"ZLATNI PIR“ Đukići obilježili knjigom iz svog života

Na radnoj akciji berbe kukuruza, u kojoj su učestvovali i djaci i profesori, podijelili užinu i od tada svakodnevno doručkuju zajedno. 

Republika Srpska 15.02.2021 | 17:43
"ZLATNI PIR“ Đukići obilježili knjigom iz svog života

Na radnoj akciji berbe kukuruza, u kojoj su učestvovali i djaci i profesori, podijelili užinu i od tada svakodnevno doručkuju zajedno. 

Te davne 1970. godine prošlog vijeka planula je iskra ljubavi izmedju Gordane Djukić, profesora srpskog jezika i književnosti i  i Zdravka  Djukića, profesora matematike iz Srpca, koja je završila brakom koji traje punih 50. godina.

Ovaj jubilej i ne bi zaslužio veću pažnju, jer ima dosta bračnih parova sa više godina bračnog staža, da Gordana i Zdravko  nisu po mnogo čemu zanimljivi. 

U istoj školi su stekli osnovno obrazovanje, maturirali u istoj gimnaziji u Srpcu, a nakon završetka fakulteta dobili su zaposlenje u istoj gimnaziji iz koje su nakon punog radnog staža otišli u zasluženu penziju. Stekli su dvoje djece i četvoro unučadi. 

Zdravko je važio za izvanrednog profesora matematike, čiji učenici su osvajali brojna priznanja i nagrade na raznim školskim i drugim takmičenjima. Gordana je kao profesor srpskog jezika i književnosti sklona literarnom stvaralaštvu.

Mada u poznim godinama, napisala je prvu knjigu „Nebo puno bisera“, da bi drugu knjigu pod nazivom „Iz dnevnika jednog profesora“ posvetila upravo 50. godišnjici braka.

„Jesen u nama, jesen oko nas. Sjedimo na klupi pored fontane. Okolo cvrkuću vrapčići, razgrću uvelo jesenje lišće. Naslonim glavu na njegovo rame i zamolim da mi priča svoje istinite doživljaje. Slušam i poželim da ih zabilježim...

Tako je nastala ova knjiga kratkih, istinitih doživljaja moga supruga, koju sam posvetila pedesetoj godišnjici našeg braka“, kaže Gordana.  Ona je sretna i zbog toga što je sve ilustracije u knjizi  uradila njihova mala unuka Sara Šumonja.

Urednik i rezenzent knjige „Iz dnevnika jednog profesora“  Žarko Šarić,  srbački književnik rekao je da ovo djelo sadrži "priče za uspomenu i dugo sjećanje“ jer je knjiga sam život. Ništa nije izmišljeno, a ništa nema uvjerljivije od života.

"Pored ostalog, knjiga je trajan znamen koji bračni par Đukić sebi za života podiže, ali i još jedan svijetao trenutak u izdavačkoj djelatnosti i uopšte kulturnoj misiji srbačke „Prosvjete. Ujedno to je lijep i vrijedan dar svim ljudima koji imaju duhovnih potreba“, naglasio je Šarić u svojoj recenziji.

Zbog  epidemiološke situacije, Đukići nisu na željeni način proslavili godišnjicu braka, niti promovisali knjigu.

Knjiga je ipak, kaže Zdravko, stigla do rodbine, prijatelja, kolega kod kojih je izazvala veliko interesovanje.

Gordana  je kratkim pričama provela svog muža kroz njegov veoma zanimljiv život.

"Nizale su se godine, prolazio kroz razne faze života, bio đak, student, profesor, vojnik, domaćin, glava porodice, a šah je poslije porodice i matematike, bio moja opsesija – neprevaziđena ljubav“, kaže Zdravko, koji je dobio i titulu šahovskog majstora.  

Gordana Djukić je bila recenzent, urednik i lektor više literarnih i publicističkih radova, koautor monografija  "35. godina Gimnazije u Srpcu“ i "Srbac – monografski zapisi“. Posebno je zapažen njen rad u SPKD“  „Prosvjeta“, u kome  obavlja dužnost predsjednika Opštinskog odbora ove institucije.

Za veliki doprinos u oblasti obrazovanja i kulture na području ove lokalne zajednice dodijeljeno joj je visoko priznanje – Zahvalnica opštine Srbac.  

(BN/S. K.)   

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Kapiten SK

15.02.2021 17:05

Cestitke postovanim profesorima ,za prof. Zdravka nije naveden zanimljiv detalj ,a to je da je on "tukao"u sahu strasnog Viktora Korcnoja u Stud. Centru Beograda,sto su u to doba zabiljezile brojne Jugosl. novine. Profesori dugo ,i dugo pozivjeli.

ODGOVORITE
Name

Bogdan Stojkovic

15.02.2021 17:19

Perdivine osobe .Profesorica Gordana moj razredni starjesina . Poljprivredno tehnicka skola -Srbac ( Maturant 85 god. ) Da nam dugo jos godina proslavljte ,u zdravlju i veselju . Vas bisi ucenik Bogdan Stojkovic . ( Danska )

ODGOVORITE
Name

hamo

16.02.2021 12:23

pusti lijepe zelje, pozdravi ih preko western uniona

Name

Dr. Spec. Harnaga Šupčagić

15.02.2021 17:19

Lijepo, svaka čast. Nadam se da će kolege Književnici iz Čajniča i Rudog uskoro nešto da izdaju, oni me uvijek obraduju svojim djelima.

ODGOVORITE
Name

4008

15.02.2021 17:25

Iskrene česritke Gordana i Zdravko i hvala za sve ono što su učinili radeći cio radni vijek kao prosvjetni radnici u gimnaziji. Ono što po meni nije dobro, a to je da je opštinska birokratija istima dodijelila samo zahvalnicu, a ne povelju najviše opštinsko priznanje. Vjerujem da su mnogi neuspješni političari i direktori dobijali povelje za mnogo kraće vrijeme rada u Srbcu. Napominjem da porodicu Đukić uopšte ne poznajem i da svoj sud dat ovim komentarom donosim na osnovu datog teksta na sajtu BN.

ODGOVORITE
Name

Boro

15.02.2021 18:51

Po meni,to su istinski uspjesi u životu.Čestitam bračnom paru Đukić,i želim im još puno godina zajedničkog života.

ODGOVORITE
Name

Ma bravo ?

15.02.2021 19:04

....najiskrenije cestitke tim kao prvo ljudima,profesorima e takivh primera bi trebalo da bude mnogo vise u ova vremena,to su vrednosti a ne ove selfi karijere i blic politicari

ODGOVORITE
Name

Billy piton

15.02.2021 23:14

Priča je lijepa, pozdravljam i čestitam RTVBN na prilogu o našim dragim sugrađanima a Zdravko je bio i ostao najveći debil među svim profesorima srednje škole u Srpcu. Čak je i Sretena Lukića nastavnika hemije prevazišao. A Zdravko, pošto ćeš ovo pročitati, jebem te zasrana, eto!

ODGOVORITE
Name

Sandra

15.02.2021 23:34

Čestitke na ostvarenjima na svakom polju.? Nadam se da ću i ja imati takav brak.?

ODGOVORITE
Name

Nada Vujanic

16.02.2021 00:04

Srecno i dugivecno porodici Djukoc

ODGOVORITE
Name

jaaaaa

16.02.2021 10:53

Sve najbolje,s poštovanjem pozdrav za bivšu razrednu i jednu od najboljih profesora u Srpcu,puno zdravlja obadvoma...

ODGOVORITE
Name

Ciki

16.02.2021 15:27

Najbolja profesorica svih vremena❤️❤️❤️❤️ ....priče su jakoooo zanimljive...bravo!

ODGOVORITE