"Под лупом": Изборни дан без већих проблема

Прелиминарна оцјена Коалиције за слободне и поштене изборе „Под лупом“ поновљених избора у Добоју и Сребреници је да је изборни дан на већини бирачких мјеста протекао мирно и без већих проблема. 

Република Српска 22.02.2021 | 12:52
"Под лупом": Изборни дан без већих проблема

Посматрачи избора у Добоју имали су несметан приступ бирачким мјестима и могућност адекватне контроле процеса, што није био случај на редовним изборима који су поништени. Избори у Сребреници су протекли мирно, али и у сјени бојкота дијела политичких странака и бирача. Изборне неправилности евидентиране на изборни дан углавном су се дешавале у Граду Добоју. 

На одређеним бирачким мјестима забиљежена су тежа кршења изборног процеса. Ове пријаве се односе на застраживање и притиске на бираче на три бирачка мјеста у Добоју и једном у Сребреници, злоупотребе помоћи при гласању на четири бирачка мјеста у Добоју и сумње на куповину гласова у околини једног бирачког мјеста у Добоју. 

По учесталости, најчешће неправилности односе се на „породично гласање“ на сваком другом посматраном бирачком мјесту, враћање бирача јер се нису налазили на изводу из ЦБС-а за то бирачко мјесто на трећини посматраних бирачких мјеста, те неистицање листе чланова бирачких одбора са припадношћу политичком субјекту на сваком петом бирачком мјесту, иако је то обавеза од 2018. године и једна од препорука Коалиције „Под лупом“ која је имплементирана од стране Централне изборне комисије БиХ (ЦИК БиХ).  

Поновљени избори још једном потврђују важност ангажмана нестраначких, грађанских посматрача избора који доприносе транспарентности и адекватној независној контроли изборног процеса. Разлози који су довели до понављања избора представљају још један аргумент у низу за хитно унапређење изборних правила како би се спријечиле манипулације изборном вољом грађана. Само на тај начин могуће је вратити пољуљано повјерење грађана у изборни процес. 

ПРЕЛИМИНАРНИ РЕЗУЛТАТИ ЗА ИЗБОР ГРАДОНАЧЕЛНИКА ДОБОЈА И НАЧЕЛНИКА СРЕБРЕНИЦЕ

Прелиминарни подаци о резултатима гласања на посматраним бирачким мјестима за градоначелника Добоја и начелника  Сребреница су показали сљедеће:

а) Добој

- БОРИС ЈЕРИНИЋ (СНСД) 65,2% освојених гласова (МоЕ 3,56),

- ЦВИЈАН ФИЛИПОВИЋ (СДС) 18,3% освојених гласова (МоЕ 2,10) и

- СРЂАН ТОДОРОВИЋ (СП) 16,5% освојених гласова (МоЕ 1,99).

б) Сребреница

- МЛАДЕН ГРУЈИЧИЋ (ЗАЈЕДНО ЗА СРЕБРЕНИЦУ) 96,7% освојених гласова (МоЕ 2,49),

- АЛИЈА ТАБАКОВИЋ (СДА) 2,6% освојених гласова (МоЕ 2,39),

- МИЛЕ ЈАЊИЋ (НЕЗАВИСНИ) 0,4% освојених гласова (МоЕ 0,35) и

- АЛЕКСАНДАР СИМИЋ (НЕЗАВИСНИ) 0,3% освојених гласова (МоЕ 0,25).

*У ове резултате нису урачунати гласови путем поште, гласови са непотврђених гласачних листића и са бирачких мјеста за гласање у одсуству, као и резултатати гласања са бирачких мјеста на на којима избори нису поништени.

ИЗЛАЗНОСТ

Коалиција „Под лупом“ је пратила информације о излазности на изборима. Забиљежена излазност до 19:00 х на поновљеним изборима у Сребреници је 50, 9 % (са маргином статистичке грешке од +/- 5, 61 % на интервалу од 95 процентне тачности), а у Добоју 54, 7 % (са маргином статистичке грешке од +/- 2, 17 % на интервалу од 95 процентне тачности).

Прелиминарни подаци са узорка посматраних бирачких мјеста, и узимајући у обзир маргину статистичке грешке, указују на то да је излазност у Сребреници и Добоју мања за око 14 % у односу на редовне Локалне изборе одржане 15.11.2020. године. 

*У податке о излазности урачунати су подаци само са поновљених избора у Добоју и Сребреници.

УТВРЂИВАЊЕ РЕЗУЛТАТА ПОНОВЉЕНИХ ИЗБОРА У ДОБОЈУ И СРЕБРЕНИЦИ

Коалиција „Под лупом“ је пратила утврђивање изборних резултата у Добоју и Сребреници. Утврђивање резултата на бирачким мјестима углавном је протекло у складу са законом и прописима. Неслагање у тесту тачности забиљежена су на три бирачка мјеста, док су неправилности у утврђивању резултата и приговор на процес бројања гласова забиљежени на по једном бирачком мјесту у Добоју. Приликом отварања гласачке кутије на шест бирачка мјеста забиљежено је да су хемијске оловке биле на столу за бројање гласова.

На једном бирачком мјесту примијећени су проблеми с паковањем изборног материјала. Улазак неовлаштених лица на бирачко мјесто након његовог затварања је забиљежен на пет бирачких мјеста. На два бирачка мјеста, Образац бројног стања и Обрасце за збирним резултатима нису потписали сви чланови бирачког одбора. На сваком петом посматраном бирачком мјесту жута копија Обрасца са збирним резултатима или није извјешена или је извјешена али је нечитка. 

ЗАТВАРАЊЕ БИРАЧКИХ МЈЕСТА

Затварање бирачких мјеста је извршено у складу са прописима. Скоро сва бирачка мјеста су затворена до 19:15 изузев три бирачка мјеста у Добоју која су затворена послије 19:15 х. На свим бирачким мјестима која нису затворена на вријеме, грађанима који су се затекли испред бирачких мјеста у 19:00 х је омогућено гласање. На свим бирачким мјестима, затварању су присуствовали сви чланови бирачких одбора. Посматрачи Коалиције „Под лупом“ су након затварања бирачких мјеста неометано пратили процес бројања гласова.

ПРОЦЕС ГЛАСАЊА

Посматрачи Коалиције „Под лупом“ су неометано пратили процес гласања те су забиљежили отворено наговарање да се гласа за одређеног политичког субјекта или застрашивање и вршење притисака на гласаче на три бирачка мјеста у Добоју (038Б027, 038Б029 и 038Б035А) и два бирачком мјесту у Сребреници (105Б015 и 105Б005).

Гласање без важећих идентификационих докумената је забиљежено на осам бирачких мјеста, од којих је пет у Добоју, а три у Сребреници.

Враћање бирача са бирачког мјеста јер нису билу на Изводу из Централног бирачког списка је забиљежено на трећини бирачких мјеста (до 10  таквих случајева). 

Посматрачи Коалиције „Под лупом“ су забиљежили породично гласање на више од половине бирачких мјеста и у Добоју и у Сребреници (до 10 случајева ове врсте неправилности). На 22 бирачка мјеста једна особа је пружала помоћ већем броју бирача да гласају у кабини, од којих је 19 у Добоју.

Неовлаштене особе (нпр. представници ЛИК/ЛИП-а, полиција, представници политичких субјеката и/или представници локалних власти) нису се дуже задржавале на бирачким мјестима и реметиле процес гласања. „Бугарски воз“ (поједини бирачи на бирачко мјесто долазе са већ означеним гласачким листићима, а износе празне) није забиљежена ни на једном посматраном бирачком мјесту. 

На три бирачка мјеста у Добоју током гласања се нису примијењивале и поштовале препоручене мјере за спречавање ширења ЦОВИД-19. 

Коалицији „Под лупом“ је пријављено 7 ситуација које представљају потенцијално озбиљне неправилности у изборном процесу. Највећи дио њих се односи на страначке помагаче при гласању бирача, којима, онако како је прописано Изборним законом БиХ, помоћ при гласању очигледно није требала.

То је пријављено на сљедећим бирачким мјестима у Добоју: 038Б027, 038Б029, 038Б068 и 038Б079. Коалиција је запримила и пријаву о наводној куповини гласова у близини бирачког мјеста 038Б029, као и друге неправилности у близини овог бирачког мјеста попут наговарања бирача и дијељења летака са инструкцијама за кога гласати.

О наводима о куповини гласова обавијештена је надлежна полицијска управа која се накнадно огласила да наведена пријава нема елемената кривичног дјела.

У току процеса гласања забиљежене су примједбе или приговори на петнаест бирачких мјеста у Добоју и једном бирачком мјесту у Сребреници.

ОТВАРАЊЕ И УРЕЂЕЊЕ БИРАЧКИХ МЈЕСТА

Коалиција за слободне и поштене изборе ''Под лупом'' је на изборни дан у Граду Добоју и Опћини Сребреница ангажовала преко стотину грађанских, нестраначких посматрача изборног дана који су посматрали цјелокупни изборни процес на скоро свим бирачким мјестима у Граду Добоју и свим бирачким мјестима у Опћини Сребреница као и у Градској изборној комисији Града Добоја и Опћинској изборној комисији Сребреница. 

За разлику од Локалних избора 2020. године одржаних 15. 11. 2020. гдје је посматрачима Коалиције „Под лупом“ забрањен приступ на већини бирачких мјеста у Добоју, чиме је прекршен Изборни закон БиХ и што је и један од разлога због којих је Централна изборна комисија поништила изборе у Добоју, на поновљеним изборима свим посматрачима Коалиције „Под лупом“ омогућен је несметан приступ на свим бирачким мјестима на које су били распоређени и у Добоју и у Сребреници. 

Посматрачи Коалиције „Под лупом“ су забиљежили да на четири бирачка мјеста у Сребреници и једном бирачком мјесту у Добоју, сви чланови бирачког одбора нису испоштовали обавезу да буду присутни на бирачком мјесту у 06:00 х.

Шест бирачких мјеста у Добоју није уређено према инструкцијама Централне изборне комисије БиХ/Средишњег изборног повјеренства БиХ о поступању органа за провођење избора на изборни дан у условима епидемије ЦОВИД-19.

На сваком петом бирачком мјесту није истакнута листа чланова бирачког одбора на којој се може видјети којем политичком субјекту припадају чланови бирачког одбора. Коалиција „Под лупом наглашава да је неопходно објављивати листе чланова бирачких одбора са називом политичких субјеката умјесто шифри, како би се дао допринос транспарентности изборног процеса и спријечила трговина мјестима у бирачким одборима.

Тајност гласања је осигурана на свим бирачким мјестима и у Добоју и у Сребреници, односно гласачке кабине су постављене на начин да нико не може видјети за кога је бирач гласао. На свим бирачким мјестима гласачка кутија је показана празна прије отварања бирачких мјеста. Ручно бројање гласачких листића прије отварања бирачког мјеста није извршено на једном бирачком мјесту у Добоју. 

Постотак бирачких мјеста отворених тачно у 7:00 х је 89 %, док је већина преосталих бирачких мјеста отворена са незнатним кашњењем до 15 минута. Три бирачка мјеста отворена су са кашњењем дужим од 15 минута. 

ЗАХВАЛА

Коалиција за слободне и поштене изборе „Под лупом“ изражава неизмјерну захвалност нестраначким, грађанским посматрачима избора који су посматрали поновљене изборе у Добоју и Сребреници и допринијели заштити гласова бирача.

Захваљујемо се и медијима на континуираном праћењу независне изборне посматрачке мисије, благовременом обавјештавању јавности о налазима посматрања и професионалном извјештавању, као и изборној администрацији на коректној сарадњи. Захваљујемо се и свим другим актерима изборног процеса, а посебно грађанима бирачима на подршци и указаном повјерењу.

Коалиција „Под лупом“ је заједно за 85 организација цивилног друштва активно радила на организацији посматрања изборног процеса у цијелој Босни и Херцеговини, а за поновљене изборе у Добоју и Сребреници, мисији Коалиције „Под лупом“  се прикључило УГ „Топеер“ из Добоја и Удружење „Сара-Сребреница“ из Сребренице које су активно радиле на ангажману и селекцији нестраначких посматрача, те им се Коалиција „Под лупом“ захваљује на њиховом доприносу слободним и поштеним изборима у Босни и Херцеговини, саопштено је из коалиције "Под лупом".

(БН) 

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

оо7

22.02.2021 12:17

Сада се чека на одлуку ЦИК-а???

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРИЈЕДОРЧАНИН

22.02.2021 13:19

А у Приједору на гласању у новембру није да није било, него је и превише било.

Name

Нострадамус

23.02.2021 07:35

Па ако мозе неко од струцњака из било које странке одговори.Да ли је ико казњен због понављања избора?

Name

Ма

22.02.2021 12:22

Ајмо јос једном за рају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.02.2021 14:56

Како без проблема, када нема чега није било забрањеног законом. И без санкција лоповима. Шта је онда лоше, ако је ово добро

ОДГОВОРИТЕ
Name

"Мирно и без већих проблема"

22.02.2021 16:34

Мирно су пролазили обренови бугарски возићи, отворени листићи, асистенције при гласању и разни други облици куповине гласова. Бар на локалним изборима у Добоју нема потребе за преварама, а требаће им за опште изборе.

ОДГОВОРИТЕ