Dokapitalizacija Hidroelektrane „Dabar“ na čekanju

– Skupština akcionara „Hidroelektrana na Trebišnjici“ skinula je sa dnevnog reda tačku koja se odnosi na dokapitalizaciju Hidroelektrane „Dabar“ sa 43,2 miliona KM, jer Vlada RS još nije razmatrala tu odluku i dala saglasnost za to.

Republika Srpska 25.02.2021 | 14:23
Dokapitalizacija Hidroelektrane „Dabar“ na čekanju

Odlukom Nadzornog odbora HET-a odobreno je povećanje osnovnog kapitala HE „Dabar“ novim novčanim ulogom u iznosu od 43.267.635КM, a saglasnost na ovu odluku trebala je dati i Skupština akcionara na vanrednoj sjednici održanoj u utorak.

Međutim, predstavnica Fonda za restituciju RS je navela da Vlada RS, na sjednici održanoj 18. februara, nije razmatrala odluku o dokapitalizaciji te je zatražila da se razmatranje ove tačke dnevnog reda ostavi za neku narednu sjednicu Skupštine akcionara, što je i učinjeno.

Ovu dokapitalizaciju HET planira finansirati naplatom potraživanja od kupaca povezanih pravnih lica.

U zahtjevu za dokapitalizaciju HE „Dabar“ je navela da će od traženog iznosa 21,4 miliona KM biti uloženo u tunel, 19,2 miliona u eksproprijaciju i 2,56 miliona KM u dozvole, koncesionu naknadu i drugo.

HE „Dabar“ je ovu dokapitalizaciju zatražila nakon što je urađena nova finansijska analiza projekta finansiranja i izgradnje ove HE, a u kojoj je utvrđena nova vrijednost investicije i to od 338 miliona evra.

„Na osnovu dobijenih rezultata nove finansijske analize i njihovog poređenja sa prethodno procijenjenom vrijednosti investicije, može se zaključiti da je sa porastom obuhvata investicije došlo do povećanja potrebnih ulaganja u kapital od strane HET-a, a u okviru 25 odsto proporcionalnog udjela u ukupnoj investciji“, navedeno je u informaciji o projektu finansiranja i izgradnje HE „Dabar“.

Prvobitno procijenjena vrijednost ove investicije nekoliko puta je povećavana, a CAPITAL je nedavno objavio da je izgradnja HE “Dabar” u nekoliko godina poskupjela za čak 300 miliona maraka.

(Capital)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

BRACO RUSIIII

25.02.2021 14:34

BRACO RUSI PA GDJE SU TI OLIGARSI KLEPTOMANOVI DA NAS SVIJU DOKAPITALIZUJU ILI DEKAPITALIZUJU. S DODIKOM NA CELU.

ODGOVORITE
Name

Trebinjac

25.02.2021 15:04

Da je znati kolika će na kraju ispasti stvarna cijena HE Dabar.Predpostavljam da još pojedincima treba da se napuni kesa a i prema BL još koje milijonče da ode.

ODGOVORITE
Name

Alan Ford

25.02.2021 17:43

Neka da het pare, anase ne diraj Sir Oliver Luka

ODGOVORITE