Porfirije novi patrijarh SPC, ustoličenje sutra u Sabornoj crkvi

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije novi je patrijarh Srpske pravoslavne crkve. On je 46. po redu poglavar u tronu Svetog Save. Ustolčenje novoizabranog patrijarha srpskog Porfirija biće održano sutra u Sabornoj crkvi u Beogradu, saznaje Tanjug.

Srbija 18.02.2021 | 16:00
Porfirije novi patrijarh SPC, ustoličenje sutra u Sabornoj crkvi

Sveti Arhijerejski Sabor Srpske Pravoslavne Crkve na svom zasedanju 18. februara 2021. godine u Spomen hramu Svotog Save u Beogradu izabrao je Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolita zagrebačko-ljubljanskog dr Porfirija za Patrijarha srpskog.

Odmah posle izbora služeno je blagodarenje i proizneseno mnogoletstvije arhiepiskopu pećkom, mitropolitu beogradsko-karlovačkom i patrijarhu srpskom gospodinu Porfiriju. Zvona na hramu Svetog Save na Vračaru oglasila su se nekoliko minuta pre 16 časova označavajući da je izabran 46. Patrijarh srpski.

Njagovu Svetost Patrijarha srpskog Porfirija daruj Gospode Svojoj Svetoj Crkvi u miru, zdrava i čitava, časna, dugovječna i da pravilno upravlja riječju Istine Tvoje!  Dostojan, na mnoge godine!

DOSTOJAN!

Novoizabrani Arhiepiskop pećki, Mitropolit beogradsko-karlovački i Patrijarh srpski gospodin Porfirije (Perić) rođen je 22. jula 1961. godine u Bečeju od oca Radivoja i majke Radojke. Na krštenju je dobio ime Prvoslav. Osnovnu školu je završio u Čurugu, a Zmaj-Jovinu gimnaziju u Novom Sadu. Zamonašen je po činu male shime od svog duhovnog oca, tada jeromonaha dr Irineja (Bulovića), u manastiru Visoki Dečani, na Tominu nedelju 1985. godine.

Diplomirao je na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu 1986. godine, kada ga je blažene uspomene Episkop raško-prizrenski, a potonji Patrijarh srpski Pavle, u manastiru Svete Trojice u Mušutištu rukopoložio u čin jerođakona.

Na poslediplomskim studijama u Atini boravi od 1986. do 1990. godine, kada po blagoslovu Episkopa bačkog dr Irineja dolazi u manastir Svetih arhangela u Кovilju, gde je rukopoložen u sveštenomonaški čin i postavljen za igumana.

Za njim u manastir dolazi mnoštvo mladih monaha i iskušenika. To su godine kada manastir Кovilj postaje duhovna matica mnogim mladim ljudima: intelektualcima, umetnicima, popularnim glumcima i rok muzičarima, pogotovo iz Novog Sada i Beograda. Od tada se iguman Porforije, posebno angažuje i na lečenju obolelih od bolesti zavisnosti. U tom cilju on 2005. godine formira terapijsku zajednicu „Zemlja živih“, koja je priznata kao najuspešniji projekat za lečenje narkomanije, a danas, pod rukovodstvom vladike Porfirija, ima više od stotinu štićenika u kampovima širom Srbije.

Na redovnom zasedanju Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve u Beogradu 14. maja 1999. godine izabran je za Episkopa jegarskog, vikara Eparhije bačke.

Na temu Mogućnost poznanja Boga kod apostola Pavla po tumačenju svetog Jovana Zlatoustog, doktorirao je 2004. godine na Bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Atini.

Čuvenog psihijatra, akademika dr Vladetu Jerotića, na Bogoslovskom fakultetu je nasledio na katedri Pastirske psihologije. Njagova predavanja, posećena su ne samo od studenata matičnog, nego i drugih fakulteta u Beogradu.

Zajedno sa grupom stručnjaka: psihologa, lekara, kriminologa, sociologa, vladika Porfirije osniva građansko udruženje koje se bavi resocijalizacijom žrtava destruktivnih verskih sekti i kultova.

Episkop Porfirije je, već deceniju, ne samo predsednik Upravnog odbora, nego i pravi spiritus movens Humanitarnog fonda „Privrednik“, koji obezbeđuje stipendije za veliki broj nadarenih, a siromašnih učenika i studenata, bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost.

Republička Skupština ga je, kao predstavnika svih Crkava i verskih zajednica, 2005. godine, izabrala za člana Saveta Republičke radiodifuzne agencije, a za svog predsednika Savet ga je izabrao 2008. godine. Кao predsednik Saveta Republičke radiodifuzne agencije, episkop Porfirije je zastupao dugoročne interese društva i građana, nezavisno od političkih uticaja.  

U radiodifuznom spektru Srbije od tada se čuju i crkvene radio stanice. Dao je ključni doprinos pokretanju niza radijskih i televizijskih emisija koje se bave religijskim temama.

Sveti Arhijerejski Sabor mu 2010. godine, poverava da utemelji svešteničku službu u Vojsci Srbije. Plodovi njegovog rada na tom polju, nisu samo odgovarajući zakonski propisi, već i odabir vojnih kapelana, organizacija i opremanje hramova u kasarnama i vršenje prvih bogosluženja.

Svoje stručne bogoslovske radove episkop Porfirije je objavljivao u časopisima kod nas i u svetu. Učestvovao je u velikom broju naučnih konferencija i simposiona širom sveta.

Vladika Porfirije,  kao jedan od najuglednijih savremenih srpskih duhovnika i intelektualaca, ima izuzetno širok krug prijatelja, na samo u otadžbini, a odnose ličnog prijateljstva i bliske saradnje neguje i sa sveštenicima i predstavnicima drugih crkava i verskih zajednica.

Govori grčki, engleski i nemački, i služi se ruskim jezikom,  a njegov stil komunikacije uvek je prilagođen sagovornicima.

U tron Mitropolita zagrebačko-ljubljanskih istoličen je 13. jula 2014. godine u Sabornoj crkvi Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu. Svečanu arhijerejsku Liturgiju služio je Patrijarh srpski Irinej uz sasluženje velikog broja arhijereja Srpske Crkve i drugih sestrinskih Crkava, kao i sveštenstva i monaštva, i blagočestivog naroda.

Sveti Arhijerejski Sabor Srpske Pravoslavne Crkve na svom zasedanju 18. februara 2021. godine u Spomen hramu Svotog Save u Beogradu izabrao je Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolita zagrebačko-ljubljanskog dr Porfirija za Patrijarha srpskog. Odmah posle izbora služeno je blagodarenje i proizneseno mnogoletstvije Arhiepiskopu pećkom, Mitropolitu beogradsko-karlovačkom i Patrijarhu srpskom gospodinu Porfiriju.

U apostolskom žrebu za izbor 46. patrijarha SPC našla su se, kako su prenijeli beogradski mediji, imena trojice vladika - Irineja Bačkog, banjalučkog Jefrema i mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija.

Prema saznanjima Blica, Sveti duh je ovog puta takoreći “pogodio” želje vladika, jer je nasljednik patrijarha Irineja, vladika Porfirije, dobio i najviše glasova tokom tajnog glasanja. Naime, 31 arhijerej je glasao za Porfirija, 30 je glasalo za Irineja Bačkog, a 25 za episkopa banjalučkog Jefrema.

(BN) 

Komentari / 43

Ostavite komentar
Name

Srbi iz RS

18.02.2021 15:13

Nadam se da ovaj patrijarh nece ici kod ateiste na slavu. Zelimo mu dobro zdravlje i srecu.

ODGOVORITE
Name

Semberac

18.02.2021 21:54

Nadam se da neće ni kod tebe

Name

Re:

18.02.2021 22:03

Није проблем отићи на славу. Елем, догодине ће се пред изборе видјети достојност. Надајмо се да неће понављати намјерне грешке свог претходника и дијелити народ с ове стране Дрине.

Name

Jode

18.02.2021 15:13

Nek je sretno i zelim ti dug zivot.

ODGOVORITE
Name

Bobo

18.02.2021 19:40

On je vec bio ?

Name

Ljubav

18.02.2021 15:15

Ovo je pravi duhovnik SPC srecni smo. Na mnogaja ljeta. Jos nas Bog voli pa nas spasi od ovih ekumenista. Boze pomozi.

ODGOVORITE
Name

Realno

18.02.2021 16:55

Dokle li ce ovaj izdrzati jer ga ovi iz rs hvale

Name

Patrijarh

18.02.2021 17:10

Dostojan!

Name

LM - Kurjak

18.02.2021 15:17

Fala Bogu - korijeni iz dobre porodice.Patrijarh je prosao sito i reseto,od patnje do ucenog covjeka.Puno uspjeha i zdravlja u sluzbi Bogu.

ODGOVORITE
Name

Borac

18.02.2021 16:50

Neka je sa srecom!!!

Name

Džon

18.02.2021 15:25

Veliko iznenadjenje! Nek mu je sa srećom!

ODGOVORITE
Name

Re

18.02.2021 17:11

Zašto? Baš sam očekivala,Joanikije ili Porfirije?Bog odlučuje....

Name

BOG GA BLAGOSLOVIO

18.02.2021 15:25

DANAS JE NASA SPC PONOVO DOBILA SVOJU DUSU. BOG GA BLAGOSLOVIO. COVJEK KOJI JE TVORAC ZAJEDNICE ZEMLJA ZIVOTA I KOJI JE MLADIMA VRACAO VJERU U ZIVOT, UMJESTO DA GLEDA ZEMNA BOGATSTVA, KOJI JE HRVATSKOM NARODU POKAZAO BLAGODAT PRAVOSLAVLJA, U TESKIM TRENUCIMA DUBOKIH NESPORAZUMA, POSTAVLJEN JE OD BOGA NA SVOJE MJESTO. SRPSKOM NARODU VRATILA SE LOGIKA, PRAVDA I ETIKA. DUSA. NAMA I NE TREBA VISE. HVALA TI BOZE SVEMOGUCI.

ODGOVORITE
Name

GRUJO

18.02.2021 15:26

Poznam vladiku Jetrena lično. Pa me čudi kako tako pametan vladika nije skontao da će izgubiti te dozvolio da ga lopuža Dodik posjeti prije izbora. Pa ovaj kabadahija čega se god uhvati ili se osuši ili propadne.Ipak mi je lično žao što nije prošao vladika Jefrem. Vodi računa veliki vladikom Slim se ubuduće družiš

ODGOVORITE
Name

Srb

18.02.2021 15:36

Ako oni kažu da je dostojan, onda valjda jeste!!! Narod niko ni ne pita, al vjerni narod zna!!! https://youtu.be/mqvf-79QwQw

ODGOVORITE
Name

In

18.02.2021 19:56

Bravo! Dosta!

Name

Neđo.18.02.2021

18.02.2021 15:39

Nekaje sa srećom.

ODGOVORITE
Name

Banja Luka

18.02.2021 16:30

Sreća će nam sada biti najpotrebnija.

Name

Slobodan

18.02.2021 17:26

Zivjela Istina ....

Name

AMIN

18.02.2021 15:42

BOZE SVEMOGUCI CUVAJ GA. POSLIJE 1990. GODINE PRVI SRBIN NA SVOM PRAVOM MJESTU. VISE JE ON UCINIO NA SMIRIVANJU MRZNJE IZMEDJU SRBA I HRVATA I OBRATNO NEGO SVI SRPSKI I HRVATSKI POLITICARI ZA 30 GODINA. NEVJEROVATAN COVJEK. HVALA ZA ZAJEDNICU ZEMLJA ZIVOTA. NEMA VECE ETICKE I MORALNE PORUKE U VRIJEME KAD HARAJU NARKO BANDE I NARKO DRZAVE OD NJEGOVE PORUKE NECEMO PROSKRIBOVATI MLADE LJUDE, NEGO CEMO IM POMOCI DA SE VRATE BOGU I STANU NA NOGE. JER SU LJUDSKA BICA I ONI VRIJEDE SVAKOG NAPORA. BOG GA BLAGOSLOVOM SVOJIM CUVAO.

ODGOVORITE
Name

E

18.02.2021 15:48

nek mu je sretna radnja u ova luda vremena

ODGOVORITE
Name

Dr

18.02.2021 15:50

Cestitam na izboru za Patrijarha sigurno ce predstavljati casno i posteno Srpski Narod ziv nam i zdrav bio postovani Patrijarhu Porfirije Pericu vole te tvoji Dervencani .Veliki pozdrav iz Pojezne odakle te vezu korijeni .

ODGOVORITE
Name

Mia

18.02.2021 17:14

Dervenćani sve vole,pozdravljaju i Slađanu Milošević.To bi bilo isto kao kad bi mene pozdravljali preci iz Knina.A,niko me ne zna....

Name

Srpsko Sarajevo

18.02.2021 15:58

Neka Srpske zemlje imaju jedno zrno... Iz kog ce Sveti Lazar sa trona objediniti i dati zvjezdu da pod jednim svodom svi u zdravlju i slozi krenemo naprijed...

ODGOVORITE
Name

Laky

18.02.2021 16:00

Znači prvi Čovjek crkve i dalje ostaje Irinej Bulović

ODGOVORITE
Name

Jag

18.02.2021 16:11

Haj, nek je s hajrom...rodjen u Vojvodini, sluzio u Zagrebu, humanista....obecavajuce!

ODGOVORITE
Name

sale

18.02.2021 16:13

Čestitam čestiti vladiko, u dobrom zdravlju i na mnogaja ljeta.

ODGOVORITE
Name

Trt

18.02.2021 16:24

AMIN

ODGOVORITE
Name

Srb in

18.02.2021 16:33

Na mnogaja ljeta vladiko

ODGOVORITE
Name

Ratnik

18.02.2021 16:35

Da vodi spc mudro i dostojanstveno kao i njegov predhodnik.

ODGOVORITE
Name

Arm

18.02.2021 17:22

Pravi duhovnik,samo ne kao njegov prethodnik,Bog da mu dušu prosti.

Name

re Ratnik

18.02.2021 17:51

Da li pod tim, mudro i dostojanstveno, je ići po privatnim slavama kao što je išao njegov predhodnik?

Name

11903

18.02.2021 20:56

Obzirom da se u njegovoj biografiji spominje blazenopocivsi patrijarh Pavle koji ga je proizvodeci u crkveni cin usmjeravao na njegovom arhipastirskom radu danasnji njegov izbor je za crkvu i narod obecavajuci. Ocekujem da se crkva okrene svojim temeljima na kojima pociva, a jedan od njih je svakako besrebrenistvo.

Name

DOSTOJAN!

18.02.2021 16:45

Patrijarh srpski gospodin Porfirije, na mnogaja ljeta!

ODGOVORITE
Name

Čelinac

18.02.2021 16:57

Boga ima, i ubijeđen sam da je izabrao naj boljeg, puno zdravlje i sreće njegovoj svetlosti i svom ljudskom rodu.

ODGOVORITE
Name

Mићо

18.02.2021 17:06

Најискреније честитке Његовом преосветенштву. Господ да Му подари срећу и чист пут куд год би се кретао преносећи своју доброту и знање на сав Православни народ који је у великом искушењу и притисцима са свих страна. Мир међу нама, Мир са свима око нас.

ODGOVORITE
Name

Boro

18.02.2021 17:30

Daj Bože da se svi Srbi slože i umnože!Amin

ODGOVORITE
Name

borac

18.02.2021 17:43

A Grigorije??

ODGOVORITE
Name

!!!

20.02.2021 18:06

Na jednom blogu sam procitao da je Grigorije u izboru za prvojerarha imao samo 1 glas i to svoj. Svakako bi bolje prosao da ga Mile nije favorizovao i predlagao kao najbolji izbor?

Name

Sion

18.02.2021 19:30

Vjerujem da je sama Bozija ruka odlucila !Neka nas novi patrijarh u zdravlju ,miru I sreci vodi svoj narod Bozijim putem ,putem pravednika .Posebno me raduje sto ima godine koje bi trebale imati snagu I mudrost da ne poklekne I bude u drustvu onih sto su daleko od Hrista i volje naroda .

ODGOVORITE
Name

Bošković T

18.02.2021 19:45

Najbolji izbor

ODGOVORITE
Name

Teodor

18.02.2021 20:53

Dostojan

ODGOVORITE
Name

Mirko

19.02.2021 07:28

Vladika Jefrem zvani Preposteni.Od svog postenja vozi Audija od 150000 km

ODGOVORITE