Суд наредио да се одмах укине полицијски час

Холандски суд наредио је данас Влади да одмах укине ноћни полицијски час уведен ради ограничавања ширења вируса корона у земљи, оцијенивши да за то нема одговарајуће правне основе.

Свијет 16.02.2021 | 12:10
Суд наредио да се одмах укине полицијски час

Полицијски час, први у Холандији од Другог свјетског рата, довео је до вишедневних протеста када је уведен 23. јануара, преноси Ројтерс.

"Полицијски сат се заснива на закону о ванредним ситуацијама, када нема времена за расправу у парламенту", навео је суд и оцијенио да у овом случају није било такве хитне потребе.

Суд је такође истакао да се далекосежне мјере као што је та морају заснивати на одговарајућим законима.

Суд сматра да Влада није објаснила зашто је полицијски час преко потребан у овој фази пандемије, будући да је стопа заразе у Холандији већ била у паду прије него што је полицијски час ступио на снагу.

Портпаролка Министарства правде изјавила је да Влада још проучава одлуку хашког суда.

(Тањуг)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Скептик

16.02.2021 11:21

БРАВО!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко,Њемацка

16.02.2021 11:26

То је права демократија и дрзава

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пирова побједа

16.02.2021 20:04

Није то баш тако једноставно у пракси као што се у коментарима закључује. Ово је доказ како демократија па и условна, може имати погрешан ефекат. Холандија је наиме формално монархија, у којој се иза кулиса врло суптилно повлаче потези капиталистичког ‘морала’. Има јак бирократски систем и сада је један судија нижег ранга такмичења - очигледно у потрази за пажњом и брзом афирмацијом - нашао наћи рупу у закону. Сви у свијету живимо у условима који се јављају такорећи једном у сто година. Зато није ни чудо да правни системи нису припремљени за тако нешто. Овим потезом ће се непожељне, читај: нездраве посљедице, у овој земљи, врло брзо осјетити а стварна штета још не. Одлазећа влада се наиме максимално ангажовала народ што боље заштити од врло агресивног голфа британског соја. Међутим, ово јој је велики ударац који ће је можда и прије докрајчити. Једноставно, порука свима који сматрају да корона није то што јесте: нека се изволе прикључити, али незаштићени, здравственом особљу (неријетко ‘астронаутски’ заштићеном) на одјељењима интезивне његе и уопште онима у ковид болницама, па ће онда можда стећи бољу слику и утисак о озбиљности ситуације.

Name

РадеЛукиц

16.02.2021 11:39

Браво....ја свеједно никад не постујем никакве мјере јер ми то не дозвољавају моја људска права и слободе и наравно здрав разум

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој за РадеЛукиц

16.02.2021 12:49

Тако је брате, образ ми не дозвољава да од себе правим мајмуна орангутана.

Name

Марко Ван Бастен

16.02.2021 11:52

То се зове дрзава ❤❤❤

ОДГОВОРИТЕ
Name

коментатор

16.02.2021 11:52

Опа бато нису купили судије , несто ново на западу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ништа Чудно

16.02.2021 14:06

Људи само поступају по закону. Прије свега ова појава се не смије звати "Полициски Сат". Какве везе има Плиција са епидемијом ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре??????

16.02.2021 15:19

Зивио миле и његова банда.