Zahtjev za smjenu: Ostaje li Grubeša bez fotelje?

Nakon neuspjelog pokušaja smjene Savjeta ministara, te zahtjeva za smjenu zamjenika ministra civilnih poslova BiH Siniše Ilića, koji je dobio podršku u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, ali o tome još treba da se izjasni Dom naroda, pred poslanicima će se naći novi zahtjev za smjenu i to ovaj put ministra pravde BiH Josipa Grubeše.

Bosna i Hercegovina 15.02.2021 | 07:32
Zahtjev za smjenu: Ostaje li Grubeša bez fotelje?

Zahtjev za smjenu Grubeše pokrenula je Privremena istražna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH smatrajući ga “odgovornom osobom za probleme u pravosuđu”.

Zahtjev je podržala grupa poslanika o čemu će sljedeće sedmice raspravljati i Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Grubeša se u međuvremenu oglasio u javnosti povodom zahtjeva za njegovu smjenu i upitao da li “smjena jednog čovjeka može išta da promijeni”.

On je istakao da nikada nije problem u jednom čovjeku nego je problem u funkcionisanju cijelog sistema.

– Jasno je da smo svi nezadovoljni brzinom provođenja reformi u BiH i svi želimo da to bude jednostavnije i što prije dostupnije, ali ustavno uređenje BiH se mora poštovati – rekao je Grubeša.

On je istakao da postoje određene nadležnosti svih institucija te da nije jedina nadležnost Ministarstva pravde da donosi zakone.

Grubeša kaže da ta institucija može biti inicijator i koordinator donošenja zakona, ali ne može biti kreator zakonskog rješenja posebno imajući u vidu način na koji je pravosuđe uređeno.

Šefica Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać smatra da je zahtjev za smjenu Grubeše nelegalan.

– Riječ je o nelegalnoj Komisiji koja je nastala zahvaljujući nekoj “čudnoj” parlamentarnoj većini u Predstavničkom domu i ta Komisija samim tim donosi nelegalne odluke. Podsjetiću da ta Komisija nije napravljena u skladu sa Poslovnikom – ističe Bursaćeva.

Ona dodaje da je cilj navedene Komisije da nepotrebno diže tenzije i skreće pažnju na sebe.

Bursaćeva ističe da, osim što je Komisija nelegalna, u njoj se nalaze i neke osobe koje su predmet tužilačkih istraga.

– Tome treba dodati da u njoj nema ni predstavnika hrvatskog naroda. Prema tome, ništa što oni rade ne bih uzimala zaozbiljno, pa ni navedeni zahtjev za smjenu ministra Grubeše – kaže Bursaćeva.

Ona ističe da je SNSD još prije deset i više godina konstatovao da je pravosuđe u BiH “nakaradno postavljeno i da je nefunkcionalno”.

(Srpskainfo)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Dijagnoza

15.02.2021 06:43

Ništa brate pošto vidim da ti ovaj predlog teško pada hajde da smijenimo sistem a Ti ostani na dragoj ti funkciji. Takvi ste Vi tamo svi do zadnjeg.

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

15.02.2021 11:27

Bez obzira svidjelo se to nama ili ne covjek je rekao istinu.Ako je sav problem u jednom covjeku mi bi bili najbolja uredjena drzava na svijetu.Normalno da treba nijenjati sistem,a taj sistem mogu da mijenjaju upravo ovi koji su na vlasti.Medjutim to oni nikada nece uraditi jer ovaj sistem njima i odgovara.Kada bi se promijenio sistem mislim da ih preko 70%posto treba smijeniti.

Name

Laki

15.02.2021 08:07

Boze dragi ovaj zamjenik ministra iz Zvornika nepismen skroz.Kakva smo mi drzava ko je sve ministar.

ODGOVORITE
Name

Rece

15.02.2021 09:20

Prepodobni Laki.

Name

Cvc

15.02.2021 08:07

Pa nije se rodijo sa foteljom. Neka malo ide sjeci kupini. I raditi. Ko svi mali ljudi

ODGOVORITE
Name

Sion

15.02.2021 08:08

Ko ce kociti napredak I bolji zivot vec nakaze iz Snsd-a ?Njoj je nelegalno Sve ,samo da je njenom dupetu dobro .Fala Bogu da se naziru bolji dani ,ima nade.Imace pravosudje posla ,kad budu jedni po jedni poslanici odgovarati za svoja zlodjela .

ODGOVORITE
Name

Re

15.02.2021 08:57

I to reče mudra gospođa iz partije na vlasti 15 godina.

Name

Re

15.02.2021 12:41

Ona zastupa hrvatske interese.

Name

Nr

15.02.2021 10:16

Drži se foteljaška koalicija čvrsto. Beton. Narod neka ide preko grane.

ODGOVORITE
Name

Sos

15.02.2021 14:03

Ministre tko pusti ratnog zlocinca iz zatvora i posla ga u Hrvatsku gdje je bio par dana tamo u zatvoru,kako nestadose iz drzave kriminalci Basic i Stipic za koje ste vi odgovorbi i niko drugi.Tako nam je kad je sociolog ministar pr.avde

ODGOVORITE