Mještani protiv izgradnje kamenoloma (VIDEO)

Koncesija koju je Ministarstvo energetike i rudarstva RS dalo firmi „Integral-inžinjering“ za izgradnju postrojenja za obradu tehničkog građevinskog kamena na ležištu „Planina“ u banjalučkom naselju Karanovac izazvala je nezadovoljstvo među mještanima. Kažu da neće dozvoliti izgradnju postrojenja. 

Republika Srpska 16.02.2021 | 15:32
Mještani protiv izgradnje kamenoloma (VIDEO)

Mještani Karanovca i Jagara organizovali su protestno okupljanje zbog namjere da se u naselju Karanovac gradi postrojenje za obradu građevinskog kamena. Oni na zakazanoj javnoj raspravi nisu dozvolili predstavnicima Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju da im predstave na koji način će ovaj projekat uticati na životnu sredinu.

Kažu da već 40 godina trpe eksplozije i miniranje terena u postojećem kamenolomu i da neće dozvoliti da životi i zdravlje njihove djece budu ugroženi.

„Nama ne treba nikakva studija da nam pokaže kako će izgledati taj kamenolom. Mi smo svi odrasli uz taj kamenolom. Uz to miniranje, prašinu i sve ostalo.“, kaže Darko Vučić.

„Stvarno nam je žao zato što je ministar Đokić dao koncesiju ne računajući da ovdje živi 3.500 ljudi, da je ovo najgušće naseljeno mjesto u kanjonu Vrbas. Imamo mi mnogo brda oko Banjaluke gdje niko ne živi, pa neka tamo daju koncesiju.“, ističe Boško Vuksan.

Ogorčeni mještani kažu da u pripremnoj dokumentaciji za izgradnju postojenja nigdje nije navedeno da se ovdje radi o naseljenom mjestu, što je potpuno nevjerovatno. Ističu da se u neposrednoj blizini nalazi i dom za stara lica, a na svega dva kilometra i vodozahvat koji snabdijeva pitkom vodom Banjaluku, Čelinac, Srbac i Laktaše. Osim navedenog, stalne eskplozije napravile su štetu i na kućama mještana.

„Neka izađe komisija neka vidi. Ja sam se žalio i opštini, ranije i komunalnoj, nikada niko nije došao. Neka dođe i neka vidi kakva je kuća ispucala.“, pojašnjava Ranko Peulja. 

„Da se ne stavi akcenat da mi imamo nešto protiv „Integrala“. U kamenolom ne može niko da dođe.“, poručuje Boris Vuksan.

„Ti tajkuni koji su se obogatili na našoj ćudi, neće više moći to raditi. Neka donesu te pare i neka ulože ovdje u turizam.“, dodaje Aleksandar Novaković.

Iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju kažu da će građani imati pravo da se njihov glas čuje po ovom pitanju. 

„S obzirom da je ovakav stav, ja vas samo molim da u narednih 15 dana koliko je ostavljen rok za javni uvid, uključujući i ovo što je studija bila dostupna, da dostavite sva mišljenja. U formi dopisa, prigovora da dostavite na adresu ili Ministarstva ili Gradske uprave kojoj je omogućen javni uvid.“, poručila je predstavnica Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Ljiljana Stanišljević.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković kaže da će građani imati njegovu podršku u rješavanju ovog problema.

„Ono što će Grad po prvi put da odradi, a biće ključno za te mještane i za sve građane Banjaluke, jeste prvi Urbanistički plan, kojim će se definisati gdje je poljoprivredno zemljište, gdje je urbano, gdje mogu biti kamenolomi, gdje se bavi stočarstvom, gdje voćarstvom itd. A ne ko gdje hoće i čiji je interes tu veći“, rekao je Stanivuković.

Komentarišući nezadovoljstvo mještana iz Ministarstva energetike i rudastva RS, ističu da je sada na koncesionaru da ispuni sve uslove za nesmetan rad, prvenstveno kada je u pitanju pribavljanje ekološke dozvole. Međutim, mještani odgovaraju da neće dozvoliti nikakvu izgradnju na ovom lokalitetu.

BN TV

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

Ljudiii

16.02.2021 14:44

Nedajtee eno u Gornjim Vijacanima selo potkopalii vodu zatrovali a sluzi samo za bigacenje partijasa njihovih pajdasaa a selo nestajeee sve potkopanoo put razrovljen ama kriminalnooo do bolaaa!!!dta rade sve od suma rijeka upropastili pustos ostaje iza njih i njihov prljavi kapital!!i gore od rata!!!

ODGOVORITE
Name

Vuksan

16.02.2021 16:55

Bravo za narod .Nedajte bandi rezimskoj da pljacka zajednicka prirodna bogastva i zagadjuje okolinu i truje vasu djecu ,Stop mafiji

Name

Skeptik

16.02.2021 14:58

Hebe se ministru Đokiću za vama.

ODGOVORITE
Name

Iskreno

16.02.2021 15:09

Ništa ne vjerujte ministarstvu. NIŠTAAAAA! To su najobičniji lažovi koji rade u korist tajkuna. To vam odgovorno tvrdim, jer trpim dugogodišnji teror koji imam preko puta kuće, a za kojeg je odgovorno isto to Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju. Nakon izdanih dozvola prebacuju odgovornost na Inspektorat i tako u krug. Zato vam savjetujem da to ne dozvolite.

ODGOVORITE
Name

458

16.02.2021 15:11

Trebamo uzivati u prirodi, to je smisao zivota.lako je rusiti i kvariti. Nokontrolisani bolesnici.

ODGOVORITE
Name

Milisava

16.02.2021 16:57

Vecih bolesnika i lopova od ovih na vlasti svijet nije vidio posjekose sve sume ,rijeke pregradise i grade centrale,kopaju sljunak i crno ispod nokata bi ogulili oVo nema nigde na svijet sto ima kod nas

Name

Za banja luku

16.02.2021 15:15

Ovaj Vuksan je bio prvi saradnik u Karanovcu Banjalučkih tajkuni i SNSDa. Taj kamenicom funkcioniše 40 godina i sad ga treba ugasiti, otpustiti radnike.

ODGOVORITE
Name

Bn

16.02.2021 15:16

Bravo za Vijacane, i mjestane KaraNovcq

ODGOVORITE
Name

Kralj

16.02.2021 15:17

Predstavnica Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Ljiljana Stanišljević pod hitno da ode kod frizera ovo je sramota izaci u medije ovakav.

ODGOVORITE
Name

Vuk

16.02.2021 15:30

Podrška za stanovnike korita Vrbasa. Ne dozvoliti rad kamenoloma. Nek ga Đokić vodi u Brčko.

ODGOVORITE
Name

ISTINA

16.02.2021 15:54

Bravo građani Karanovca!!!!! Svaka Vam Čast!!!!! Tako treba, vi tu živite i imate pravo da osporite, DOSTA JE UGROŽAVANJA ŽIVOTNE SREDINE!!!!

ODGOVORITE
Name

Ana

16.02.2021 16:42

Integral 100% firma Milorada Dodika,tako da od protesta nema nista,dzaba se bunite.

ODGOVORITE
Name

Istina

16.02.2021 16:42

Ova sektaška vlast i njihovi satrapi su naumili da mnoga naselja u RS ostave bez vode i rasele narod. To je i ovde u Karanovcu cilj. Isti slučaj sa vodom se dešava u Foči. Prvo su prije dvije godine izgradnjom mini hidroelektrana na rekama Krupici, Govzi ostavili Miljevinu bez vode, a sada su za izgradnju mini hidroelektrane razvalili korito Bjelave koja vodom snadbeva Foču. Sada svaka manja kiša i voda u cevima je blatnjava, fizički neispravna, a o hemijskoj i mikrobiološkoj ispravnosti nije ni bitno misliti kada je mutna. Svi ovi slučajevi bilo gde u RS vežu se uvek za jedno ime Petar Đokić. Ljudi moji do kada više taj pandur, prašinar, "Londonski đak" uništava biodoverzitet, izvore i vodozhvate pitke vode za naseljena mesta u RS i tera ljude sa njihove dedovine. Ovo nije nijedan okupator radio i ljudima oduzimao pitku vodu. Proklet da si Đokiću i svi oni koji zaokruže tvoje ime i tvoju sektu na glasačkom listiću.

ODGOVORITE
Name

Penzioner

16.02.2021 16:57

Ti što hoće kamenolom ne žive tu, nije ih briga za okolinu i zdravlje ljudi. Podrška stanovnicima Karanovca!!!!!

ODGOVORITE
Name

BL

16.02.2021 16:58

Bravo ljudi, svaka cast! Promjene su moguce, samo slozno i ne odustajte.

ODGOVORITE
Name

Bravo

16.02.2021 17:03

Svaka čast gradonačelniče! A ovi iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju ništa ne slušajte građani. To su neznalice i njih ne interesuje stanobništvo ni životna stedina.

ODGOVORITE
Name

А

16.02.2021 19:11

Потпуно сте у праву, али ми није јасно зашто сте ћутали тих 40 година

ODGOVORITE
Name

Zz

16.02.2021 20:54

Cutali su stari, ali je smjena generacija, a i narod se konacno oslobodio da progovori.

ODGOVORITE