Poljoprivrednici pred nevoljom: Upitna sjetva

Proljetna sjetva je upitna ove godine, jer je došlo do znatnog povećanja cijena vještačkog đubriva i ostalog repromaterijala. S obzirom na to da neće biti u mogućnosti da primijene sve agrotehničke mjere, poljoprivrednici upozoravaju da će biti znatno manji prinosi.

Republika Srpska 13.02.2021 | 17:39
Poljoprivrednici pred nevoljom: Upitna sjetva

Poljoprivrednici pred novom nevoljom. Cijene repromaterijala za proljetnu sjetvu rastu iz dana u dan.

- Cijene su otišle gore, đubrivo 20 do 50 %, folije od 50 do 100 %, sve što je vezano za granule plastike i naftne derivate poskupilo je od 20 do 100 posto – kaže Mladen Lazić, povrtar iz Golog Brada kod Bijeljine.

Nikola Aleksić, poljoprivrednik iz Golog Brda kod Bijeljine ukazuje da su i cijene goriva znatno veće, ali da Vlada RS će refundirati sa 50 feninga po litru, što je za deset feninga manje nego prošle godine. On kaže da su i sjemena kukuruza i soje znatno skuplja u odnosu na prošlu sezonu.

Niske otkupne cijene proizvoda, naročito stoke, uslovile su da je naš poljoprivrednik sve siromašniji. Nema novca za sjetvu, tako da će mnoge njive ostati nezasijane ili će biti primijenjene minimalne agrotehničke mjere. Biće to skupa, redukovana i zadužena prozvodnja, tvrde proizvođači. 

- Trenutno rješenja nemamo, jedino da se zaustave cijene, jer ako i dalje bude poskupljenje, moraćemo da prepolovimo proizvodnju- smatra Goran Simić, poljoprivrednik iz Velike Obarske kod Bijeljine. 

Mladen Lazić, koji je jedan od vodećih povrtara u Republici Srpskoj, kaže da kada se sagledaju troškovi proljetne sjetve, po hektaru ide se u minus od 5000 KM, tako da će mnogi koristiti svoje sjeme, što će u znatnoj mjeri smanjiti prinose i kvalitet roda.

Poljoprivrednici ukazuju da su podsticajna sredstva Vlade Republike Srpske nedovoljna da bi se podmirili troškovi proizvodnje. 

- Ne može biti skup repomaterijal, a da bude jeftin proizvod. U Srbiji je znatno jeftiniji repomaterijal i sjemena jer država refundira dio troškova, dok u Hrvatskoj podsticaji su znatno veći nego kod nas, tako da je našem poljoprivredniku teško opstati na takvom tržištu jer nije konkurentan sa cijenom – rekao je Aleksić.

Poljoprivrednici kažu da će skuplja sjetva, ako ne bude dodatne pomoći resornog ministarstva,  sigurno dovesti i do povećanja cijene poljoprivrednih proizvoda, ali to će, ukazuju, još više produbiti krizu s obzirom na slabu kupovnu moć većine potrošača u Srpskoj.   

BN TV

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

SVE MANJE JE BUDALA

13.02.2021 16:53

SVI ONI MISLE DA IM SELJAK PUNI DZEPOVE. POSKUPILO DJUBRIVO GORIVO RADNE SNAGE NEMA SVE MANJE A PROIZVOD SELJAKA ISTA CIJENA. PREKID PROIZVODNJE DJECU GONI IZ SELA, DOSTA VISE.

ODGOVORITE
Name

kilo gore gilo dole

13.02.2021 19:23

Sijem samo koliko mozem pojesti

Name

Fenix

13.02.2021 16:55

Upitno nam je sve.I ja vagam il ću opstat il cu propast a drzava kupi poreze kao haračlije.Kao da smo podstanari pa kiriju plaćamo.Jedina nada je Draško ako uspije.?nadam se da će.

ODGOVORITE
Name

Kuku nama

13.02.2021 17:15

E tesko NAMA sa ovakom vlasti. Trebamo sijati ONOLIKO kolko nam TREBA za nasa domacinstva.

ODGOVORITE
Name

MILORAD

13.02.2021 17:15

Vidite kako Kineski predsednik bog mu dao zdravlje i dug zivot nudi burletu otkup poljoprivrednih proizvoda na nivou bih bez ikakvih ucijena i nudi saradnju na svim nivoima rada i ulaganja u progres,dok eu samo ucjene,VELIKA KINA NAM POMAZE I SA VAKCINA KOJE ZIVOT ZNACE,NUDE NAM ,ZNACI ZIVOT ZAJEDNO SA VELIKOM I SVETOM RUSIJOM,TREBAMO IH POSTOVATI KAO NAJJRODJENIJEG.DAKLE...ZIVJELA SVETA SRBIJA!!!!! .

ODGOVORITE
Name

@Milorad

13.02.2021 18:45

Smanji malo gledanje javne televizije, bit će ti bolje. Garantujem!

Name

zoran

13.02.2021 17:30

a sto niko ne kaze da je gorivo u bl regiji 25 feninga skuplje nego u bijeljini,na istim pumpama.druga stvar,pa platite djubar u septembru,bit ce jeftiniji,imate povoljne kredite u bankama,na 6 mjeseci,specijalno za poljoprivredu.treca stvar,imate bolje uslove od apotekara kad dobijete robu i ostalo,sve na odgodu,zatvarate robom,za razliku od njih koji placaju penale ako ne plate na vrijeme.i ne kukajte vise,imate vise stanova u novim zgradama i mercedesa novih nego normalan radni svijet.

ODGOVORITE
Name

Virus

14.02.2021 11:25

Dabogda i ti i tvoja deca do desetog koljena ziveli od poljoprivrede

Name

Re viris

15.02.2021 08:18

A 11 koljeno?Od cega ce oni zivjeti?

Name

Arsa

13.02.2021 18:46

Neka seju za sebe i svoje potrebe, a država neka se snalazi sa besnim narodom !

ODGOVORITE
Name

Trt

13.02.2021 19:23

Pa I seju za sebe I svoju korist. Neseju za moga pokojnog tatu. Sta je sa proizvodnjom namjestaja, ona nema poticaj.