"ЗЛАТНИ ПИР“ Ђукићи обиљежили књигом из свог живота

На радној акцији бербе кукуруза, у којој су учествовали и дјаци и професори, подијелили ужину и од тада свакодневно доручкују заједно. 

Република Српска 15.02.2021 | 17:43
"ЗЛАТНИ ПИР“ Ђукићи обиљежили књигом из свог живота

На радној акцији бербе кукуруза, у којој су учествовали и дјаци и професори, подијелили ужину и од тада свакодневно доручкују заједно. 

Те давне 1970. године прошлог вијека планула је искра љубави измедју Гордане Дјукић, професора српског језика и књижевности и  и Здравка  Дјукића, професора математике из Српца, која је завршила браком који траје пуних 50. година.

Овај јубилеј и не би заслужио већу пажњу, јер има доста брачних парова са више година брачног стажа, да Гордана и Здравко  нису по много чему занимљиви. 

У истој школи су стекли основно образовање, матурирали у истој гимназији у Српцу, а након завршетка факултета добили су запослење у истој гимназији из које су након пуног радног стажа отишли у заслужену пензију. Стекли су двоје дјеце и четворо унучади. 

Здравко је важио за изванредног професора математике, чији ученици су освајали бројна признања и награде на разним школским и другим такмичењима. Гордана је као професор српског језика и књижевности склона литерарном стваралаштву.

Мада у позним годинама, написала је прву књигу „Небо пуно бисера“, да би другу књигу под називом „Из дневника једног професора“ посветила управо 50. годишњици брака.

„Јесен у нама, јесен око нас. Сједимо на клупи поред фонтане. Около цвркућу врапчићи, разгрћу увело јесење лишће. Наслоним главу на његово раме и замолим да ми прича своје истините доживљаје. Слушам и пожелим да их забиљежим...

Тако је настала ова књига кратких, истинитих доживљаја мога супруга, коју сам посветила педесетој годишњици нашег брака“, каже Гордана.  Она је сретна и због тога што је све илустрације у књизи  урадила њихова мала унука Сара Шумоња.

Уредник и резензент књиге „Из дневника једног професора“  Жарко Шарић,  србачки књижевник рекао је да ово дјело садржи "приче за успомену и дуго сјећање“ јер је књига сам живот. Ништа није измишљено, а ништа нема увјерљивије од живота.

"Поред осталог, књига је трајан знамен који брачни пар Ђукић себи за живота подиже, али и још један свијетао тренутак у издавачкој дјелатности и уопште културној мисији србачке „Просвјете. Уједно то је лијеп и вриједан дар свим људима који имају духовних потреба“, нагласио је Шарић у својој рецензији.

Због  епидемиолошке ситуације, Ђукићи нису на жељени начин прославили годишњицу брака, нити промовисали књигу.

Књига је ипак, каже Здравко, стигла до родбине, пријатеља, колега код којих је изазвала велико интересовање.

Гордана  је кратким причама провела свог мужа кроз његов веома занимљив живот.

"Низале су се године, пролазио кроз разне фазе живота, био ђак, студент, професор, војник, домаћин, глава породице, а шах је послије породице и математике, био моја опсесија – непревазиђена љубав“, каже Здравко, који је добио и титулу шаховског мајстора.  

Гордана Дјукић је била рецензент, уредник и лектор више литерарних и публицистичких радова, коаутор монографија  "35. година Гимназије у Српцу“ и "Србац – монографски записи“. Посебно је запажен њен рад у СПКД“  „Просвјета“, у коме  обавља дужност предсједника Општинског одбора ове институције.

За велики допринос у области образовања и културе на подручју ове локалне заједнице додијељено јој је високо признање – Захвалница општине Србац.  

(БН/С. К.)   

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Капитен СК

15.02.2021 17:05

Цеститке постованим професорима ,за проф. Здравка није наведен занимљив детаљ ,а то је да је он "тукао"у саху страсног Виктора Корцноја у Студ. Центру Београда,сто су у то доба забиљезиле бројне Југосл. новине. Професори дуго ,и дуго позивјели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богдан Стојковиц

15.02.2021 17:19

Пердивине особе .Професорица Гордана мој разредни старјесина . Пољпривредно техницка скола -Србац ( Матурант 85 год. ) Да нам дуго јос година прослављте ,у здрављу и весељу . Вас биси уценик Богдан Стојковиц . ( Данска )

ОДГОВОРИТЕ
Name

хамо

16.02.2021 12:23

пусти лијепе зеље, поздрави их преко wестерн униона

Name

Др. Спец. Харнага Шупчагић

15.02.2021 17:19

Лијепо, свака част. Надам се да ће колеге Књижевници из Чајнича и Рудог ускоро нешто да издају, они ме увијек обрадују својим дјелима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

4008

15.02.2021 17:25

Искрене чесритке Гордана и Здравко и хвала за све оно што су учинили радећи цио радни вијек као просвјетни радници у гимназији. Оно што по мени није добро, а то је да је општинска бирократија истима додијелила само захвалницу, а не повељу највише општинско признање. Вјерујем да су многи неуспјешни политичари и директори добијали повеље за много краће вријеме рада у Србцу. Напомињем да породицу Ђукић уопште не познајем и да свој суд дат овим коментаром доносим на основу датог текста на сајту БН.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боро

15.02.2021 18:51

По мени,то су истински успјеси у животу.Честитам брачном пару Ђукић,и желим им још пуно година заједничког живота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма браво ?

15.02.2021 19:04

....најискреније цеститке тим као прво људима,професорима е такивх примера би требало да буде много висе у ова времена,то су вредности а не ове селфи каријере и блиц политицари

ОДГОВОРИТЕ
Name

Биллy питон

15.02.2021 23:14

Прича је лијепа, поздрављам и честитам РТВБН на прилогу о нашим драгим суграђанима а Здравко је био и остао највећи дебил међу свим професорима средње школе у Српцу. Чак је и Сретена Лукића наставника хемије превазишао. А Здравко, пошто ћеш ово прочитати, јебем те засрана, ето!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сандра

15.02.2021 23:34

Честитке на остварењима на сваком пољу.? Надам се да ћу и ја имати такав брак.?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нада Вујаниц

16.02.2021 00:04

Срецно и дугивецно породици Дјукоц

ОДГОВОРИТЕ
Name

јааааа

16.02.2021 10:53

Све најбоље,с поштовањем поздрав за бившу разредну и једну од најбољих професора у Српцу,пуно здравља обадвома...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цики

16.02.2021 15:27

Најбоља професорица свих времена❤️❤️❤️❤️ ....приче су јакоооо занимљиве...браво!

ОДГОВОРИТЕ