Захтјев за смјену: Остаје ли Грубеша без фотеље?

Након неуспјелог покушаја смјене Савјета министара, те захтјева за смјену замјеника министра цивилних послова БиХ Синише Илића, који је добио подршку у Представничком дому Парламента БиХ, али о томе још треба да се изјасни Дом народа, пред посланицима ће се наћи нови захтјев за смјену и то овај пут министра правде БиХ Јосипа Грубеше.

Босна и Херцеговина 15.02.2021 | 07:32
Захтјев за смјену: Остаје ли Грубеша без фотеље?

Захтјев за смјену Грубеше покренула је Привремена истражна комисија Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ за утврђивање стања у правосудним институцијама БиХ сматрајући га “одговорном особом за проблеме у правосуђу”.

Захтјев је подржала група посланика о чему ће сљедеће седмице расправљати и Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ.

Грубеша се у међувремену огласио у јавности поводом захтјева за његову смјену и упитао да ли “смјена једног човјека може ишта да промијени”.

Он је истакао да никада није проблем у једном човјеку него је проблем у функционисању цијелог система.

– Јасно је да смо сви незадовољни брзином провођења реформи у БиХ и сви желимо да то буде једноставније и што прије доступније, али уставно уређење БиХ се мора поштовати – рекао је Грубеша.

Он је истакао да постоје одређене надлежности свих институција те да није једина надлежност Министарства правде да доноси законе.

Грубеша каже да та институција може бити иницијатор и координатор доношења закона, али не може бити креатор законског рјешења посебно имајући у виду начин на који је правосуђе уређено.

Шефица Клуба посланика СНСД у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ сматра да је захтјев за смјену Грубеше нелегалан.

– Ријеч је о нелегалној Комисији која је настала захваљујући некој “чудној” парламентарној већини у Представничком дому и та Комисија самим тим доноси нелегалне одлуке. Подсјетићу да та Комисија није направљена у складу са Пословником – истиче Бурсаћева.

Она додаје да је циљ наведене Комисије да непотребно диже тензије и скреће пажњу на себе.

Бурсаћева истиче да, осим што је Комисија нелегална, у њој се налазе и неке особе које су предмет тужилачких истрага.

– Томе треба додати да у њој нема ни представника хрватског народа. Према томе, ништа што они раде не бих узимала заозбиљно, па ни наведени захтјев за смјену министра Грубеше – каже Бурсаћева.

Она истиче да је СНСД још прије десет и више година констатовао да је правосуђе у БиХ “накарадно постављено и да је нефункционално”.

(Српскаинфо)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Дијагноза

15.02.2021 06:43

Ништа брате пошто видим да ти овај предлог тешко пада хајде да смијенимо систем а Ти остани на драгој ти функцији. Такви сте Ви тамо сви до задњег.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

15.02.2021 11:27

Без обзира свидјело се то нама или не цовјек је рекао истину.Ако је сав проблем у једном цовјеку ми би били најбоља уредјена дрзава на свијету.Нормално да треба нијењати систем,а тај систем могу да мијењају управо ови који су на власти.Медјутим то они никада неце урадити јер овај систем њима и одговара.Када би се промијенио систем мислим да их преко 70%посто треба смијенити.

Name

Лаки

15.02.2021 08:07

Бозе драги овај замјеник министра из Зворника неписмен скроз.Каква смо ми дрзава ко је све министар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реце

15.02.2021 09:20

Преподобни Лаки.

Name

Цвц

15.02.2021 08:07

Па није се родијо са фотељом. Нека мало иде сјеци купини. И радити. Ко сви мали људи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сион

15.02.2021 08:08

Ко це коцити напредак И бољи зивот вец наказе из Снсд-а ?Њој је нелегално Све ,само да је њеном дупету добро .Фала Богу да се назиру бољи дани ,има наде.Имаце правосудје посла ,кад буду једни по једни посланици одговарати за своја злодјела .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.02.2021 08:57

И то рече мудра госпођа из партије на власти 15 година.

Name

Ре

15.02.2021 12:41

Она заступа хрватске интересе.

Name

Нр

15.02.2021 10:16

Држи се фотељашка коалиција чврсто. Бетон. Народ нека иде преко гране.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сос

15.02.2021 14:03

Министре тко пусти ратног злоцинца из затвора и посла га у Хрватску гдје је био пар дана тамо у затвору,како нестадосе из дрзаве криминалци Басиц и Стипиц за које сте ви одговорби и нико други.Тако нам је кад је социолог министар пр.авде

ОДГОВОРИТЕ