Закон о поријеклу имовине Додиков механизам за останак на власти (ВИДЕО)

- Закон који предлаже Милорад Додик о испитивању поријекла имовине треба да буде као додатни механизам у његовим рукама да дисциплинује друге - сматра Говедарица

Република Српска 24.02.2021 | 12:45
Закон о поријеклу имовине Додиков механизам за останак на власти (ВИДЕО)

Вукота Говедарица, члан Предсједништва СДС, каже да је та странка, а он као предлагач, прије неколико година у НСРС поднијела закон у поријеклу имовине, који је тадашња Додикова власт у Републици Српској одбила, не дозволивши да се то законско рјешење нађе у скупштинској процедури.

"Та питања је требало раније ријешити, јер је оно терет и камен око врата нашем народу", казао је Говедарица, наводећи да је пуно оних којих су до имовине дошли на незаконит начин и који су се томе противили, што је и сам осјетио на својој кожи.

"Ми морамо да ријешимо питање институционалне корупције. Ја сам био предлгач закона о поријеклу имовине, који је окарактерисан неуставним, закон који није добронамјеран, закон који је популистички...СНСД је предњачио у тој критици закона о поријеклу имовине, који се нашао у скупштинској процедури 2013. године, када је оспорен и оборен у НСРС", казао је Говедарица, коментаришући најаву Милорада Додика да ће предложити доношење Закона о поријеклу имовине у НСРС.

Гостујући у Јутарњем програму БН ТВ, Говедарица је рекао да тај закон треба Републици Српској како би спријечили институционалну корупцију коју предводе политичари.

Међутим, он сматра да ће то да буде само "слово на папиру", као што је случај и са већ постојећим антикорупцијским законима у Републици Српској који су на снази а не примјењују се у пракси.

Он каже да је необично, што тај закон предлаже, умјесто Владе, Извршни комитет једне странке, у овом случају, СНСД, у Републици Српској излази са свим могућим приједлозима.

Говедарица признаје да је изненађен да "неко попут Милорада Додика предлаже такав закон" и мишљења је да је неприродно да неко као он предлаже такав закон за кога се везују многобројне афере, који слови и понаша се као "један аутократа и диктатор".

"Очигледно да га је неко савјетовао какве кораке треба направити да би унутар своје политичке организације дефинисао своју улогу у тој политичкој партији. Милораду Додику не треба закон о испитивању поријекла имовине да би системски рјешавао проблеме већ му је потребан закон којим ће да дисциплинује многе у својој политичкој организацији који му одбијају или су одбили послушност с једне стране и други који су стекли огромно богаство што је тешко утврдити њихову одговорност на основу постојећих правних процедура", казао је Говедарица.

Додаје да је несразмјерна вриједност имовине у односу на приходе које имају појединци и да је он имао намјеру да је изабран за предсједника РС, на прошлим општим изборима, да тај закон предложи у НСРС одмах након конституисања, јер је "институционална корупција рак рана Републике Српске".

"Овај закон који предлаже Милорад Додик о испитивању поријекла имовине треба да буде као додатни механизам у његовим рукама да дисциплинује своје страначке колеге, да пита једног дана Луку Петровића одакле му хацијенда, да пита Обрена Петровића одакле њему имовина и многе друге", каже Говедарица и наводи да тај закон Додику треба да послужи да од тих људи створи још веће послућнике и људе који су му потпуно лојални.

На питање хоће ли имовина Милорада Додика бити обухваћена тим законом, Говедарица каже:

"Апсолутно да, али да ли је неко рекао да ће Додикова имовина, имовина његове породице и људи који ће у првом ешалону  спроводити тај закон бити обухваћена тиме. Ја мислим не и тај закон ће послужити само да учврсти његову аутократску власт од оних који му лагано одбијају послушност и који виде да нас је политика коју Додик води довела до једног суноврата и краха".

Да ли има излаза из тога стања, Говедарица каже да има наде и да ће се то десити онда када народ донесе одлуку да бира оне људе који имају снагу, енергију и знање и довољно патриотизма у себи који ће свом народу и држави помоћи на прави начин.

О чему је још Говедарица говорио погледајте:

БН ТВ

Коментари / 25

Оставите коментар
Name

Вељко

24.02.2021 12:03

То је било само за изборе за Добој висе се то неце помињати ко ни Референдум.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ахаха

24.02.2021 13:03

Једино што је жврљао у овим саопштењима био је тај закон о којем иначе нема појма јер је са озбиљном школом на Ви. Сад му избио тему па кука

Name

Борац

24.02.2021 13:32

Довољно је видети бјељинске папке. Само нека се њихова имовина провјери. То је на стотине милиона вредна.

Name

Јово

24.02.2021 13:34

Вратило се говедо, није га било пар дана

Name

Ацо

24.02.2021 14:38

Ја мислим да додик осим лицне карте и пасоса нема ниста на своје име,тако да с разлогом трази тај закон. Све је то он вец средио и јос це бити похваљен од МЗ за тај предлог исто као и скидање плоце на студенском дому.О свему писите и прицајте само нека то није тема ИКОНА

Name

Дрекавац!!

24.02.2021 12:14

Има логике у овоме што Говедарица говори...Чињеница је да су многи ,да ли схвачајући да овако више не иде, да није нормално да за сваки озбиљнији посао морају платити рекет и редовно мјесечно плаћати за СНСД , кажу да је то негдје десетак хиљада , да остану у игри на позицији они у јавним предузећима....намети се повећавају и исплаћују директно на руке, ако се жели ишта озбиљније и њему....а он Рудоња, наравно ништа нема на себе , имовина којом располаже је на дјецу,супрзгу, странку и посебне рачуне који су још увијек "недоступни" негдје вани....али много тога знају и они који су га довели на власт јер добар дио њих није имун на "фине поклончиће" ,иконице и сличне видне и не видне донације ...коначно зато и јесу ту да развијају своје бизнисе,црпе ресурсе и муте политичку бару док он и они могу да дају....што више даје чвршће је и брзе се одређене теме склањају са медија и јавне сцене.....само чињеницама га је могуће склонити са власти јер ће и ово обећање као и сва до сада "спровест", а онда заборав ...па забога бори се за "саосталну РС" , а то само "слијепци не виде"! Прогледајмо сви човјек је патологија нашег друштва ,чињенице и докази морају бити аргумент , другачије неће ићи.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ања

24.02.2021 12:16

Додиков механизам за останак на власти је овај јадан, неуки, потпуно осиромасен народ који гласа за њега и опозиција која не нуди ниста конкретно, која не налази нацин да народ дрмне из летаргије, да га пробуди и покрене након 2-3 десетљеца зимског сна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВОЛИМ СВОЈ ГРАД

24.02.2021 12:24

Ако то усвоје у Зворнику це сви ови носити гаце на стапу,ови локални бизнисмени и њихови полтрони и потрцке?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

НР

24.02.2021 12:24

Закон је фарса и послужиће за легализацију незаконите имовине тајкуна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РОБИНСОН

24.02.2021 12:37

НАПРАВИЦЕ ДОДИК ЗСКОН ПО КОМЕ ЦЕ НА НАРЕДНИМ ИЗБОРИМА ЈЕДАН СТАНОВНИК ИМАТИ ДВЕ ПАРТИЈЕ НА ИЗБОРИМА.ОПРОБАО ЈЕ ТО У ДОБОЈУ,СТО ПОКАЗУЈЕ ДА НЕКЕ ПАРТИЈЕ И ПОЈЕДИНЦИ НИСУ ИМАЛИ НИ ЈЕДАН ГЛАС.МЕДЈУ ЊИМА ЈЕ И СРПСКА СТРАНКА СЕМБЕРИЈЕ КОЈА ЈЕ РЕГИСТРОВАНА У ДОБОЈУ И ЈОС МНИГИМ ОПСТИНАМА У РС.ДА БИ ДОДИКУ ОБЕЗБЈЕДИЛИ ПОСМАТРАЦЕ.УМРО МИЦО ПА НИЈЕ НИ ДОБИО ГЛАС,МНОГИ ЛЕЗАЛИ У КОВИД БОЛНИЦАМА ТО ЈЕ ТА ДЕМОКРАТСКА ПРОЦЕДУРА У ИЗБОРИМА РС.И ,ГЛЕ ЦУДА,ОТБОРЕ САМПАЊАЦ И ПРОСЛАВЕ ПОБЈЕДУ.МОЗДА СУ ТРЕБСЛИ И ПОМЕН МРТВИМ ГЛАСАЦИМА ОДАТ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОДИК ЦИРКУС 234

24.02.2021 12:40

ЛУДАЦКА ЗЕМЉА. СПРДЊА. НАКОН 20 ГОДИНА ПЉАЦКЕ САД КАО ИСПИТИВАЊЕ ИМОВИНЕ. ХА, ХА, ХА. ЛУДИ БАЛКАН.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx

24.02.2021 12:43

Боље да играш кошарку него што таласаш.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ана

24.02.2021 13:28

Закон предлаже да остане на власти ? Послије Добоја , јасно је да њему ,док имамо овакву јадну опозицију , не треба ништа да остане на власти, довољно је само да се кандидује .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

24.02.2021 18:06

Њему никада није довољно колико је накрао. Са тим мозе купити све изборе. Цак га и мртви воле и гласају за њега. Само ми није јасно сто мора папке купивати?

Name

Индеx

24.02.2021 13:39

Мозе закон али да се сва незаконито стецена имовина одузме!Нема легализације .20 година пљацке народа ,болести,лијецења смс порукама,глади , неимастине ....и сад пропалицама И криминалцима легализовати НАСЕ !!! Само се Надам да це се наци у НОВОМ правосудју постен И цестит судија !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

24.02.2021 13:43

Лидер који никада није ствио своје име испред СДС,нити своје лицне интересе испред интереса РС и интереса свога народа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кд

24.02.2021 13:51

Покрај вас успорених и неспособних са једним одборником у Бањој Луци и ниједним у Добоју на моју велику жалост Додикови ће побједити.Па јел немозете сконтати да је у вама проблем не у Додику .Идите људи испрани сте,безидејни,безвољни ,безидејни пустите неке млађе људе идите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саво

24.02.2021 14:49

ЗА СИФРУ МИКИ ЦУТИ ФУКАРО

Name

РОБИНСОН

24.02.2021 15:25

НИСУ ОНИ БЕЗВРИЈЕДНИ,НЕГО ЈЕ БИЛО ТОЛИКО ЛОПОВИЈЕ НА ИЗБОРИМА ДА ЈЕ БЕСМИСЛЕНО И ИЗКАЗИТИ НА ИЗБОРЕ.ДА КИ ЈЕ НОРМАЛНК ДА 69 СУБЈЕКАТА ИЗАДЈЕ НА ГЛАСАЊЕ СА КИСТАМА А ДА НЕМАЈУ НИЈЕДАН ИЛИ ДО 10 ГЛАСОВА.ПА ЦИФРЕ ПОКАЗУЈУ СТА СЕ РАДИЛО У ДОБОЈУ У НОВЕМБРУ.ГДЈЕ ЈЕ НЕСТАКО САЊИ 17 000 ГЛАСОВА А ЈЕРИНИЦУ 15 000.ПА СЛИЦНО СЕ ДЕСАВАЛО И У ОСТАКИМ ОПСТИНАМА.ДИБРО ЈЕ ДА СУ ИЗ ОПОЗИЦИЈЕ ДОБИЛИ И ЈЕДНО МЈЕСТО.ПА ЗАСТО НЕ БУДЕМИ ИСКРЕНИ КАКО СЕ КУПОВАКИ ГЛАСОВИ И КАКО СУ НАМЈЕСТАНИ БИРАЦКИ ОДБОРИ.НИСАМ НИ ЗА ОПОЗИЦИЈУ НИ ПОЗИЦИЈУ АЛИ ОВО У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ ЈЕ ДАЛЕКО ОД ДЕМОКРСТСКИХ ИЗБОРА КО НЕБО ОД ЗЕМЉЕ.

Name

Која

24.02.2021 14:38

Виђу малог што анализира,примичу се општи избори ваља опет ишчепркат какве добро плаћене функције. Овај је ко крпељ, само узима са буџета а ко фол аналитичар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

24.02.2021 14:38

За овакво стање у РСу пола одговорности сноси опозиција која скоро редовно подрзава све сто Рудоња предлози

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драго Бл

24.02.2021 15:10

Он је школоване истјерао вани и сад може владати до десетог поколенна..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган Лаловић

24.02.2021 15:21

Не пада ивер далеко од кладе! Вукота је примјер ове народне изреке јер му је отац(покојни Обрен) био врсни педагог и оличење чојства и поштења.Само напријед Вукота!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ас

24.02.2021 15:53

Брзо си заборавио изборе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Галеб

24.02.2021 19:31

Закон о пореклу имовине само мозе револуција донети одузети све до трецег кољена и вратити народу оплацкано И све криминалце потрпати у затворе 20-30година да никада не Падне никоме поново на памет плацка народа Драза је оплацкао 6тона злата народног и знасе какоје заврсио као и многи други ста је разлика тада и сада плацка народа је плацка народа

ОДГОВОРИТЕ