Мјештани против изградње каменолома (ВИДЕО)

Концесија коју је Министарство енергетике и рударства РС дало фирми „Интеграл-инжињеринг“ за изградњу постројења за обраду техничког грађевинског камена на лежишту „Планина“ у бањалучком насељу Карановац изазвала је незадовољство међу мјештанима. Кажу да неће дозволити изградњу постројења. 

Република Српска 16.02.2021 | 15:32
Мјештани против изградње каменолома (ВИДЕО)

Мјештани Карановца и Јагара организовали су протестно окупљање због намјере да се у насељу Карановац гради постројење за обраду грађевинског камена. Они на заказаној јавној расправи нису дозволили представницима Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију да им представе на који начин ће овај пројекат утицати на животну средину.

Кажу да већ 40 година трпе експлозије и минирање терена у постојећем каменолому и да неће дозволити да животи и здравље њихове дјеце буду угрожени.

„Нама не треба никаква студија да нам покаже како ће изгледати тај каменолом. Ми смо сви одрасли уз тај каменолом. Уз то минирање, прашину и све остало.“, каже Дарко Вучић.

„Стварно нам је жао зато што је министар Ђокић дао концесију не рачунајући да овдје живи 3.500 људи, да је ово најгушће насељено мјесто у кањону Врбас. Имамо ми много брда око Бањалуке гдје нико не живи, па нека тамо дају концесију.“, истиче Бошко Вуксан.

Огорчени мјештани кажу да у припремној документацији за изградњу постојења нигдје није наведено да се овдје ради о насељеном мјесту, што је потпуно невјероватно. Истичу да се у непосредној близини налази и дом за стара лица, а на свега два километра и водозахват који снабдијева питком водом Бањалуку, Челинац, Србац и Лакташе. Осим наведеног, сталне ескплозије направиле су штету и на кућама мјештана.

„Нека изађе комисија нека види. Ја сам се жалио и општини, раније и комуналној, никада нико није дошао. Нека дође и нека види каква је кућа испуцала.“, појашњава Ранко Пеуља. 

„Да се не стави акценат да ми имамо нешто против „Интеграла“. У каменолом не може нико да дође.“, поручује Борис Вуксан.

„Ти тајкуни који су се обогатили на нашој ћуди, неће више моћи то радити. Нека донесу те паре и нека уложе овдје у туризам.“, додаје Александар Новаковић.

Из Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију кажу да ће грађани имати право да се њихов глас чује по овом питању. 

„С обзиром да је овакав став, ја вас само молим да у наредних 15 дана колико је остављен рок за јавни увид, укључујући и ово што је студија била доступна, да доставите сва мишљења. У форми дописа, приговора да доставите на адресу или Министарства или Градске управе којој је омогућен јавни увид.“, поручила је представница Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС Љиљана Станишљевић.

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић каже да ће грађани имати његову подршку у рјешавању овог проблема.

„Оно што ће Град по први пут да одради, а биће кључно за те мјештане и за све грађане Бањалуке, јесте први Урбанистички план, којим ће се дефинисати гдје је пољопривредно земљиште, гдје је урбано, гдје могу бити каменоломи, гдје се бави сточарством, гдје воћарством итд. А не ко гдје хоће и чији је интерес ту већи“, рекао је Станивуковић.

Коментаришући незадовољство мјештана из Министарства енергетике и рудаства РС, истичу да је сада на концесионару да испуни све услове за несметан рад, првенствено када је у питању прибављање еколошке дозволе. Међутим, мјештани одговарају да неће дозволити никакву изградњу на овом локалитету.

БН ТВ

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Људиии

16.02.2021 14:44

Недајтее ено у Горњим Вијацанима село поткопалии воду затровали а слузи само за бигацење партијаса њихових пајдасаа а село нестајеее све поткопаноо пут разровљен ама криминалнооо до болааа!!!дта раде све од сума ријека упропастили пустос остаје иза њих и њихов прљави капитал!!и горе од рата!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вуксан

16.02.2021 16:55

Браво за народ .Недајте банди резимској да пљацка заједницка природна богаства и загадјује околину и трује васу дјецу ,Стоп мафији

Name

Скептик

16.02.2021 14:58

Хебе се министру Ђокићу за вама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрено

16.02.2021 15:09

Ништа не вјерујте министарству. НИШТААААА! То су најобичнији лажови који раде у корист тајкуна. То вам одговорно тврдим, јер трпим дугогодишњи терор који имам преко пута куће, а за којег је одговорно исто то Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију. Након изданих дозвола пребацују одговорност на Инспекторат и тако у круг. Зато вам савјетујем да то не дозволите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

458

16.02.2021 15:11

Требамо узивати у природи, то је смисао зивота.лако је русити и кварити. Ноконтролисани болесници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милисава

16.02.2021 16:57

Вецих болесника и лопова од ових на власти свијет није видио посјекосе све суме ,ријеке преградисе и граде централе,копају сљунак и црно испод ноката би огулили оВо нема нигде на свијет сто има код нас

Name

За бања луку

16.02.2021 15:15

Овај Вуксан је био први сарадник у Карановцу Бањалучких тајкуни и СНСДа. Тај каменицом функционише 40 година и сад га треба угасити, отпустити раднике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бн

16.02.2021 15:16

Браво за Вијацане, и мјестане КараНовцq

ОДГОВОРИТЕ
Name

Краљ

16.02.2021 15:17

Представница Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС Љиљана Станишљевић под хитно да оде код фризера ово је срамота изаци у медије овакав.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

16.02.2021 15:30

Подршка за становнике корита Врбаса. Не дозволити рад каменолома. Нек га Ђокић води у Брчко.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИСТИНА

16.02.2021 15:54

Браво грађани Карановца!!!!! Свака Вам Част!!!!! Тако треба, ви ту живите и имате право да оспорите, ДОСТА ЈЕ УГРОЖАВАЊА ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ана

16.02.2021 16:42

Интеграл 100% фирма Милорада Додика,тако да од протеста нема ниста,дзаба се буните.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

16.02.2021 16:42

Ова секташка власт и њихови сатрапи су наумили да многа насеља у РС оставе без воде и раселе народ. То је и овде у Карановцу циљ. Исти случај са водом се дешава у Фочи. Прво су прије двије године изградњом мини хидроелектрана на рекама Крупици, Говзи оставили Миљевину без воде, а сада су за изградњу мини хидроелектране развалили корито Бјелаве која водом снадбева Фочу. Сада свака мања киша и вода у цевима је блатњава, физички неисправна, а о хемијској и микробиолошкој исправности није ни битно мислити када је мутна. Сви ови случајеви било где у РС вежу се увек за једно име Петар Ђокић. Људи моји до када више тај пандур, прашинар, "Лондонски ђак" уништава биодоверзитет, изворе и водозхвате питке воде за насељена места у РС и тера људе са њихове дедовине. Ово није ниједан окупатор радио и људима одузимао питку воду. Проклет да си Ђокићу и сви они који заокруже твоје име и твоју секту на гласачком листићу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пензионер

16.02.2021 16:57

Ти што хоће каменолом не живе ту, није их брига за околину и здравље људи. Подршка становницима Карановца!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

16.02.2021 16:58

Браво људи, свака цаст! Промјене су могуце, само слозно и не одустајте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво

16.02.2021 17:03

Свака част градоначелниче! А ови из Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију ништа не слушајте грађани. То су незналице и њих не интересује станобништво ни животна стедина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

16.02.2021 19:11

Потпуно сте у праву, али ми није јасно зашто сте ћутали тих 40 година

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зз

16.02.2021 20:54

Цутали су стари, али је смјена генерација, а и народ се конацно ослободио да проговори.

ОДГОВОРИТЕ