Пољопривредници пред невољом: Упитна сјетва

Прољетна сјетва је упитна ове године, јер је дошло до знатног повећања цијена вјештачког ђубрива и осталог репроматеријала. С обзиром на то да неће бити у могућности да примијене све агротехничке мјере, пољопривредници упозоравају да ће бити знатно мањи приноси.

Република Српска 13.02.2021 | 17:39
Пољопривредници пред невољом: Упитна сјетва

Пољопривредници пред новом невољом. Цијене репроматеријала за прољетну сјетву расту из дана у дан.

- Цијене су отишле горе, ђубриво 20 до 50 %, фолије од 50 до 100 %, све што је везано за грануле пластике и нафтне деривате поскупило је од 20 до 100 посто – каже Младен Лазић, повртар из Голог Брада код Бијељине.

Никола Алексић, пољопривредник из Голог Брда код Бијељине указује да су и цијене горива знатно веће, али да Влада РС ће рефундирати са 50 фенинга по литру, што је за десет фенинга мање него прошле године. Он каже да су и сјемена кукуруза и соје знатно скупља у односу на прошлу сезону.

Ниске откупне цијене производа, нарочито стоке, условиле су да је наш пољопривредник све сиромашнији. Нема новца за сјетву, тако да ће многе њиве остати незасијане или ће бити примијењене минималне агротехничке мјере. Биће то скупа, редукована и задужена прозводња, тврде произвођачи. 

- Тренутно рјешења немамо, једино да се зауставе цијене, јер ако и даље буде поскупљење, мораћемо да преполовимо производњу- сматра Горан Симић, пољопривредник из Велике Обарске код Бијељине. 

Младен Лазић, који је један од водећих повртара у Републици Српској, каже да када се сагледају трошкови прољетне сјетве, по хектару иде се у минус од 5000 КМ, тако да ће многи користити своје сјеме, што ће у знатној мјери смањити приносе и квалитет рода.

Пољопривредници указују да су подстицајна средства Владе Републике Српске недовољна да би се подмирили трошкови производње. 

- Не може бити скуп репоматеријал, а да буде јефтин производ. У Србији је знатно јефтинији репоматеријал и сјемена јер држава рефундира дио трошкова, док у Хрватској подстицаји су знатно већи него код нас, тако да је нашем пољопривреднику тешко опстати на таквом тржишту јер није конкурентан са цијеном – рекао је Алексић.

Пољопривредници кажу да ће скупља сјетва, ако не буде додатне помоћи ресорног министарства,  сигурно довести и до повећања цијене пољопривредних производа, али то ће, указују, још више продубити кризу с обзиром на слабу куповну моћ већине потрошача у Српској.   

БН ТВ

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

СВЕ МАЊЕ ЈЕ БУДАЛА

13.02.2021 16:53

СВИ ОНИ МИСЛЕ ДА ИМ СЕЉАК ПУНИ ДЗЕПОВЕ. ПОСКУПИЛО ДЈУБРИВО ГОРИВО РАДНЕ СНАГЕ НЕМА СВЕ МАЊЕ А ПРОИЗВОД СЕЉАКА ИСТА ЦИЈЕНА. ПРЕКИД ПРОИЗВОДЊЕ ДЈЕЦУ ГОНИ ИЗ СЕЛА, ДОСТА ВИСЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кило горе гило доле

13.02.2021 19:23

Сијем само колико мозем појести

Name

Фениx

13.02.2021 16:55

Упитно нам је све.И ја вагам ил ћу опстат ил цу пропаст а дрзава купи порезе као харачлије.Као да смо подстанари па кирију плаћамо.Једина нада је Драшко ако успије.?надам се да ће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Куку нама

13.02.2021 17:15

Е теско НАМА са оваком власти. Требамо сијати ОНОЛИКО колко нам ТРЕБА за наса домацинства.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОРАД

13.02.2021 17:15

Видите како Кинески председник бог му дао здравље и дуг зивот нуди бурлету откуп пољопривредних производа на нивоу бих без икаквих уцијена и нуди сарадњу на свим нивоима рада и улагања у прогрес,док еу само уцјене,ВЕЛИКА КИНА НАМ ПОМАЗЕ И СА ВАКЦИНА КОЈЕ ЗИВОТ ЗНАЦЕ,НУДЕ НАМ ,ЗНАЦИ ЗИВОТ ЗАЈЕДНО СА ВЕЛИКОМ И СВЕТОМ РУСИЈОМ,ТРЕБАМО ИХ ПОСТОВАТИ КАО НАЈЈРОДЈЕНИЈЕГ.ДАКЛЕ...ЗИВЈЕЛА СВЕТА СРБИЈА!!!!! .

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Милорад

13.02.2021 18:45

Смањи мало гледање јавне телевизије, бит ће ти боље. Гарантујем!

Name

зоран

13.02.2021 17:30

а сто нико не казе да је гориво у бл регији 25 фенинга скупље него у бијељини,на истим пумпама.друга ствар,па платите дјубар у септембру,бит це јефтинији,имате повољне кредите у банкама,на 6 мјесеци,специјално за пољопривреду.треца ствар,имате боље услове од апотекара кад добијете робу и остало,све на одгоду,затварате робом,за разлику од њих који плацају пенале ако не плате на вријеме.и не кукајте висе,имате висе станова у новим зградама и мерцедеса нових него нормалан радни свијет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вирус

14.02.2021 11:25

Дабогда и ти и твоја деца до десетог кољена зивели од пољопривреде

Name

Ре вирис

15.02.2021 08:18

А 11 кољено?Од цега це они зивјети?

Name

Арса

13.02.2021 18:46

Нека сеју за себе и своје потребе, а држава нека се сналази са бесним народом !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трт

13.02.2021 19:23

Па И сеју за себе И своју корист. Несеју за мога покојног тату. Ста је са производњом намјестаја, она нема потицај.