Докапитализација Хидроелектране „Дабар“ на чекању

– Скупштина акционара „Хидроелектрана на Требишњици“ скинула је са дневног реда тачку која се односи на докапитализацију Хидроелектране „Дабар“ са 43,2 милиона КМ, јер Влада РС још није разматрала ту одлуку и дала сагласност за то.

Република Српска 25.02.2021 | 14:23
Докапитализација Хидроелектране „Дабар“ на чекању

Одлуком Надзорног одбора ХЕТ-а одобрено је повећање основног капитала ХЕ „Дабар“ новим новчаним улогом у износу од 43.267.635КМ, а сагласност на ову одлуку требала је дати и Скупштина акционара на ванредној сједници одржаној у уторак.

Међутим, представница Фонда за реституцију РС је навела да Влада РС, на сједници одржаној 18. фебруара, није разматрала одлуку о докапитализацији те је затражила да се разматрање ове тачке дневног реда остави за неку наредну сједницу Скупштине акционара, што је и учињено.

Ову докапитализацију ХЕТ планира финансирати наплатом потраживања од купаца повезаних правних лица.

У захтјеву за докапитализацију ХЕ „Дабар“ је навела да ће од траженог износа 21,4 милиона КМ бити уложено у тунел, 19,2 милиона у експропријацију и 2,56 милиона КМ у дозволе, концесиону накнаду и друго.

ХЕ „Дабар“ је ову докапитализацију затражила након што је урађена нова финансијска анализа пројекта финансирања и изградње ове ХЕ, а у којој је утврђена нова вриједност инвестиције и то од 338 милиона евра.

„На основу добијених резултата нове финансијске анализе и њиховог поређења са претходно процијењеном вриједности инвестиције, може се закључити да је са порастом обухвата инвестиције дошло до повећања потребних улагања у капитал од стране ХЕТ-а, а у оквиру 25 одсто пропорционалног удјела у укупној инвестцији“, наведено је у информацији о пројекту финансирања и изградње ХЕ „Дабар“.

Првобитно процијењена вриједност ове инвестиције неколико пута је повећавана, а ЦАПИТАЛ је недавно објавио да је изградња ХЕ “Дабар” у неколико година поскупјела за чак 300 милиона марака.

(Цапитал)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

БРАЦО РУСИИИИ

25.02.2021 14:34

БРАЦО РУСИ ПА ГДЈЕ СУ ТИ ОЛИГАРСИ КЛЕПТОМАНОВИ ДА НАС СВИЈУ ДОКАПИТАЛИЗУЈУ ИЛИ ДЕКАПИТАЛИЗУЈУ. С ДОДИКОМ НА ЦЕЛУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требињац

25.02.2021 15:04

Да је знати колика ће на крају испасти стварна цијена ХЕ Дабар.Предпостављам да још појединцима треба да се напуни кеса а и према БЛ још које милијонче да оде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алан Форд

25.02.2021 17:43

Нека да хет паре, анасе не дирај Сир Оливер Лука

ОДГОВОРИТЕ