Naučnici objavili zvuk školjke instrumenta starog 18.000 godina

Školjku staru 18.000 godina za koju se veruje da je najstariji instrument ovog tipa na svetu svirao je hornista prvi put pre više hiljada godina kaže se u okviru studije francuskih naučnika.

Zanimljivosti 15.02.2021 | 15:28
Naučnici objavili zvuk školjke instrumenta starog 18.000 godina

Istraživači iz francuskog Nacionalnog centra za naučna istraživanja, Muzeja Toulouse, Univerziteta Toulouse i muzeja Quai Branly Muzeja udružili su se da bi proučavali školjku pronađenu u pećini Marsoulas u planinskom lancu Pirineji 1931. godine.

Naučnici, koji su svoju studiju objavili u časopisu Science Advances, rekli su da je vrh školjke slomljen na način koji izgleda namerno da stvori otvor prečnika 1,4 inča. Tim je rekao da studija otvaranja ukazuje na to da je usnik možda neko vreme bio pričvršćen na instrument.

Naučnici su rekli da datiranje ugljenika izvedeno na uglju i kostiju medveda iz iste pećine ukazuje na to da je ljuska stara oko 18.000 godina.

Tim naučnika je regrutovao svirača truba koji je umeo da ispušta zvukove ljuskom nalik notama C, C-jako i D.

Gilles Tosello, koautor studije i arheolog sa Univerziteta u Toulouseu, rekao je da tim još nije utvrdio da li je školjka trebalo da stvara muziku ili su zvukovi koje je proizvela povezani sa drugim ritualima.

"Mogao je da se koristi kao sredstvo komunikacije“, rekao je za CNN.

Tosello je rekao da naučnici sada rade na 3D replici školjke kako bi saznali više o ljusci i zvukovima koje ona može da proizvede.

Izvor: Zanimljivostidana.com

Komentari / 0

Ostavite komentar