Научници објавили звук шкољке инструмента старог 18.000 година

Шкољку стару 18.000 година за коју се верује да је најстарији инструмент овог типа на свету свирао је хорниста први пут пре више хиљада година каже се у оквиру студије француских научника.

Занимљивости 15.02.2021 | 15:28
Научници објавили звук шкољке инструмента старог 18.000 година

Истраживачи из француског Националног центра за научна истраживања, Музеја Тоулоусе, Универзитета Тоулоусе и музеја Qуаи Бранлy Музеја удружили су се да би проучавали шкољку пронађену у пец́ини Марсоулас у планинском ланцу Пиринеји 1931. године.

Научници, који су своју студију објавили у часопису Сциенце Адванцес, рекли су да је врх шкољке сломљен на начин који изгледа намерно да створи отвор пречника 1,4 инча. Тим је рекао да студија отварања указује на то да је усник можда неко време био причвршц́ен на инструмент.

Научници су рекли да датирање угљеника изведено на угљу и костију медведа из исте пец́ине указује на то да је љуска стара око 18.000 година.

Тим научника је регрутовао свирача труба који је умео да испушта звукове љуском налик нотама Ц, Ц-јако и Д.

Гиллес Тоселло, коаутор студије и археолог са Универзитета у Тоулоусеу, рекао је да тим још није утврдио да ли је шкољка требало да ствара музику или су звукови које је произвела повезани са другим ритуалима.

"Могао је да се користи као средство комуникације“, рекао је за ЦНН.

Тоселло је рекао да научници сада раде на 3Д реплици шкољке како би сазнали више о љусци и звуковима које она може да произведе.

Извор: Занимљивостидана.цом

Коментари / 0

Оставите коментар