koji je definisao reformski put u narednim godinama kroz koji će proći “Elektroprivreda Srpske” i cijeli elektroenergetski sektor.

On je naveo da će reforma za potrošače značiti da će biti obezbijeđeno kvalitenije snabdijevanje elektičnom energijom, pružanje sadržajnije i kvalitetnije usluge.

U tom smislu, dodao je, neophodno je obezbijediti i da se sav energetski sektor razvija i da obezbijedi onu vrstu prihoda i da ima dobit koja će omogućiti da “Elektroprivreda” bude stub razvoja Srpske i njene privrede.

Đokić je naveo da sada predstoji novi veliki posao, a to je primjena zakona u praksi koja će biti vidljiva u narednih nekoliko godina.

Prema njegovim riječima, prva faza promjene zakona je restrukturisanje “Elektroprivrede Srpske”, osnosno razdvajanje djelatnosti proizvodnja, distribucija i snabdijevanje i formiranje zasebnih preduzeća.

– Već sada smo stvorili preduslove da započne nova organizacija, formiran je operator distributivnog sistema – ODS koji će biti organizovan na pet lokacija. Formirana je i direkcija za javno snabdijevanje i predstoji nam u narednih nekoliko godina reeorganizovanje proizvodnih preduzeća”, rekao je Đokić novinarima u Banjaluci gdje je održana radionica o temi “Status i uloga distributivne djelatnosti u skladu sa zahtjevima novog Zakona o električnoj energiji”, koju je organizovalo resorno ministarstvo.

On je naglasio da je ovaj proces urađen u skladu sa smjernicama EU i direktivama energetske zajednice, uz napomenu da liberalizacija ni u jednoj državi nije završena bez promjena cijene električne energije i da je to, kada se izlazi na tržište, nužna karakteristika tog stanja.

– Našim Zakonom o električnoj energiji definisali smo kategoriju energetski zaštićenog kupca. To su građani Srpske koji nemaju primanja na tom nivou da bi mogli da plaćaju nešto veće cijene. Zbog toga je u budžetu Srpske ove godine planirano 12 miliona KM za te potrebe – rekao je Đokić.

“Slijedimo politiku Vlade Srpske”

Direktor “Elektroprivrede Srpske” Luka Petrović rekao je da “Elektroprivreda Srpske”, čija je reorganizacija već počela, ima duplo nižu cijenu električne enegije od onih u okruženju.

– Zakon o električnoj energiji omogućio je da se u narednih nekoliko godina krećemo ka tržišnim cijenama, da bi i drugi snabdjevači ovdje mogli da prodaju energiju. To je liberalizacija. Ovdje mi imamo monopol i jedini prodajemo eektričnu energiju i zbog toga Evropa želi liberalizaciju -rekao je Petrović.

Kada se pominje račun za električnu energiju, dodao je, on se ne sastoj samo od električne energije već i od mrežarina koje se plaćaju distributivnim preduzećima, naknade za obnovljive izvore energije, naknade za prenos na prenosnu kompaniju BiH, te su sa svim drugim naknadama računi za struju najpovoljniji u “Elektroprivredi Srpske”.

– Mi naravno slijedimo politike Vlade Srpske koja želi da i dalje bude kroz “Elektroprivredu” najpovoljniji snabdijevač na ovima prostorima – rekao je on.

Petrović je naglasio da građani Srpske u ovoj godini ne mogu očekivati veće iznose račun električne energije, što je, kako je naglasio, stav većinskog vlasnika – Vlade Srpske i to znači da neće biti povećanja cijena električne energije.

Direktor USAID-ovog projekta asistencija u energetskom sektoru Mak Kamenica rekao je da su reforme važne za otvaranje tržišta električne energije, te se nada da će i druge elektroprivredne kompanije u BiH pratiti ovaj pozitivan korak.

– To su uradile sve zemlje u regionu i to je korak koji je propisan kroz evropska pravila – naveo je Kamenica.

(Srna)

 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Ratnik

25.02.2021 15:39

Pitanje dana kada će doći do poskupljenja.

ODGOVORITE
Name

Ovca

25.02.2021 20:48

U aprilu

Name

Elektroprivreda

25.02.2021 21:00

Ona karikatura od direktora imao turneje, danima visio po tv emisijama najavljujući poskupljenje struje, onda baja kaže nema poskupljenja. A non stop organizuju sektaške seanse, mogu se bar usaglasiti oko izjava za javnost, shvatili izgleda da bolji efekat daje ispiranje mozga apatičnom narodu.

ODGOVORITE