BiH ozbiljno zaostaje u i e-upravi i digitalizaciji

Za razliku od zemalja regiona, a posebno Evropske unije, Bosna i Hercegovina ozbiljno zaostaje kada je riječ o digitalizaciji i e-upravi i ukoliko želimo da uhvatimo korak s vremenom nadležne institucije treba što prije da posvete posebnu pažnju ovom pitanju kako bi se olakšalo građanima te stvorili uslovi za razvoj ekonomije u BiH.

Bosna i Hercegovina 20.02.2021 | 12:39
BiH ozbiljno zaostaje u i e-upravi i digitalizaciji

Adis Muhović, izvršni direktor Centra za politike i upravljanje, kaže da je Bosna i Hercegovina daleko u odnosu na Evropsku uniju kada je riječ o digitalizaciji i elektronskoj upravi, te da se već danas, ukoliko postoji volja, može krenuti u te procese.

“Kad jednom digitalizujete sistem, on postaje transparentan i automatizovan. Nema više ‘upisao dijete u vrtić preko štele’ ili ‘dobio termin kod doktora preko štele’, itd. Brojne su prednosti elektronske uprave koja kod nas nije ni na počecima. Recimo, UIO pruža elektronske usluge i nešto Poreska uprava Federacije BiH, dok ostale institucije – ništa”, rekao je Muhović.

Kada je riječ o digitalizaciji i e-upravi u Bosni i Hercegovini, možda najbolje pokazuje primjer elektronskog potpisa koji za razliku od zemalja regiona, a posebno Evropske unije, praktično i ne postoji. U ovom trenutku BiH i ima i nema preduslove za korištenje elektronskog potpisa s obzirom na to da je zakon koji reguliše ovu oblast donesen još 2006. godine i neophodne su njegove izmjene.

U suštini, zakonski okvir za izdavanje sertifikata za kvalifikovani elektronski potpis na nivou BiH već postoji, međutim u ovom trenutku jako malo privrednih subjekata, a posebno institucija, je zainteresovano za dobijanje takvog sertifikata.

“Mi smo Zakon o elektronskom potpisu na nivou BiH usvojili 2006. godine. Međutim, tek prije dvije godine stvorene su sve pretpostavke za izdavanje sertifikata za kvalifikovani elektronski potpis. Firma koja je ovlaštena da izdaje te sertifikate je ‘Halcom’ iz Sarajeva, ali koliko sam upoznat samo jedna banka je trenutno počela da koristi kvalifikovane potpise za svoje interne potrebe i za potrebe pružanja usluga svojim klijentima”, rekao je Haris Hamidović, šef sigurnosnog IT sistema pri MKF/MKD EKI Sarajevo i ovlašteni sudski vještak za informaciono-tehničke sisteme.

On ističe da elektronski potpis, kao i elektronske usluge generalno mogu značajno doprinijeti razvoju ekonomije u BiH, ali pod uslovom da taj proces prate i institucije jer najveći benefit u svemu tome je upravo ta e-uprava, koja građanima omogućava da ostvaruju svoja prava i završavaju poslove bez odlazaka na nekoliko šaltera.

Ono što je trenutno još jedan od problema u BiH je i različito viđenje BiH i entiteta po pitanju elektronskog potpisa. Recimo, Republika Srpska ima svoj Zakon o elektronskom potpisu, međutim on se praktično i ne primjenjuje, a u parlamentu BiH već godinama se pokušava usvojiti zakon o elektronskoj identifikaciji i uslugama povjerenja za elektronske transakcije, međutim do danas to još nije urađeno.

“U Republici Srpskoj zakon u vezi s elektronskim potpisom se ne primjenjuje, ne znam zašto. U nedostatku elektronskog potpisa nismo u mogućnosti da komuniciramo sa sudovima elektronskim putem, a to bi nam uštedjelo vrijeme pa i troškove.

Umjesto da postoji mogućnost da sudovi elektronskim putem na zakonit način potvrde prijem pošte, podnesaka i slično, mi moramo ići u sud, vidjeti da li je nešto i gdje predato, gdje je dostavnica, ko je primio, itd. Elektronski potpis bi nam umnogome unaprijedio rad”, rekao je Branislav Rakić, predsjednik Advokatske komore Republike Srpske.

(Nezavisne)

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Privreda(realni sektor)

20.02.2021 12:01

Pa ostalo,kapitalisticki haos....

ODGOVORITE
Name

PROINTER MILIONI

20.02.2021 12:50

TOLIKI PROINTER MILIONI I SAD ZAOSTAJEMO.

Name

Bosanac

20.02.2021 14:53

Lakše bi bilo navesti u čemu prednjačimo?

Name

Vigo

20.02.2021 16:39

Mile sve blokira a ovi iz opozicije dizu ruke

Name

Goga2

21.02.2021 18:44

To je ta zagonetka uzmimo racunice i tendere date tom prokletom Prointeru koji su opljackali milijardama ovu drzavu a nisu doprinijeli amann nista ,pa niko ovdje nije slijep ali sve u svemu narod suti i dalje stiti sektase koji raskucise i opustosise sve sto stigose pa neka placa ceh.

Name

Dodik Bakir Čović..

20.02.2021 13:17

Kakva digitalizacija i ekonomija??Šta hočete G5 mrežu da ulazite u moje račune hacijende ..nema ništa od toga......Mi smo izabrani na izborima i bit če kako mi kažemo....

ODGOVORITE
Name

Miso

20.02.2021 14:34

Dok nije dosla digitalizacija Ja sam radijo a sad sve digitalizovano i dzaba Ti skola i sve ostalo ako nemas Dodikovu knjizicu bices na birou bez marke primanja dok njegovi pojedini digitalizovani poltroni rade po tri posla i tri plate uzimaju sa budzeta ne trebalo im.

Name

re

21.02.2021 03:46

Najviše smo zaostali u škrtom i čemernom životu u RS, da nemamo kod tajkuna i milionera novostvoreni ni za gaća u RS.

Name

Sale.bl

20.02.2021 13:34

Nista ne brinite, sad će PROINTER da to ubrza. Ovakvi tekstovi se naručuju da bi se opravdao neki budući tender.

ODGOVORITE
Name

Zoka

20.02.2021 17:54

Nema prointer šta ubrzati kad kod nas ima još puno računarski nepismenih.Naročito,za neke specifične poslove i aplikacije.Puno njih zna upaliti i ugasiti komp,ući u "nešto" ako mu je sve naštimano,a ako šta "zapne",tu nastaje haos.Tek sa kompletnom smjenom ovih generacija koji znaju samo poruku napisati,možemo ići u korak sa tim.Kod nas na poslu svi oni sa 60ak godina +,- 2,3 se boje kompjutera.A plaču ako im nešto "iskoči" što oni ne razumiju.

Name

E-uprava

20.02.2021 13:41

Prije će Kenija i Somalija dobiti e-upravu, nego BiH. Našim oligarhijama nije u interesu digitalizacija, jer što se institucije više digitalizuju, smanjuje se mogućnost korupcije. A u korupciji najviše i učestvuju oni koji treba da donose i provode zakone.

ODGOVORITE
Name

Anja

20.02.2021 13:44

Pa, sjajna je vijest ako samo tu zaostajemo!

ODGOVORITE
Name

Dijagnoza

20.02.2021 14:43

Dok nas god Prointer bude informaciono digitalizivao zaostajat ćemo i za Kongom i Siera Leoneom 100 godina a nebi me iznenadilo da Dodik uđe u nabavku Spejs Šatla radi lične bezbednosti prilikom službenog putovanja od Laktaša do Čelinca, Šipova i ostalih destinacija ključnih za opstanak Srpstva za koji se Baja nesebično daje.

ODGOVORITE
Name

mislim

20.02.2021 14:51

Zaostajemo mi u kulturi sto je naj gore.

ODGOVORITE
Name

Rebeka

20.02.2021 16:33

Nikakvo cudo, jer cim treba nesto digitalizovati, odmah prenos nadleznosti, ugrozen vitalni nacionalni interes...

ODGOVORITE
Name

Hm

21.02.2021 08:20

Dao Bog da se raspadne i digitalizacija i euprava.

ODGOVORITE