Богати у Српској моћи ће да откупе казну затвора

Казна затвора до годину дана у Српској ипак ће моћи да буде замијењена новчаном, иако су се радна група Владе РС и дио стручне јавности, у скупштинској и јавној расправи, жестоко противили таквом рјешењу које неки сматрају коруптивним.

Република Српска 23.02.2021 | 20:18
Богати у Српској моћи ће да откупе казну затвора

Усвојени амандман изложио је потпредсједник НСРС из Уједињене Српске, адвокат Милан Петковић.

Он за Српскаинфо објашњава да осуђени, тек када буде изречена затворска казна, има могућност да поднесе захтјев суду, који ће донијети одлуку о замјени казне и оставља се рок за плаћање. Петковић увјерава да нема разлога за бојазан да би се оптужени за крупнија кривична дјела могли извући с годином дана затвора, која би потом била новчано откупљена, а осуђени остао на слободи.

– Суд никад неће изрећи годину дана затвора за мртву главу – категоричан је Петковић.

У чему је смисао ове законске могућности? Петковић подсјећа да се још на правном факултету учи да су краткотрајне казне затвора „семинар криминалитета“. То значи да казне до годину дана затвора “немају никакав ефекат на онога ко је осуђен”.

Усвојени амандман изложио је потпредсједник НСРС из Уједињене Српске, адвокат Милан Петковић.

Он за Српскаинфо објашњава да осуђени, тек када буде изречена затворска казна, има могућност да поднесе захтјев суду, који ће донијети одлуку о замјени казне и оставља се рок за плаћање. Петковић увјерава да нема разлога за бојазан да би се оптужени за крупнија кривична дјела могли извући с годином дана затвора, која би потом била новчано откупљена, а осуђени остао на слободи.

– Суд никад неће изрећи годину дана затвора за мртву главу – категоричан је Петковић.

У чему је смисао ове законске могућности? Петковић подсјећа да се још на правном факултету учи да су краткотрајне казне затвора „семинар криминалитета“. То значи да казне до годину дана затвора “немају никакав ефекат на онога

– Напротив, осуђеник само види да то није толико страшно и да му подстрека да и убудуће чини кривична дјела. Истовремено, боравећи краткотрајно у затвору, он упознаје људе из криминалног миљеа којима, када изађе из затвора, често служи као продужена рука, завршава неке криминалне радње. На другој страни, према Закону о раду, за казне затвора преко шест мјесеци аутоматски се добија отказ уговора. Дакле, људи када добију девет мјесеци затвора, одлеже шест мјесеци, јер након двије трећине могу да добију условни отпуст, али остану без посла, стигматизује их околина, а апсолутно немамо никакав ефекат – убијеђен је Петковић.

Из праксе наводи примјер младог возача из Градишке коме је, док је возио тријезан и поштујући ограничење брзине, пред аутомобил истрчао пјешак.

– Човјеку је потврђена пресуда од шест мјесеци затвора. Мора да лежи најмање четири месеца, остаће без посла. О таквим случајевима причамо. Тамо гдје је, примјера ради, вожња у алкохолисаном стању резултирала смртним исходом, као што је посљедњи случај саобраћајне несреће у Прњавору, суд у таквим случајевима увијек изриче по неколико година затвора – поручује Петковић.

<х4>Дан затвора

Говорећи о финансијској страни приче, каже да, према званичним подацима, дан затвора државу кошта 70 КМ, а замјеном казне затвора новчаном, држава наплаћује 50 КМ по дану од онога ко се одлучи за ову опцију.

– Није тачно да је то само за богате. Јер, и за сиромашне у закону постоји могућност замјене затворске казне за рад у јавну корист на слободи. С једне стране, пооштрена је казнена политика јер је уведена доживотна казна за најтежа кривична дјела, а на другој страни за казне до годину дана пронађени су блажи начини издржавања казне – додаје Петковић.

Подсјећамо да је у ранијем закону дан затвора могао да се откупи за 100 КМ.

Истовремено, Иванка Марковић, професор на Правном факултету Универзитета у Бањалуци и посланик СДС у Народној скупштини, жестоко се противила измјенама Кривичног законика РС амандманом Уједињене Српске, јер га сматра потенцијално коруптивним.

– Овим рјешењем добили смо сљедеће: онај ко има пара платиће 18.250 КМ, јер се замјена казне затвора до једне године врши тако да се један дан затвора мијења са 50 КМ, и он неће ићи у затвор, већ ће слободно да се креће градом, без обзира за коју врсту кривичног дјела је осуђен. Према усвојеном амандману, учинилац било којег кривичног дјела који је осуђен на казну затвора до једне године има могућност да поднесе захтјев суду да се његова казна мијења новчаном казном, односно да се „откупи“, а ја вјерујем да ће таква одлуку бити донесена у скоро сваком случају – каже Марковићева за Српскаинфо.

На чему темељи овакве тврдње? Марковићева подсјећа да је слична пракса постојала и раније, али да је као лоша избачена усвајањем новог Кривичног законика Српске 2017.

– Дешавало се у пракси да се штимају казне затвора тако што се између тужилаштва и оптуженог и његовог браниоца постигне споразум о  признају кривице којим се суду предложи изрицање казне испод законског минимума предвиђеног за то кривично дјело, односно да се за кривично дјело изрекне казна затвора шест мјесеци и да се онда откупи.

У пракси судова у БиХ је забиљежен случај да је учиниоцу за ратни злочин изречена казна затвора до једне године коју је онда он „откупио“, а у пракси судова у РС имамо и пресуду којом је наставник осуђен за кривично дјело на штету полног интегритета своје ученице, при чему му је суд ублажио казну испод законског минимума и изрекао казну затвора у трајању од шест мјесеци, коју је наставник „откупио“.

Поставља се питање каква је ту генерална превенција када поручујете да онај ко има пара, ко је богат и ко може да откупи казну затвора, неће ићи у затвор, иако је суд приликом одлучивања о врсти и висини кривичне санкције узео у обзир све околности тог случаја и закључио да му треба изрећи казну затвора управо због постизања сврхе кажњавања, односно генералне и специјалне превенције – додаје Марковићева.

Поред тога, додаје Марковићева, постоји могућност да се изречена казна затвора до једне године мијења алтернативном мјером “рад у јавном интересу”, која се извршава након радног времена осуђеног, или у дане викенда, тако да он и даље обавља своје редовне обавезе, а у слободно вријеме обавља рад у јавном интересу.

– Ако додамо и обавезу суда да приликом изрицања казне затвора до шест мјесеци прво мора провјерити да ли би у конкретном случају сврха кажњавања била постигнута новчаном казном и да ли би је осуђени могао извршити, па уколико одговор на постављено питање буде позитиван, онда је суд дужан да изрекне новчану казну, а не казну затвора, онда је очито да је Кривични законик из 2017. предвидио много могућности за замјену казне затвора до једне године, а они су вратили ову коруптивну одредбу у КЗ – закључује Марковићева.

<х4>Ниво БиХ

Предлагачи овакве законске одредбе тврде да се на тај начин изједначава положај починилаца кривичних дјела, јер откуп казне постоји у законима ФБиХ, Дистрикта Брчко и на нивоу БиХ.

Проф. Марковић каже да је тачно да постоји, али наглашава да су то погрешна решења која нема ниједна од земаља у окружењу.

Одговарајући на овакве ставове, Милан Петковић каже да је Марковићева професор, али да никада није била судија, тужилац ни адвокат, и да ствари посматра само са теоретске стране.

(Српскаинфо)

Коментари / 34

Оставите коментар
Name

ТЕШКО НАМА

23.02.2021 19:26

МОЋИ ЋЕ У ОВОЈ НАКАРАДНОЈ ТВОРЕВИНИ. АЛ КАД ИЗАЂУ ДОБИЋЕ ПО ЗАСЛУЖЕНОМ. ТО ЈЕ ЈЕДИНИ НАЧИН ДА ПРАВДА БУДЕ ЗАДОВОЉЕНА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баба

23.02.2021 23:11

Је поносна кад унук овако "аргументовано" скреше професорици.

Name

ДИЛЕРАЈСКА ДРЖАВА

24.02.2021 08:03

МА ЈА. КАД НЕ ПЛАТИШ СТРУЈУ НЕМАШ НИ ЗА КАЗНУ. КО ИМА ЗА КАЗНУ. ДИЛЕРИ ПАЈТОСИ ОД ПОЛИТИЧАРА. ОНИ НЕЋЕ У ЗАТВИР. У СЕЏУК ДРЖАВИ. УБИЈУ ЈЕДНО 1000 ДЈЕЦЕ И ОНДА ДАЈ, МАЛО ПОЛИТИЧАРУ, ДАЈ МАЛО СУДИЈИ, ДАЈ МАЛО ЗАТВОРУ................ И ЕТО ГА. ДРЖАВА, ЈАК СИСТЕМ У МАТЕРИНУ............

Name

Тако је то

24.02.2021 09:36

Сиротиња нек робија и по потреби ратује а татини мезимци имају паре да се изкупе

Name

забринута

23.02.2021 19:27

Па богати И не иду у затвор,то је за оне сто посуде два буквица да се огрију са породицом у куцерку СТОКО.???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре забринута

23.02.2021 20:31

Или продају литар ракије код своје куце.....

Name

израелац

23.02.2021 19:29

У средњем вијеку је било потпуно исто да је племић могао да откупи гријех са новцем пред црквеним судом а сиротиња морала да робија за исто кривично дјело...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Болесници

23.02.2021 20:30

једни, нека вам БОГ суди !!!

Name

Ана

23.02.2021 19:34

Обицни цовјек це и 15 дана отици у затвор. Посто нема новца да плати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Благоје

23.02.2021 22:05

Зато у затвор треба стрпати све оне који продају пилиће, мед и ракију на пијацама а при томе немају регистровано предузеце. Или им одрезати казне 2-3 хиљаде? Тако ће бити и са законом о поријеклу имовине, баш тако.

Name

030

24.02.2021 07:00

У Добоју сте показаи,да се у свему слазете. са властима. Према томе...тисина.

Name

Ања

23.02.2021 19:48

Овај закон лако пролазИ, али ста то знаци? Вец краду колико хоце, сад могу и да убију кога позеле? Па, народе српски, ниси боље ни заслузио. Кога брига за економски напредак, кога брига за лијеп, угодан зивот? Само настави да србујес и за десетак година стиземо у камено доба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

24.02.2021 07:42

Сиротињу и треба побити да се не мучи,а држави ће добро доћи нека цркавица и на терету неће имати социјалу. Само незнам јесу ли рачунали ако се богати почну,горе,међусобно убијати,а хоће.Шта и како онда?

Name

Хм

23.02.2021 20:01

Несто као у средњем вијеку када су богати куповали опрост гријехова. Далеко смо догурали ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИСТОЧНО САРАЈЕВО

23.02.2021 20:03

Правде има онолик околико си јак.Ко буде чекао да му суд или неко други донесе правду , неће је дочекати.Тако да прича како ће правда доћи кад -тад је прича за народ док га шишају и деру му кожу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Блиц

23.02.2021 20:05

Овај Петковиц је похлепна битанга , велики број висегодисњих казни судије у дилу са разним Петковицима и Кременовицима це претворити у годишње казне они плате дрзави судији и адвокату и готово. За адвокате и судије ово је златна кока а за криминалце знак да могу радити ста хоце. А ми постени сиромасни градани РС хајмо у њемацку да нас висе не гази багра стевандицева и стоке из бакинаца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

!!!

23.02.2021 20:17

Све би то било добро, да је ово иоле "нормално" окружење. Да се казне до годину дана затвора дају за дјела, која томе и приличе, а ови већи злочинци, да се кажњавају са више година. Е код нас, нема случајева, ових већих злочинаца. Онај ко треба углавном не одговара, а ако неким случајем и дође до суда, или га тамо ослободе, или осуде, таман на толико да ће сада моћи и то, да откупи. А можда буду судили и у дијеловима, па раздвоје, година за "ово", година за "оно", итд. . хахаах Изгледа неко близак власти, ускоро треба на робију, па да га заштите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прика

23.02.2021 20:19

Какви су нам закони и судије, никакво чудо неће бити ако народ почне узимати правду у своје руке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислим

24.02.2021 05:10

Слаби смо ми за то.

Name

Јеремија

23.02.2021 20:28

Неко је по одавно рекао да живимо живот "Јунака" из Стрипа "Алан Форд". Ускоро ћемо имати обавезно давање крви, ко не да иде у затвор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грунф

23.02.2021 23:06

Ко лети-вриједи Ко вриједи-лети Ко не лети-не вриједи

Name

Психолог Замало

23.02.2021 20:34

Нема од овога ништа, богати ће прије ићи у затвор него да дају паре, они паре воле изнад свега, више их воле од, породице, државе, швалерке. Да немају неограничену љубав према парама неби били богати. Нема од тога ништа, прије ће они у затвор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Теско нама

23.02.2021 20:46

Накрали и сад би и да купе слободу. Туго моја од дрзаве

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јелена

23.02.2021 21:25

Е па "Суде" дотакао си своје ДНО!!! Ником ти висе суд ниси!!! 8 + 6 =14

ОДГОВОРИТЕ
Name

реално

23.02.2021 22:20

ПРИМЈЕР из Бијељине дјецко син и унук богатаса убио неког дједа биједника у саобрацају ПОБЈЕГАО са лица мјеста добио 6 МЈЕСЕЦИ затвора које је наравно откупио. ПРИМЈЕР из Бијељине бивси директор убио неког дједа биједника 6 мјесеци затвора откупио. ПРИМЈЕР из Бијељине локални газда убио момцица 6 мјесеци затвора откупио. Да ли је могуце да нико нема мозга да казе за дјела са смртном посљедицом нема откупа затворске казне јер је природно да се за МРТВУ ГЛАВУ не мозе платити парама морас у цорку бато и тацка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

23.02.2021 23:58

РУДОЊА ПРАВИ СЕБИ ЗАКОНЕ СВЕ ЈЕ ОПЉАЧКАНО. ВИЛЕ И СТАНОВИ У БГ, РУСИЈИ И КО ЗНА ГДЈЕ ЈОШ А ТИ МОЈ НАРОДЕ КРПИ КРАЈ СА КРАЈЕМ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Знаци

23.02.2021 23:58

Затвор це у будуцности бити "привилегија" сиромасних. Како год окренес сиротиња је ту у миру као и у рату.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трапер Керy

24.02.2021 03:24

Могу откупит затвор! Ал це им бити проблем сацуват куцу породицу, дјецу, родитеље. Јебено це им бити ако сиротиња узме закон усвоје руке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фениx

24.02.2021 04:31

Значи понижавање,ударање,пљување,шамарање и свашта нешто што је до једне године моћи ће да раде богати,па и насиље у породици. То ће само подстаћи многе да узму закон у своје руке.И лежат ће бједа по затворима. На рикверц нас води ова накарадна власт.Народ ће само више носити узасе неке ствари за одбрану мислим спрејове,ножеве,боксере ,пендреке од федера и сл.Куда плови овај брод? А закон о банкроту физичког лица многе би могао спасити и дати им нову шансу . .Али то власт неинтересује.Одузму човјеку сву покретну и непокретну имовину и цјели живот му јашу на примања ако се гдје појави.Битна је сила богатих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РОБИНСОН

24.02.2021 07:43

БОГ ЦЕ ИМ УЗЕТИ ОРАВДУ У СВОЈЕ РУКЕ.

Name

борац

24.02.2021 05:07

Вазна је пара и гледа се све гдје се мозе узети.А по прилици дрзава нема пара да издрзава затворенике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

24.02.2021 05:32

Ма да,за ово су лобирали они који праве привредне прекрсаје и утаје милионе,обицно добију тако од 6 мјесеци до годину,плате казну 100 хиљада и затвора 18 хилкада на милон су добри 900 хиљада.Такав слуцај је са оним сто је на томболи утајио милин и висе,јос је оптузен био као макро сто је подводио малолкетнице бизнисменима бањалуцким !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милунка

24.02.2021 06:42

Дно дна. Цркни сиротињо да мјеста направис лоповима

ОДГОВОРИТЕ
Name

брцак

24.02.2021 09:10

Па кад су током рата богати могли плацат слободу од војне обавезе 500 ДМ за мјесец сто неби могли и затвор.Разумијем да је ово сад Мирку и компанији проблем посто паре иду у будјет а не СДС и његовим целницима као за време рата

ОДГОВОРИТЕ