Bogati u Srpskoj moći će da otkupe kaznu zatvora

Kazna zatvora do godinu dana u Srpskoj ipak će moći da bude zamijenjena novčanom, iako su se radna grupa Vlade RS i dio stručne javnosti, u skupštinskoj i javnoj raspravi, žestoko protivili takvom rješenju koje neki smatraju koruptivnim.

Republika Srpska 23.02.2021 | 20:18
Bogati u Srpskoj moći će da otkupe kaznu zatvora

Usvojeni amandman izložio je potpredsjednik NSRS iz Ujedinjene Srpske, advokat Milan Petković.

On za Srpskainfo objašnjava da osuđeni, tek kada bude izrečena zatvorska kazna, ima mogućnost da podnese zahtjev sudu, koji će donijeti odluku o zamjeni kazne i ostavlja se rok za plaćanje. Petković uvjerava da nema razloga za bojazan da bi se optuženi za krupnija krivična djela mogli izvući s godinom dana zatvora, koja bi potom bila novčano otkupljena, a osuđeni ostao na slobodi.

– Sud nikad neće izreći godinu dana zatvora za mrtvu glavu – kategoričan je Petković.

U čemu je smisao ove zakonske mogućnosti? Petković podsjeća da se još na pravnom fakultetu uči da su kratkotrajne kazne zatvora „seminar kriminaliteta“. To znači da kazne do godinu dana zatvora “nemaju nikakav efekat na onoga ko je osuđen”.

Usvojeni amandman izložio je potpredsjednik NSRS iz Ujedinjene Srpske, advokat Milan Petković.

On za Srpskainfo objašnjava da osuđeni, tek kada bude izrečena zatvorska kazna, ima mogućnost da podnese zahtjev sudu, koji će donijeti odluku o zamjeni kazne i ostavlja se rok za plaćanje. Petković uvjerava da nema razloga za bojazan da bi se optuženi za krupnija krivična djela mogli izvući s godinom dana zatvora, koja bi potom bila novčano otkupljena, a osuđeni ostao na slobodi.

– Sud nikad neće izreći godinu dana zatvora za mrtvu glavu – kategoričan je Petković.

U čemu je smisao ove zakonske mogućnosti? Petković podsjeća da se još na pravnom fakultetu uči da su kratkotrajne kazne zatvora „seminar kriminaliteta“. To znači da kazne do godinu dana zatvora “nemaju nikakav efekat na onoga

– Naprotiv, osuđenik samo vidi da to nije toliko strašno i da mu podstreka da i ubuduće čini krivična djela. Istovremeno, boraveći kratkotrajno u zatvoru, on upoznaje ljude iz kriminalnog miljea kojima, kada izađe iz zatvora, često služi kao produžena ruka, završava neke kriminalne radnje. Na drugoj strani, prema Zakonu o radu, za kazne zatvora preko šest mjeseci automatski se dobija otkaz ugovora. Dakle, ljudi kada dobiju devet mjeseci zatvora, odleže šest mjeseci, jer nakon dvije trećine mogu da dobiju uslovni otpust, ali ostanu bez posla, stigmatizuje ih okolina, a apsolutno nemamo nikakav efekat – ubijeđen je Petković.

Iz prakse navodi primjer mladog vozača iz Gradiške kome je, dok je vozio trijezan i poštujući ograničenje brzine, pred automobil istrčao pješak.

– Čovjeku je potvrđena presuda od šest mjeseci zatvora. Mora da leži najmanje četiri meseca, ostaće bez posla. O takvim slučajevima pričamo. Tamo gdje je, primjera radi, vožnja u alkoholisanom stanju rezultirala smrtnim ishodom, kao što je posljednji slučaj saobraćajne nesreće u Prnjavoru, sud u takvim slučajevima uvijek izriče po nekoliko godina zatvora – poručuje Petković.

Dan zatvora

Govoreći o finansijskoj strani priče, kaže da, prema zvaničnim podacima, dan zatvora državu košta 70 KM, a zamjenom kazne zatvora novčanom, država naplaćuje 50 KM po danu od onoga ko se odluči za ovu opciju.

– Nije tačno da je to samo za bogate. Jer, i za siromašne u zakonu postoji mogućnost zamjene zatvorske kazne za rad u javnu korist na slobodi. S jedne strane, pooštrena je kaznena politika jer je uvedena doživotna kazna za najteža krivična djela, a na drugoj strani za kazne do godinu dana pronađeni su blaži načini izdržavanja kazne – dodaje Petković.

Podsjećamo da je u ranijem zakonu dan zatvora mogao da se otkupi za 100 KM.

Istovremeno, Ivanka Marković, profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Banjaluci i poslanik SDS u Narodnoj skupštini, žestoko se protivila izmjenama Krivičnog zakonika RS amandmanom Ujedinjene Srpske, jer ga smatra potencijalno koruptivnim.

– Ovim rješenjem dobili smo sljedeće: onaj ko ima para platiće 18.250 KM, jer se zamjena kazne zatvora do jedne godine vrši tako da se jedan dan zatvora mijenja sa 50 KM, i on neće ići u zatvor, već će slobodno da se kreće gradom, bez obzira za koju vrstu krivičnog djela je osuđen. Prema usvojenom amandmanu, učinilac bilo kojeg krivičnog djela koji je osuđen na kaznu zatvora do jedne godine ima mogućnost da podnese zahtjev sudu da se njegova kazna mijenja novčanom kaznom, odnosno da se „otkupi“, a ja vjerujem da će takva odluku biti donesena u skoro svakom slučaju – kaže Markovićeva za Srpskainfo.

Na čemu temelji ovakve tvrdnje? Markovićeva podsjeća da je slična praksa postojala i ranije, ali da je kao loša izbačena usvajanjem novog Krivičnog zakonika Srpske 2017.

– Dešavalo se u praksi da se štimaju kazne zatvora tako što se između tužilaštva i optuženog i njegovog branioca postigne sporazum o  priznaju krivice kojim se sudu predloži izricanje kazne ispod zakonskog minimuma predviđenog za to krivično djelo, odnosno da se za krivično djelo izrekne kazna zatvora šest mjeseci i da se onda otkupi.

U praksi sudova u BiH je zabilježen slučaj da je učiniocu za ratni zločin izrečena kazna zatvora do jedne godine koju je onda on „otkupio“, a u praksi sudova u RS imamo i presudu kojom je nastavnik osuđen za krivično djelo na štetu polnog integriteta svoje učenice, pri čemu mu je sud ublažio kaznu ispod zakonskog minimuma i izrekao kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci, koju je nastavnik „otkupio“.

Postavlja se pitanje kakva je tu generalna prevencija kada poručujete da onaj ko ima para, ko je bogat i ko može da otkupi kaznu zatvora, neće ići u zatvor, iako je sud prilikom odlučivanja o vrsti i visini krivične sankcije uzeo u obzir sve okolnosti tog slučaja i zaključio da mu treba izreći kaznu zatvora upravo zbog postizanja svrhe kažnjavanja, odnosno generalne i specijalne prevencije – dodaje Markovićeva.

Pored toga, dodaje Markovićeva, postoji mogućnost da se izrečena kazna zatvora do jedne godine mijenja alternativnom mjerom “rad u javnom interesu”, koja se izvršava nakon radnog vremena osuđenog, ili u dane vikenda, tako da on i dalje obavlja svoje redovne obaveze, a u slobodno vrijeme obavlja rad u javnom interesu.

– Ako dodamo i obavezu suda da prilikom izricanja kazne zatvora do šest mjeseci prvo mora provjeriti da li bi u konkretnom slučaju svrha kažnjavanja bila postignuta novčanom kaznom i da li bi je osuđeni mogao izvršiti, pa ukoliko odgovor na postavljeno pitanje bude pozitivan, onda je sud dužan da izrekne novčanu kaznu, a ne kaznu zatvora, onda je očito da je Krivični zakonik iz 2017. predvidio mnogo mogućnosti za zamjenu kazne zatvora do jedne godine, a oni su vratili ovu koruptivnu odredbu u KZ – zaključuje Markovićeva.

Nivo BiH

Predlagači ovakve zakonske odredbe tvrde da se na taj način izjednačava položaj počinilaca krivičnih djela, jer otkup kazne postoji u zakonima FBiH, Distrikta Brčko i na nivou BiH.

Prof. Marković kaže da je tačno da postoji, ali naglašava da su to pogrešna rešenja koja nema nijedna od zemalja u okruženju.

Odgovarajući na ovakve stavove, Milan Petković kaže da je Markovićeva profesor, ali da nikada nije bila sudija, tužilac ni advokat, i da stvari posmatra samo sa teoretske strane.

(Srpskainfo)

Komentari / 34

Ostavite komentar
Name

TEŠKO NAMA

23.02.2021 19:26

MOĆI ĆE U OVOJ NAKARADNOJ TVOREVINI. AL KAD IZAĐU DOBIĆE PO ZASLUŽENOM. TO JE JEDINI NAČIN DA PRAVDA BUDE ZADOVOLJENA.

ODGOVORITE
Name

Baba

23.02.2021 23:11

Je ponosna kad unuk ovako "argumentovano" skreše profesorici.

Name

DILERAJSKA DRŽAVA

24.02.2021 08:03

MA JA. KAD NE PLATIŠ STRUJU NEMAŠ NI ZA KAZNU. KO IMA ZA KAZNU. DILERI PAJTOSI OD POLITIČARA. ONI NEĆE U ZATVIR. U SEDŽUK DRŽAVI. UBIJU JEDNO 1000 DJECE I ONDA DAJ, MALO POLITIČARU, DAJ MALO SUDIJI, DAJ MALO ZATVORU................ I ETO GA. DRŽAVA, JAK SISTEM U MATERINU............

Name

Tako je to

24.02.2021 09:36

Sirotinja nek robija i po potrebi ratuje a tatini mezimci imaju pare da se izkupe

Name

zabrinuta

23.02.2021 19:27

Pa bogati I ne idu u zatvor,to je za one sto posude dva bukvica da se ogriju sa porodicom u kucerku STOKO.???

ODGOVORITE
Name

Re zabrinuta

23.02.2021 20:31

Ili prodaju litar rakije kod svoje kuce.....

Name

izraelac

23.02.2021 19:29

U srednjem vijeku je bilo potpuno isto da je plemić mogao da otkupi grijeh sa novcem pred crkvenim sudom a sirotinja morala da robija za isto krivično djelo...

ODGOVORITE
Name

Bolesnici

23.02.2021 20:30

jedni, neka vam BOG sudi !!!

Name

Ana

23.02.2021 19:34

Obicni covjek ce i 15 dana otici u zatvor. Posto nema novca da plati.

ODGOVORITE
Name

Blagoje

23.02.2021 22:05

Zato u zatvor treba strpati sve one koji prodaju piliće, med i rakiju na pijacama a pri tome nemaju registrovano preduzece. Ili im odrezati kazne 2-3 hiljade? Tako će biti i sa zakonom o porijeklu imovine, baš tako.

Name

030

24.02.2021 07:00

U Doboju ste pokazai,da se u svemu slazete. sa vlastima. Prema tome...tisina.

Name

Anja

23.02.2021 19:48

Ovaj zakon lako prolazI, ali sta to znaci? Vec kradu koliko hoce, sad mogu i da ubiju koga pozele? Pa, narode srpski, nisi bolje ni zasluzio. Koga briga za ekonomski napredak, koga briga za lijep, ugodan zivot? Samo nastavi da srbujes i za desetak godina stizemo u kameno doba.

ODGOVORITE
Name

Mirkan

24.02.2021 07:42

Sirotinju i treba pobiti da se ne muči,a državi će dobro doći neka crkavica i na teretu neće imati socijalu. Samo neznam jesu li računali ako se bogati počnu,gore,međusobno ubijati,a hoće.Šta i kako onda?

Name

Hm

23.02.2021 20:01

Nesto kao u srednjem vijeku kada su bogati kupovali oprost grijehova. Daleko smo dogurali ....

ODGOVORITE
Name

ISTOČNO SARAJEVO

23.02.2021 20:03

Pravde ima onolik okoliko si jak.Ko bude čekao da mu sud ili neko drugi donese pravdu , neće je dočekati.Tako da priča kako će pravda doći kad -tad je priča za narod dok ga šišaju i deru mu kožu.

ODGOVORITE
Name

Blic

23.02.2021 20:05

Ovaj Petkovic je pohlepna bitanga , veliki broj visegodisnjih kazni sudije u dilu sa raznim Petkovicima i Kremenovicima ce pretvoriti u godišnje kazne oni plate drzavi sudiji i advokatu i gotovo. Za advokate i sudije ovo je zlatna koka a za kriminalce znak da mogu raditi sta hoce. A mi posteni siromasni gradani RS hajmo u njemacku da nas vise ne gazi bagra stevandiceva i stoke iz bakinaca.

ODGOVORITE
Name

!!!

23.02.2021 20:17

Sve bi to bilo dobro, da je ovo iole "normalno" okruženje. Da se kazne do godinu dana zatvora daju za djela, koja tome i priliče, a ovi veći zločinci, da se kažnjavaju sa više godina. E kod nas, nema slučajeva, ovih većih zločinaca. Onaj ko treba uglavnom ne odgovara, a ako nekim slučajem i dođe do suda, ili ga tamo oslobode, ili osude, taman na toliko da će sada moći i to, da otkupi. A možda budu sudili i u dijelovima, pa razdvoje, godina za "ovo", godina za "ono", itd. . hahaah Izgleda neko blizak vlasti, uskoro treba na robiju, pa da ga zaštite.

ODGOVORITE
Name

Prika

23.02.2021 20:19

Kakvi su nam zakoni i sudije, nikakvo čudo neće biti ako narod počne uzimati pravdu u svoje ruke.

ODGOVORITE
Name

mislim

24.02.2021 05:10

Slabi smo mi za to.

Name

Jeremija

23.02.2021 20:28

Neko je po odavno rekao da živimo život "Junaka" iz Stripa "Alan Ford". Uskoro ćemo imati obavezno davanje krvi, ko ne da ide u zatvor.

ODGOVORITE
Name

Grunf

23.02.2021 23:06

Ko leti-vrijedi Ko vrijedi-leti Ko ne leti-ne vrijedi

Name

Psiholog Zamalo

23.02.2021 20:34

Nema od ovoga ništa, bogati će prije ići u zatvor nego da daju pare, oni pare vole iznad svega, više ih vole od, porodice, države, švalerke. Da nemaju neograničenu ljubav prema parama nebi bili bogati. Nema od toga ništa, prije će oni u zatvor.

ODGOVORITE
Name

Tesko nama

23.02.2021 20:46

Nakrali i sad bi i da kupe slobodu. Tugo moja od drzave

ODGOVORITE
Name

Jelena

23.02.2021 21:25

E pa "Sude" dotakao si svoje DNO!!! Nikom ti vise sud nisi!!! 8 + 6 =14

ODGOVORITE
Name

realno

23.02.2021 22:20

PRIMJER iz Bijeljine djecko sin i unuk bogatasa ubio nekog djeda bijednika u saobracaju POBJEGAO sa lica mjesta dobio 6 MJESECI zatvora koje je naravno otkupio. PRIMJER iz Bijeljine bivsi direktor ubio nekog djeda bijednika 6 mjeseci zatvora otkupio. PRIMJER iz Bijeljine lokalni gazda ubio momcica 6 mjeseci zatvora otkupio. Da li je moguce da niko nema mozga da kaze za djela sa smrtnom posljedicom nema otkupa zatvorske kazne jer je prirodno da se za MRTVU GLAVU ne moze platiti parama moras u corku bato i tacka.

ODGOVORITE
Name

YU

23.02.2021 23:58

RUDONJA PRAVI SEBI ZAKONE SVE JE OPLJAČKANO. VILE I STANOVI U BG, RUSIJI I KO ZNA GDJE JOŠ A TI MOJ NARODE KRPI KRAJ SA KRAJEM

ODGOVORITE
Name

Znaci

23.02.2021 23:58

Zatvor ce u buducnosti biti "privilegija" siromasnih. Kako god okrenes sirotinja je tu u miru kao i u ratu.

ODGOVORITE
Name

Traper Kery

24.02.2021 03:24

Mogu otkupit zatvor! Al ce im biti problem sacuvat kucu porodicu, djecu, roditelje. Jebeno ce im biti ako sirotinja uzme zakon usvoje ruke.

ODGOVORITE
Name

Fenix

24.02.2021 04:31

Znači ponižavanje,udaranje,pljuvanje,šamaranje i svašta nešto što je do jedne godine moći će da rade bogati,pa i nasilje u porodici. To će samo podstaći mnoge da uzmu zakon u svoje ruke.I ležat će bjeda po zatvorima. Na rikverc nas vodi ova nakaradna vlast.Narod će samo više nositi uzase neke stvari za odbranu mislim sprejove,noževe,boksere ,pendreke od federa i sl.Kuda plovi ovaj brod? A zakon o bankrotu fizičkog lica mnoge bi mogao spasiti i dati im novu šansu . .Ali to vlast neinteresuje.Oduzmu čovjeku svu pokretnu i nepokretnu imovinu i cjeli život mu jašu na primanja ako se gdje pojavi.Bitna je sila bogatih.

ODGOVORITE
Name

ROBINSON

24.02.2021 07:43

BOG CE IM UZETI ORAVDU U SVOJE RUKE.

Name

borac

24.02.2021 05:07

Vazna je para i gleda se sve gdje se moze uzeti.A po prilici drzava nema para da izdrzava zatvorenike.

ODGOVORITE
Name

Marko

24.02.2021 05:32

Ma da,za ovo su lobirali oni koji prave privredne prekrsaje i utaje milione,obicno dobiju tako od 6 mjeseci do godinu,plate kaznu 100 hiljada i zatvora 18 hilkada na milon su dobri 900 hiljada.Takav slucaj je sa onim sto je na tomboli utajio milin i vise,jos je optuzen bio kao makro sto je podvodio malolketnice biznismenima banjaluckim !

ODGOVORITE
Name

Milunka

24.02.2021 06:42

Dno dna. Crkni sirotinjo da mjesta napravis lopovima

ODGOVORITE
Name

brcak

24.02.2021 09:10

Pa kad su tokom rata bogati mogli placat slobodu od vojne obaveze 500 DM za mjesec sto nebi mogli i zatvor.Razumijem da je ovo sad Mirku i kompaniji problem posto pare idu u budjet a ne SDS i njegovim celnicima kao za vreme rata

ODGOVORITE