"И то ће проћи" - споменик страдању недужних

И то ће проћи. Не, ово нису ријечи коју је неки савременик изрекао посматрајући почетак 2020. године из своје собе. У питању је много мрачнији период наше историје.

Република Српска 21.02.2021 | 11:07
"И то ће проћи" - споменик страдању недужних

Ове ријечи су споменик страдању недужних и кривих само зато што су били друге нације, боје коже и политичке оријентације. “И то ће проћи” су ријечи које су угравиране на прстен Габријела Југа, једног од оних који су преживјели сав пакао и тортуру која се спроводила над људима у злогласном усташком логору Јасеновац, пише Блиц.

Синоћ у осам часова емитована је премијера филма “Дара из Јасеновца”, а реакције се и даље не смирују. Људи расправљају о најболнијим сценама, али је можда најмучнији кадар чињеница која прожима цијели филм – снимљен је у истинитом историјском контексту, Јасеновац је постојао, а у њему и прича о једном Габријелу и његовом прстену.

На сам помен имена логора Јасеновац, многима се и данас, 75 година касније, стегне грло од свједочења жртава и свједока највеће срамоте људског рода у двадесетом вијеку. Звјерства, тортуре мучења и начини на којји су одузимани животи Јеврејима, Србима, Ромима, онима који су сарађивали са њима, комунистима, без обзира на старосну границу и пол, тешко да се икада могу оправдати. Јер, оно што су припадници војске НДХ радили тамо са дјецом и женама, не може се поредити ни са радњама најгорих хорор филмова.

Свједочења жртава али и самих актера, односно, усташких војника, говоре да је постојало чак 57 начина да се погуби човјек. Мада, судећи по звјерствима, погубити је блага ријеч, тачна је масакр и тортура невиђена чак ни у злогласним логорима попут Аушвица. Наиме, док су се у нацистичким логорима људи убијали у гасним коморама, у Јасеновцу је то рађено ручно, помно, мукотрпно и звјерски, са уживањем.

Ипак, чак ни све те слике, потоци крви, лелек и јаукање жене и дјеце, који су мучени до смрти спаљивањем, забадањем ексера у главу, групним силовањем, нису успјели да сломе једног затвореника који је своју вјеру у бољу сутрашњицу и у слободу, пренио на прстен у виду неколико ријечи “И то ће проћи” .

Габријел Југ је био један од неколико десетина хиљада оних који су прошли кроз пакао Старе Градишке, једног од логора у систему Јасеновца у којем је своју свирепост исказивала Нада Танић – Лубурић, сестра злогласног усташког комаданта који се налазио на челу Јасеновца, Макса Лубурића.

Прстен који је израђен у ковачници Старе Градишке, а који је поред поруке, садржао и његове иницијале Г.Ј, Југ је добио непосредно прије него што је требало да буде транспортован из Загреба у неки од логора Трећег рајха на присилан рад.

Да ова прича доспије у медије и да служи као примјер да све лоше у животу прође и да је само живот вјечан, постарао се сам Југ, који је током транспорта у фебруару 1945. године, успио да побјегне из воза на главној жељезничкој станици у Загребу.

Као сјећање на тешке дане у логору, са собом је кући понио прстен и крваву кошуљу у којој је био све до одласка у партизане. Како се наводи у документима музеја Јасеновац, кошуљу је сачувала тетка Габријела Југа, код које се крио прије него што је приступио партизанима.

Југ је доживио дубоку старост и преминуо је 2002. године у 83 години живота.

Писма из логора, логорске дописне карте, исељеничке пасоше заточеника упућених на присилни рад у Трећи Рајх, лекарске дознаке, као и уговор о раду заробљеника Габријела Југа, упућенога из логора Стара Градишка на присилни рад, завршили су у Јавној установи “Спомен подручје Јасеновац” посредством супруге преминулог Габријела, Марије, која им те ствари поклонила у децембру 2005. године.

Сви ови предмети, као и још много свједочанстава о звјерствима усташа у логорима за вријеме Другог светског рата, данас су дио сталне поставке која је трајно похрањена унутар меморијалног музеја Спомен-подручја Јасеновац.

(Српскаинфо)

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

ТДИ

21.02.2021 10:34

Неце се заборавит оно сто је било 1945, а неце ни десавања из 1990их.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А издаја РСК?

21.02.2021 11:21

А издаја 1995 је све ово бацило у блато. Наши злочини према другима су такођер обезвриједили ово сјећање.

Name

Срамота

21.02.2021 11:53

И овом народу некад неко мораце да дигне споменик јер агресија траје вец висе од двадесет година од стране Додика и други унистиваца српског народа и српске дрзаве и за ово неко треба да одговара и да се дигне неко обиљезје јел ово је страдане недузног народа.

Name

Хвала Додику...

21.02.2021 13:14

За Јасеновацку градју! Браца Хрвати

Name

Адолф И Бенито

22.02.2021 09:07

Цак смо и ми били згрожени од онаквог дивљаства

Name

људи моји узас је ово

21.02.2021 10:40

нисмо савременици него смо ово слусали короз историју о страдању Србског народа од стране насих комсија хрвата(устаса) који су нас клали и убијали на свакојаке нацине,на тенене ,полако ,плански. Није ми јасно да никад партизани нису напали на Јасеновацки логор ,за све вријеме рата. Друга ствар ми смо свим тим зртвама у Јасеновцу и током Првог С.Рата пљунули у лице са Сребреницом.Она це нам бити омца око врата за вјека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мкђћч

21.02.2021 11:31

Наравно ово је ужас ! И мени чуди зашто Јасеновац није никад нападнут ? Али и четници су ово исто радили ! Све су жртве исте !

Name

Вукашин Клепачки

21.02.2021 11:47

Како те није стид помињати Сребреницу у овом контексту? Прво, ти ниси Србин. Друго, у Сребреници, ако је и било стријељање заробљених, то су били кукавички Насерови крвници који су побацали униформе, а навукли цивилну одјећу. Треће, Сребреница је само донекле освета за сва злодјела које сте ви, усташко цвијеће чинили нама Србима стотинама година. А ми памтимо све и једну рану и све и једну јаму. Још једном, срам и стид да те буде што пореди страдање у Сребреници са систематски уништењем српског рода од стране вас и стране усташа.

Name

Скептик

21.02.2021 12:10

Ре,људи моји узас је ово, ма не само да нису напали Јасеновац, већ парзитани нигдје нису нападали Усташе, многи историчари тврде да је био постигнут договор Тита и Павелића о медјусобном ненападању.

Name

Домаци странац

21.02.2021 12:11

Сребреница се није требала десити, али тамо нити једно дијете , зена ,старац није страдало . Једино сто је заједницко за оба мјеста манипулација података у разлицитим правцима скале броја страдања.

Name

Воxпопули

21.02.2021 12:13

Злочин је злочин и треба да се сви починиоци казне,поредити Сребреницу са Јасеновцем је неупоредиво и злонамјерно.Иза Јасеновца је стајала НДХ и тежина злочина и трајање је у историји незабиљезено.Још је горе сто се о свему цутало и затаскавало због братства и јединства.

Name

дамир

21.02.2021 12:57

хахахха ниједан старац ниједан цивил јеси бијо тамо у сребреници 1995 па стварно васа интелигенција и нација је вријена лудила!

Name

А слике четника и усташа

21.02.2021 16:25

...барабо?

Name

Ре

21.02.2021 17:36

Наса пропаст је поцела јос раније, мајским превратом, балканским ратовима, имали смо идеју о "уједињењу", није се допало Аустроугарској, стварањем схс краљевине. Ми смо били освајаци за њих, комунисти су хтјели да распусте Схс и да ослободе све поробљене народе, види конгрес комуниста у Дрездену. Ми смо поробили друге и зато су нас мрзили, Тито њихов план из Дрездена спроводио у дјело са устасама. Народ обозавао, подрзавао, краља, па скупо платио. О тим политицким грескама од прије 100 година не говори нико, само о угрозенисти насег народа.

Name

сваста

21.02.2021 10:42

не треба заборавити ста се десило само свакодевно понављање и велицање свега сто се десило не помазе заједницки зивот на овим просторима. ни један народ неце нестати ни отици зивјети другдије. до сада смо зивјели скупа и ови сто нам сада намјерно дизу прасину са овим темама које су озбиљне, имају своје приватне циљеве. Брига њих ста се тамо догодило све док они могу у новинама изаци и остати на власти. а и нијихово це проци а ми сви цемо опет заједно зивјети...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре: сваста

21.02.2021 12:17

Ми, срби, смо и тада тако мислили и десило се етницко цисцење Баније, Кордуна, Лике, Далмације, Славоније...свега 45 година послије тог Јасеновца, који је, слуцајно или не, бас у центру набројаних територија, коју хрвати данас покусавају преименовати у Бановину...да ли треба и то да заборавимо? Треба ли да наса дјеца продју као Дара? Питао сам се како су успјели 1945. Убиједити србе да ослобадјају хрватску и граде заједницку будуцност са њима, сад кад цитам овакве коментаре схватам засто се србима десила Бугарска, засто им се десио Краљ "ујединитељ", засто им се десио Јасеновац, Олуја....много је примјера у историји из којих никад ниста нису науцили, узалуд милиони изгинусе за слободу свог и тудјих народа...

Name

Управо помазе

21.02.2021 13:12

А не гурајуци под тепих.....

Name

Xx

21.02.2021 10:44

Све је то страсно. Јасеновацку градју је јос страсније предати. Додик то уради без имало кајања. Јасеновацке зртве је поново убио. То је издаја властитог народа и колективно убиство истог.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.02.2021 12:32

Зна ли се ста је све предато од градје и гдје се сада налази? Да ли је дато све бесповратно?

Name

Клопарало

21.02.2021 11:47

Постујем труд и средства улозен-а у филм,медјутим филм није показао ни 0,01% страдања Срба,Јевреја Рома Хрвата комуниста,и других народа,напротив.Редитељ и екипа се морала угледати на Шиндлерову листу,и обрадити тему на конкретан историјски нацин.О злодјелима устаса,и НДХ висе је документовао малтене сваки филм Лордана Зафрановица,у односу на овај нас филм.Филм није нити це имати сансу за било ког Оскара.То је само могао урадити Емир Кустурица или Лордан Зафрановиц.Из оних сцена не види се геноцид како је то записано у толико књига,напротив.Мислим да је могло,и морало и мора се висе урадити на неком новом пројекту.По мени филм је подбацио по висе основа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

То је тацно

21.02.2021 13:10

Сви ми који смо посјецивали Јасеновац за вријеме Југославије то знамо. Зато је и нестала Јасеновацка градја, зато Х рватска није била суверена дрзава после 2 свијетског, него се цекало 7 деценија да се одради затаскавање звијерских монстриозних злоцина. Сам овај филм је морао бити на неки нацин прилагодјен много цему.. О Јасеновцу се мозе процитати и знати све....

Name

Ре

21.02.2021 13:28

Подпуно се слажем са вама. Гледајући филм , ја сам закључио да је у логору било стотињак логораша, од којих је тридесетак убијено а већина дјеце спашено. Занимљиво да се и даље партизани величају. У сваком кадру је требало бити бар 10 хиљада статиста, нема те масовности злочина или је неко то намјерно изоставио, ко ће га знати.