"Притисак ће поново бити вршен само на Србији"

Председник Србије Александар Вучић у интервјуу за немачки дневник "Билд" изјавио је да је неопходно пронаћи компромисно решење за косовско питање.

Србија 16.02.2021 | 21:49
"Притисак ће поново бити вршен само на Србији"

Он је рекао да на томе тешко радимо, а да ће на основу онога што види данас, посебно након што је на дужност ступио нови председник САД Џозеф Бајден, поново бити притисак само на Србију.

Вучић је, на констатацију да Србија може приступити ЕУ само "заједно са суседном државом Косово", коју не признаје, и питање када ће се то променити, одговорио:

"Ви кажете да је то суседна држава, ми не. То је ствар виђења и услов ЕУ. Ми то видимо другачије. Да, и морамо пронаћи компромис са Приштином и тешко радимо на томе. За вас је то нешто што је од 2008. завршено. Али за нас је то, наравно, није тако. За Мадрид, Атину, Никозију, Братиславу то, такође, није јасно, они не признају Приштину".

Упитан како може да изгледа тај компромис, Вучић је рекао да је забринут, јер ће, по ономе што данас види, а посебно након ступања на дужност председника САД Џозефа Бајдена, поново бити вршен притисак само на Србију.

“Зато сам забринут. Ако желимо одржати мир, ако желимо да дође више инвеститора из Немачке, онда су нам потребна одржива решења. Не верујем у замрзнуте конфликте, за разлику од већине људи овде, јер увек постоји опасност да једног дана дође неко и одмрзне их", нагласио је председник Србије.

"Са свима се мора разговарати"

На питање с ким му је једноставније да преговара - са председником Русије Владимиром Путином, Турске Реџепом Тајипом Ердоганом, Кине Си Ðипингом, или Француске Емануелом Макроном, односно немачком канцеларком Ангелом Меркел, Вучић је подвукао да са свима мора разговарати и да и они разговарају између себе.

"Зашто можете са Русијом да разговарате о Северном току, зашто можете да разговарате са Кином о њиховим фабрикама и фирмама? Зашто би били ви једини који имају то право?", упитао је Вучић.

"Меркелова је осигурала мир"

Он је током интервјуа изразио жељу да каже нешто о канцеларки Меркел, пошто крајем недеље одлази из политике.

"Искрено, мислим све најбоље о њој и желим то и сада да кажем. Она нас је 2015. спасила, осигурала мир овде. Нисмо увек истог става, на пример око Косова. Али, она има увек времена да нас саслуша и довољно поштовања према нашој земљи", рекао је он.

Упитан ко ће водити Европу после Меркелове, Вучић је рекао да ће, када је реч о државама, то чинити Немачка и Француска, а по питању личности, не зна, каже, да ли ће то бити Армин Лашет или Маркус Седер.

“Међутим, Седер и Лашет не треба да буду увређени - ја бих увек бирао Ангелу Меркел. Она није једноставна особа, али је стварно веома волим", рекао је Вучић.

(Тањуг)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Реалан

16.02.2021 21:08

Ееее мој предсједниче , то је већ одавно ријешено само нас фарбаш све ове године...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

16.02.2021 21:50

Ти знас ста је ријесено ??? Боље је да си цутао мислио би да висе знас.

Name

Дон Кихот

17.02.2021 05:18

Види овог нашег српског мученика а досадио си и богу и народу....

Name

ОЛбреит

17.02.2021 06:30

Није ниста рјесено, тек треба да ствар поцне. Распакивати Косово знаци одпакивати многе Пандорине кутије.

Name

Крстан

17.02.2021 06:56

Како те више није срамота да лазеш Србе сподобо од човјека. Косово је самостална дрзава. Ти немозеш ни да одеш тамо гњидо.

Name

Ре крстан

17.02.2021 08:57

Није поента што он лаже него што људи вјерују!

Name

Дебил

16.02.2021 22:31

Био и остао,е српство,српство,када си на ДЕБИЛЕ спало!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОКТОР

17.02.2021 05:52

Само ми једна ствар није јасна!!! Како може компромис, а и једни и други хоће Косово за себе??? Како онда може компромис? Вучко ти знаш шта се дешава само “као фол браниш Косово” срам да те буде више.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

17.02.2021 07:20

Далеко,далеко највећи манипулатор у историји српског народа. То само не види онај ко је слијеп и ко неће да види.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xx

17.02.2021 07:59

Због неких ствари га не волим али је чињеница да је вратио Србији углед у свијету и направио лидера у региону..

Name

Ре xx

17.02.2021 08:59

Како је врати углед?Тако сто је амбасаду једини у Еуропи пребацио у Јерузалем?Или сто кинеске вакцине тестира на свом народу?

Name

Зворник

17.02.2021 10:05

Вала бас тако друзе треба дасе изјасни вец једном стајето зањега компромис И ипсод које црте Србија незели ици мислим даби тада Фер био И према Србима а И према Албанцима

Name

Ре xx

17.02.2021 10:42

О каквом то угледу прицас,убедио те знаци ,углед а за доруцак народ нема леба.

Name

Скептик

17.02.2021 10:41

ЦУТИ, ПСИХОПАТО!!! АКО НЕМАС ХРАБРОСТИ ИЗАЦИ ПРЕД НАРОД СА ИСТИНОМ, ПОВУЦИ СЕ!!! ЗАСТО НИСИ ИСПУНИО ОБЕЦАЊЕ О ОТКРИВАЊУ УБИЦЕ, ИЛИ УБИЦА ОЛИВЕРА ИВАНОВИЦА?! КО ЈЕ НАРЕДБОДАВАЦ? КО СУ ИЗВРСИТЕЉИ УБИСТВА?! МА, МАРС, ФУКАРО БЈЕЛОСВЈЕТСКА!!!

ОДГОВОРИТЕ