БиХ озбиљно заостаје у и е-управи и дигитализацији

За разлику од земаља региона, а посебно Европске уније, Босна и Херцеговина озбиљно заостаје када је ријеч о дигитализацији и е-управи и уколико желимо да ухватимо корак с временом надлежне институције треба што прије да посвете посебну пажњу овом питању како би се олакшало грађанима те створили услови за развој економије у БиХ.

Босна и Херцеговина 20.02.2021 | 12:39
БиХ озбиљно заостаје у и е-управи и дигитализацији

Адис Муховић, извршни директор Центра за политике и управљање, каже да је Босна и Херцеговина далеко у односу на Европску унију када је ријеч о дигитализацији и електронској управи, те да се већ данас, уколико постоји воља, може кренути у те процесе.

“Кад једном дигитализујете систем, он постаје транспарентан и аутоматизован. Нема више ‘уписао дијете у вртић преко штеле’ или ‘добио термин код доктора преко штеле’, итд. Бројне су предности електронске управе која код нас није ни на почецима. Рецимо, УИО пружа електронске услуге и нешто Пореска управа Федерације БиХ, док остале институције – ништа”, рекао је Муховић.

Када је ријеч о дигитализацији и е-управи у Босни и Херцеговини, можда најбоље показује примјер електронског потписа који за разлику од земаља региона, а посебно Европске уније, практично и не постоји. У овом тренутку БиХ и има и нема предуслове за кориштење електронског потписа с обзиром на то да је закон који регулише ову област донесен још 2006. године и неопходне су његове измјене.

У суштини, законски оквир за издавање сертификата за квалификовани електронски потпис на нивоу БиХ већ постоји, међутим у овом тренутку јако мало привредних субјеката, а посебно институција, је заинтересовано за добијање таквог сертификата.

“Ми смо Закон о електронском потпису на нивоу БиХ усвојили 2006. године. Међутим, тек прије двије године створене су све претпоставке за издавање сертификата за квалификовани електронски потпис. Фирма која је овлаштена да издаје те сертификате је ‘Халцом’ из Сарајева, али колико сам упознат само једна банка је тренутно почела да користи квалификоване потписе за своје интерне потребе и за потребе пружања услуга својим клијентима”, рекао је Харис Хамидовић, шеф сигурносног ИТ система при МКФ/МКД ЕКИ Сарајево и овлаштени судски вјештак за информационо-техничке системе.

Он истиче да електронски потпис, као и електронске услуге генерално могу значајно допринијети развоју економије у БиХ, али под условом да тај процес прате и институције јер највећи бенефит у свему томе је управо та е-управа, која грађанима омогућава да остварују своја права и завршавају послове без одлазака на неколико шалтера.

Оно што је тренутно још један од проблема у БиХ је и различито виђење БиХ и ентитета по питању електронског потписа. Рецимо, Република Српска има свој Закон о електронском потпису, међутим он се практично и не примјењује, а у парламенту БиХ већ годинама се покушава усвојити закон о електронској идентификацији и услугама повјерења за електронске трансакције, међутим до данас то још није урађено.

“У Републици Српској закон у вези с електронским потписом се не примјењује, не знам зашто. У недостатку електронског потписа нисмо у могућности да комуницирамо са судовима електронским путем, а то би нам уштедјело вријеме па и трошкове.

Умјесто да постоји могућност да судови електронским путем на законит начин потврде пријем поште, поднесака и слично, ми морамо ићи у суд, видјети да ли је нешто и гдје предато, гдје је доставница, ко је примио, итд. Електронски потпис би нам умногоме унаприједио рад”, рекао је Бранислав Ракић, предсједник Адвокатске коморе Републике Српске.

(Независне)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Привреда(реални сектор)

20.02.2021 12:01

Па остало,капиталистицки хаос....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРОИНТЕР МИЛИОНИ

20.02.2021 12:50

ТОЛИКИ ПРОИНТЕР МИЛИОНИ И САД ЗАОСТАЈЕМО.

Name

Босанац

20.02.2021 14:53

Лакше би било навести у чему предњачимо?

Name

Виго

20.02.2021 16:39

Миле све блокира а ови из опозиције дизу руке

Name

Гога2

21.02.2021 18:44

То је та загонетка узмимо рацунице и тендере дате том проклетом Проинтеру који су опљацкали милијардама ову дрзаву а нису допринијели аманн ниста ,па нико овдје није слијеп али све у свему народ сути и даље стити сектасе који раскуцисе и опустосисе све сто стигосе па нека плаца цех.

Name

Додик Бакир Човић..

20.02.2021 13:17

Каква дигитализација и економија??Шта хочете Г5 мрежу да улазите у моје рачуне хацијенде ..нема ништа од тога......Ми смо изабрани на изборима и бит че како ми кажемо....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мисо

20.02.2021 14:34

Док није досла дигитализација Ја сам радијо а сад све дигитализовано и дзаба Ти скола и све остало ако немас Додикову књизицу бицес на бироу без марке примања док његови поједини дигитализовани полтрони раде по три посла и три плате узимају са будзета не требало им.

Name

ре

21.02.2021 03:46

Највише смо заостали у шкртом и чемерном животу у РС, да немамо код тајкуна и милионера новостворени ни за гаћа у РС.

Name

Сале.бл

20.02.2021 13:34

Ниста не брините, сад ће ПРОИНТЕР да то убрза. Овакви текстови се наручују да би се оправдао неки будући тендер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зока

20.02.2021 17:54

Нема проинтер шта убрзати кад код нас има још пуно рачунарски неписмених.Нарочито,за неке специфичне послове и апликације.Пуно њих зна упалити и угасити комп,ући у "нешто" ако му је све наштимано,а ако шта "запне",ту настаје хаос.Тек са комплетном смјеном ових генерација који знају само поруку написати,можемо ићи у корак са тим.Код нас на послу сви они са 60ак година +,- 2,3 се боје компјутера.А плачу ако им нешто "искочи" што они не разумију.

Name

Е-управа

20.02.2021 13:41

Прије ће Кенија и Сомалија добити е-управу, него БиХ. Нашим олигархијама није у интересу дигитализација, јер што се институције више дигитализују, смањује се могућност корупције. А у корупцији највише и учествују они који треба да доносе и проводе законе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ања

20.02.2021 13:44

Па, сјајна је вијест ако само ту заостајемо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијагноза

20.02.2021 14:43

Док нас год Проинтер буде информационо дигитализивао заостајат ћемо и за Конгом и Сиера Леонеом 100 година а неби ме изненадило да Додик уђе у набавку Спејс Шатла ради личне безбедности приликом службеног путовања од Лакташа до Челинца, Шипова и осталих дестинација кључних за опстанак Српства за који се Баја несебично даје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислим

20.02.2021 14:51

Заостајемо ми у култури сто је нај горе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ребека

20.02.2021 16:33

Никакво цудо, јер цим треба несто дигитализовати, одмах пренос надлезности, угрозен витални национални интерес...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

21.02.2021 08:20

Дао Бог да се распадне и дигитализација и еуправа.

ОДГОВОРИТЕ