Порфирије нови патријарх СПЦ, устоличење сутра у Саборној цркви

Митрополит загребачко-љубљански Порфирије нови је патријарх Српске православне цркве. Он је 46. по реду поглавар у трону Светог Саве. Устолчење новоизабраног патријарха српског Порфирија биће одржано сутра у Саборној цркви у Београду, сазнаје Тањуг.

Србија 18.02.2021 | 16:00
Порфирије нови патријарх СПЦ, устоличење сутра у Саборној цркви

Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве на свом заседању 18. фебруара 2021. године у Спомен храму Свотог Саве у Београду изабрао је Његово Високопреосвештенство Митрополита загребачко-љубљанског др Порфирија за Патријарха српског.

Одмах после избора служено је благодарење и произнесено многолетствије архиепископу пећком, митрополиту београдско-карловачком и патријарху српском господину Порфирију. Звона на храму Светог Саве на Врачару огласила су се неколико минута пре 16 часова означавајући да је изабран 46. Патријарх српски.

Њагову Светост Патријарха српског Порфирија даруј Господе Својој Светој Цркви у миру, здрава и читава, часна, дуговјечна и да правилно управља ријечју Истине Твоје!  Достојан, на многе године!

ДОСТОЈАН!

Новоизабрани Архиепископ пећки, Митрополит београдско-карловачки и Патријарх српски господин Порфирије (Перић) рођен је 22. јула 1961. године у Бечеју од оца Радивоја и мајке Радојке. На крштењу је добио име Првослав. Основну школу је завршио у Чуругу, а Змај-Јовину гимназију у Новом Саду. Замонашен је по чину мале схиме од свог духовног оца, тада јеромонаха др Иринеја (Буловића), у манастиру Високи Дечани, на Томину недељу 1985. године.

Дипломирао је на Православном богословском факултету у Београду 1986. године, када га је блажене успомене Епископ рашко-призренски, а потоњи Патријарх српски Павле, у манастиру Свете Тројице у Мушутишту рукоположио у чин јерођакона.

На последипломским студијама у Атини борави од 1986. до 1990. године, када по благослову Епископа бачког др Иринеја долази у манастир Светих архангела у Ковиљу, где је рукоположен у свештеномонашки чин и постављен за игумана.

За њим у манастир долази мноштво младих монаха и искушеника. То су године када манастир Ковиљ постаје духовна матица многим младим људима: интелектуалцима, уметницима, популарним глумцима и рок музичарима, поготово из Новог Сада и Београда. Од тада се игуман Порфорије, посебно ангажује и на лечењу оболелих од болести зависности. У том циљу он 2005. године формира терапијску заједницу „Земља живих“, која је призната као најуспешнији пројекат за лечење наркоманије, а данас, под руководством владике Порфирија, има више од стотину штићеника у камповима широм Србије.

На редовном заседању Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве у Београду 14. маја 1999. године изабран је за Епископа јегарског, викара Епархије бачке.

На тему Могућност познања Бога код апостола Павла по тумачењу светог Јована Златоустог, докторирао је 2004. године на Богословском факултету Универзитета у Атини.

Чувеног психијатра, академика др Владету Јеротића, на Богословском факултету је наследио на катедри Пастирске психологије. Њагова предавања, посећена су не само од студената матичног, него и других факултета у Београду.

Заједно са групом стручњака: психолога, лекара, криминолога, социолога, владика Порфирије оснива грађанско удружење које се бави ресоцијализацијом жртава деструктивних верских секти и култова.

Епископ Порфирије је, већ деценију, не само председник Управног одбора, него и прави спиритус мовенс Хуманитарног фонда „Привредник“, који обезбеђује стипендије за велики број надарених, а сиромашних ученика и студената, без обзира на верску и националну припадност.

Републичка Скупштина га је, као представника свих Цркава и верских заједница, 2005. године, изабрала за члана Савета Републичке радиодифузне агенције, а за свог председника Савет га је изабрао 2008. године. Као председник Савета Републичке радиодифузне агенције, епископ Порфирије је заступао дугорочне интересе друштва и грађана, независно од политичких утицаја.  

У радиодифузном спектру Србије од тада се чују и црквене радио станице. Дао је кључни допринос покретању низа радијских и телевизијских емисија које се баве религијским темама.

Свети Архијерејски Сабор му 2010. године, поверава да утемељи свештеничку службу у Војсци Србије. Плодови његовог рада на том пољу, нису само одговарајући законски прописи, већ и одабир војних капелана, организација и опремање храмова у касарнама и вршење првих богослужења.

Своје стручне богословске радове епископ Порфирије је објављивао у часописима код нас и у свету. Учествовао је у великом броју научних конференција и симпосиона широм света.

Владика Порфирије,  као један од најугледнијих савремених српских духовника и интелектуалаца, има изузетно широк круг пријатеља, на само у отаџбини, а односе личног пријатељства и блиске сарадње негује и са свештеницима и представницима других цркава и верских заједница.

Говори грчки, енглески и немачки, и служи се руским језиком,  а његов стил комуникације увек је прилагођен саговорницима.

У трон Митрополита загребачко-љубљанских истоличен је 13. јула 2014. године у Саборној цркви Преображења Господњег у Загребу. Свечану архијерејску Литургију служио је Патријарх српски Иринеј уз саслужење великог броја архијереја Српске Цркве и других сестринских Цркава, као и свештенства и монаштва, и благочестивог народа.

Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве на свом заседању 18. фебруара 2021. године у Спомен храму Свотог Саве у Београду изабрао је Његово Високопреосвештенство Митрополита загребачко-љубљанског др Порфирија за Патријарха српског. Одмах после избора служено је благодарење и произнесено многолетствије Архиепископу пећком, Митрополиту београдско-карловачком и Патријарху српском господину Порфирију.

У апостолском жребу за избор 46. патријарха СПЦ нашла су се, како су пренијели београдски медији, имена тројице владика - Иринеја Бачког, бањалучког Јефрема и митрополита загребачко-љубљанског Порфирија.

Према сазнањима Блица, Свети дух је овог пута такорећи “погодио” жеље владика, јер је насљедник патријарха Иринеја, владика Порфирије, добио и највише гласова током тајног гласања. Наиме, 31 архијереј је гласао за Порфирија, 30 је гласало за Иринеја Бачког, а 25 за епископа бањалучког Јефрема.

(БН) 

Коментари / 43

Оставите коментар
Name

Срби из РС

18.02.2021 15:13

Надам се да овај патријарх неце ици код атеисте на славу. Зелимо му добро здравље и срецу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберац

18.02.2021 21:54

Надам се да неће ни код тебе

Name

Ре:

18.02.2021 22:03

Није проблем отићи на славу. Елем, догодине ће се пред изборе видјети достојност. Надајмо се да неће понављати намјерне грешке свог претходника и дијелити народ с ове стране Дрине.

Name

Јоде

18.02.2021 15:13

Нек је сретно и зелим ти дуг зивот.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бобо

18.02.2021 19:40

Он је вец био ?

Name

Љубав

18.02.2021 15:15

Ово је прави духовник СПЦ срецни смо. На многаја љета. Јос нас Бог воли па нас спаси од ових екумениста. Бозе помози.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

18.02.2021 16:55

Докле ли це овај издрзати јер га ови из рс хвале

Name

Патријарх

18.02.2021 17:10

Достојан!

Name

ЛМ - Курјак

18.02.2021 15:17

Фала Богу - коријени из добре породице.Патријарх је просао сито и ресето,од патње до уценог цовјека.Пуно успјеха и здравља у слузби Богу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

18.02.2021 16:50

Нека је са срецом!!!

Name

Џон

18.02.2021 15:25

Велико изненадјење! Нек му је са срећом!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.02.2021 17:11

Зашто? Баш сам очекивала,Јоаникије или Порфирије?Бог одлучује....

Name

БОГ ГА БЛАГОСЛОВИО

18.02.2021 15:25

ДАНАС ЈЕ НАСА СПЦ ПОНОВО ДОБИЛА СВОЈУ ДУСУ. БОГ ГА БЛАГОСЛОВИО. ЦОВЈЕК КОЈИ ЈЕ ТВОРАЦ ЗАЈЕДНИЦЕ ЗЕМЉА ЗИВОТА И КОЈИ ЈЕ МЛАДИМА ВРАЦАО ВЈЕРУ У ЗИВОТ, УМЈЕСТО ДА ГЛЕДА ЗЕМНА БОГАТСТВА, КОЈИ ЈЕ ХРВАТСКОМ НАРОДУ ПОКАЗАО БЛАГОДАТ ПРАВОСЛАВЉА, У ТЕСКИМ ТРЕНУЦИМА ДУБОКИХ НЕСПОРАЗУМА, ПОСТАВЉЕН ЈЕ ОД БОГА НА СВОЈЕ МЈЕСТО. СРПСКОМ НАРОДУ ВРАТИЛА СЕ ЛОГИКА, ПРАВДА И ЕТИКА. ДУСА. НАМА И НЕ ТРЕБА ВИСЕ. ХВАЛА ТИ БОЗЕ СВЕМОГУЦИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГРУЈО

18.02.2021 15:26

Познам владику Јетрена лично. Па ме чуди како тако паметан владика није сконтао да ће изгубити те дозволио да га лопужа Додик посјети прије избора. Па овај кабадахија чега се год ухвати или се осуши или пропадне.Ипак ми је лично жао што није прошао владика Јефрем. Води рачуна велики владиком Слим се убудуће дружиш

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срб

18.02.2021 15:36

Ако они кажу да је достојан, онда ваљда јесте!!! Народ нико ни не пита, ал вјерни народ зна!!! хттпс://yоуту.бе/мqвф-79QwQw

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ин

18.02.2021 19:56

Браво! Доста!

Name

Неђо.18.02.2021

18.02.2021 15:39

Некаје са срећом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

18.02.2021 16:30

Срећа ће нам сада бити најпотребнија.

Name

Слободан

18.02.2021 17:26

Зивјела Истина ....

Name

АМИН

18.02.2021 15:42

БОЗЕ СВЕМОГУЦИ ЦУВАЈ ГА. ПОСЛИЈЕ 1990. ГОДИНЕ ПРВИ СРБИН НА СВОМ ПРАВОМ МЈЕСТУ. ВИСЕ ЈЕ ОН УЦИНИО НА СМИРИВАЊУ МРЗЊЕ ИЗМЕДЈУ СРБА И ХРВАТА И ОБРАТНО НЕГО СВИ СРПСКИ И ХРВАТСКИ ПОЛИТИЦАРИ ЗА 30 ГОДИНА. НЕВЈЕРОВАТАН ЦОВЈЕК. ХВАЛА ЗА ЗАЈЕДНИЦУ ЗЕМЉА ЗИВОТА. НЕМА ВЕЦЕ ЕТИЦКЕ И МОРАЛНЕ ПОРУКЕ У ВРИЈЕМЕ КАД ХАРАЈУ НАРКО БАНДЕ И НАРКО ДРЗАВЕ ОД ЊЕГОВЕ ПОРУКЕ НЕЦЕМО ПРОСКРИБОВАТИ МЛАДЕ ЉУДЕ, НЕГО ЦЕМО ИМ ПОМОЦИ ДА СЕ ВРАТЕ БОГУ И СТАНУ НА НОГЕ. ЈЕР СУ ЉУДСКА БИЦА И ОНИ ВРИЈЕДЕ СВАКОГ НАПОРА. БОГ ГА БЛАГОСЛОВОМ СВОЈИМ ЦУВАО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

18.02.2021 15:48

нек му је сретна радња у ова луда времена

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др

18.02.2021 15:50

Цеститам на избору за Патријарха сигурно це представљати цасно и постено Српски Народ зив нам и здрав био постовани Патријарху Порфирије Перицу воле те твоји Дервенцани .Велики поздрав из Појезне одакле те везу коријени .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миа

18.02.2021 17:14

Дервенћани све воле,поздрављају и Слађану Милошевић.То би било исто као кад би мене поздрављали преци из Книна.А,нико ме не зна....

Name

Српско Сарајево

18.02.2021 15:58

Нека Српске земље имају једно зрно... Из ког це Свети Лазар са трона објединити и дати звјезду да под једним сводом сви у здрављу и слози кренемо напријед...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лакy

18.02.2021 16:00

Значи први Човјек цркве и даље остаје Иринеј Буловић

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаг

18.02.2021 16:11

Хај, нек је с хајром...родјен у Војводини, слузио у Загребу, хуманиста....обецавајуце!

ОДГОВОРИТЕ
Name

сале

18.02.2021 16:13

Честитам честити владико, у добром здрављу и на многаја љета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трт

18.02.2021 16:24

АМИН

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срб ин

18.02.2021 16:33

На многаја љета владико

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ратник

18.02.2021 16:35

Да води спц мудро и достојанствено као и његов предходник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арм

18.02.2021 17:22

Прави духовник,само не као његов претходник,Бог да му душу прости.

Name

ре Ратник

18.02.2021 17:51

Да ли под тим, мудро и достојанствено, је ићи по приватним славама као што је ишао његов предходник?

Name

11903

18.02.2021 20:56

Обзиром да се у његовој биографији спомиње блазенопоцивси патријарх Павле који га је производеци у црквени цин усмјеравао на његовом архипастирском раду данасњи његов избор је за цркву и народ обецавајуци. Оцекујем да се црква окрене својим темељима на којима поцива, а један од њих је свакако бесребрениство.

Name

ДОСТОЈАН!

18.02.2021 16:45

Патријарх српски господин Порфирије, на многаја љета!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Челинац

18.02.2021 16:57

Бога има, и убијеђен сам да је изабрао нај бољег, пуно здравље и среће његовој светлости и свом људском роду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мићо

18.02.2021 17:06

Најискреније честитке Његовом преосветенштву. Господ да Му подари срећу и чист пут куд год би се кретао преносећи своју доброту и знање на сав Православни народ који је у великом искушењу и притисцима са свих страна. Мир међу нама, Мир са свима око нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боро

18.02.2021 17:30

Дај Боже да се сви Срби сложе и умноже!Амин

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

18.02.2021 17:43

А Григорије??

ОДГОВОРИТЕ
Name

!!!

20.02.2021 18:06

На једном блогу сам процитао да је Григорије у избору за првојерарха имао само 1 глас и то свој. Свакако би боље просао да га Миле није фаворизовао и предлагао као најбољи избор?

Name

Сион

18.02.2021 19:30

Вјерујем да је сама Бозија рука одлуцила !Нека нас нови патријарх у здрављу ,миру И среци води свој народ Бозијим путем ,путем праведника .Посебно ме радује сто има године које би требале имати снагу И мудрост да не поклекне И буде у друству оних сто су далеко од Христа и воље народа .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бошковић Т

18.02.2021 19:45

Најбољи избор

ОДГОВОРИТЕ
Name

Теодор

18.02.2021 20:53

Достојан

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

19.02.2021 07:28

Владика Јефрем звани Препостени.Од свог постења вози Аудија од 150000 км

ОДГОВОРИТЕ