Добој: Референдум ЗА или ПРОТИВ пијачарске политике

Милорад Додик је неколико пута, као кец из рукава, извлачио причу о референдуму. Дешавало се то у, по њега, врло осјетљивим политичким моментима.

Република Српска 13.02.2021 | 15:11
Добој: Референдум ЗА или ПРОТИВ пијачарске политике

Пише: Слободан Васковић

На неки чудан начин, он се из сваке од тих референдумских прича извлачио политички неокрзнут. Све то, у пракси, значило је продужење његове аутократске владавине. Упоредо са тим процесом трајао је и други процес. Он се, најједноставније, може описати као процес билошког затирања сопственог народа.

Овај пут, независно од воље Додика, наметнуо се „Референдум у Добоју“. 

Управо ова синтагма на најсликовитији начин описује значај који поновљени избори у Добоју имају за даљи политички пут, али и будућност Републике Српске.

Прије само неколико мјесеци чинило се да ништа не може да уздрма владавину тог окрутног тиранина. Онда су се, за Додика свакако непланирано, десили Бањалука и Бијељина. 

 

Грађани два највећа града у Републици Српској, на изборима одржаним 15.11.2020. године, Додика су, боксерским ријечником речено, нокаутирали. 

 

Од тада до данас, Додик безуспјешно покушава да се придигне са патоса. Он константно срља из грешке у грешку. Пријетње грађанима Бањалуке, афера Икона, напад на Александра Вучића…, могли би у недоглед.

Нема сумње да је Додик уздрман, као никада до сада. Он страх од губитка власти (и хапшења које ће услиједити посљедично) више није у стању да прикрије. 

Интензитет тог страха експоненцијално расте како се ближи 21.02.2021. године, односно дан одржавања поновљених избора у Добоју. За Додика су ти избори питање живота и смрти. Додик добро зна да грађани Добоја, као нико други до сада, имају прилику да га пошаљу на политичку депонију, гдје му је и мјесто.

 

Додик је прво изгубио контролу над Централном изборном комисијом БиХ, а након тога и контролу над Високим судским и тужилачким савјетом БиХ. 

 
 
Дугогодишња контрола те двије институције омогућила је Додику да себе уздигне на позицију апсолутног суверена, господара живота и смрти у Републици Српској. 
 
 
 
Губитак контроле над Централном изборном комисијом БиХ довео је посљедично до дјелимичног поништавања избора у Добоју. Он је тиме доведен у позицију да мора да оствари оно што никада до сада није, да побиједи опозицију у фер и поштеним изборима. 
 
 
 

Додик добро зна да Сања Вулић, његов лични Кербер и незванични владар Добоја, овога пута неће моћи да освоји 100 % гласова на бирачким мјестима. Таква спознаја га чини изузетно нервозним, а он ту нервозу рефлектује и на друге функционере странке.

Поновљени избори у Добоју су све само не обични избори. Тога су свјесни како позиција тако и опозиција. 

Нема сумње да се 21.02. у Добоју одржава својеврсни референдум, са само једним, врло једноставним питањем: Да ли сте за то да Милорад Додик 21.02. буде послат на политичку депонију? 

Одговор на ово референдумско питање ће нам ускоро дати грађани Добоја. 

По свему виђеном, а посебно по нервози која готово исијава из Додика, врло је извјестан сценарио у којем ће грађани Добоја на биралишта изађи размишљајући о судбини Републике Српске, а не о кандидатима чија имена ће бити написана на листићу за позицију градоначелника Добоја.

Додик је на сједници Извршног комитета СНСД-а, одражној прије десетак дана, члановима тог органа поручио да се Добој не смије изгубити, јер би пораз у том граду значио „пад“ владе и одлазак СНСД-а у опозицију. 

 

Према Додиковој пројекцији, не постоји ни један посто шанси да актуелна Влада опстане до љета ове године, у случају да Борис Јеринић доживи пораз. Додик је свјестан да посљедњих неколико мјесеци не успијева да контролише странку, а то се најбоље види по свакодневним сукобима највиших функционера. Уз то, готово сви садашњи коалициони партнери СНСД-а „испод стола“ преговарају са опозиционим партијама око формирања нове скупштинске већине.

Вратимо се на Добој. 

У „игри“ за позицију градоначелника су два кандидата, један опозициони (Цвијан Филиповић из СДС-а) и један режимски (Борис Јеринић из СНСД-а). 

Срђан Тодоровић (из СП-а), иако формално кандидат за градоначелника Добоја, има само улогу Тројанског Коња. Његово кандидовање има за циљ да одвуче дио опозиционих гласова. 

 

Управо је била идеја Сање Вулић, актуелне владарице Добоја, да се Тодоровић кандидује као наводна алтернатива Филиповићу и Јеринићу. Као и свака друга идеја која је до сада Вулићевој пала на памет, и ова је доживјела фијаско. 

 

Резултати истраживања које је СНСД добио прије два дана показују да је Тодоровић тренутно на 2-3 посто подршке међу бирачима Добоја. Да зло буде веће, по Вулићеву, показало се да се већина тих бирача изјаснила да би, у случају да су кандидати само Филиповић и Јеринић, они гласали за Јеринића. То практично значи да је Вулићева својим кандидовањем Тодоровића одузела гласове Јеринићу, а не Филиповићу, како је то планирала.

 

У току 12.02.2021., у просторијама СП-а, одржан је заједнички састанак највиших функционера СП-а и СНСД-а. 

Међу њима је био и Срђан Тодоровић, лажни опозиционар. Договорено је да он још неколико дана изиграва кандидата за градоначелника Добоја, а да након прогласи да одустаје од кандидатуре у корист Јеринића. 

Треба рећи и да је Тодоровићу, као награда за бескичмењаштво, обећана позиција директора ЈПШ „Шуме Републике Српске“ а.д. Соколац. 

Он ће на том мјесту замијенити Славена Гојковића, садашњег директора тог јавног предузећа, који је такође кадар СП-а.

О квалитету два супростављена кандидата најбоље говоре њихове биографије, а које ћу у кратким цртама предочити јавности:

 

Цвијан Филиповић је рођен у Добоју 1952. године. Ожењен је, има двоје дјеце и шесторо унучади. По струци је дипломирани машински инжењер. Био је учесник Одбрамбено-отаџбинског рата. Био је оснивач СДС-а, те одборник и предсједник предсједник клуба одборника СДС-а у првом сазиву Скупштине општине Добој. Био је директор комуналног предузећа „Прогрес“, те касније директор Територијалне ватрогасне јединице Добој. Остатак радног вијека провео је у предузећи „Жељезнице Републике Српске“ а.д. Добој, као руководилац техничко колске дјелатности.

 

Борис Јеринић је рођен у Добоју 1980. године. Ожењен је и има двоје дјеце. Основну школу је завршио у Добоју, средњу у Цетињу (Црна Гора), а теолошки факултет у Санкт-Петерсбургу (Русија). Био је запослен као: самостални стручни сарадник у администрацији града Добој, директор Јавног предузећа „Преслица“, директор Јавног предузећа „Дирекција за развој и изградњу града Добој“, начелник Одјела за борачко инвалидску заштиту града Добој и замјеник министра обране БиХ за управљање ресурсима. Био је дугогодишњи члан СДС-а, након чега прелази у СНСД.

На основу самих биографија се може закључити да се ради о два потпуно различита кандидата, како професионално тако и морално. 

Филиповић је човјек који је свој радни вијек провео у привреди. Уз то, ради се о човјеку који је у Добоју познат као изузетно поштен и принципијелан. 

У прилог томе говори чињеница да је цијели живот био члан само једне политичке партије - СДС-а. 

 

Насупрот њега, Јеринић је поп без парохије, који је свештеничку мантију замијенио пуно уноснијим занимањем - политиком. Он је свој радни вијек провео (и још проводи) на масно плаћеним јавним функцијама. 

Иако је дуго година био жестоки критичар Милорада Додика и СНСД-а, Јеринић је у пакету са Обреном Петровићем 2018. године прешао у тај исти СНСД. 

У међувремену је дошло до одређеног дистанцирања између Јеринића и Петровића, па је Јеринић постао лични полтрон Сање Вулић. Управо је избором Јеринића за градоначелника у фебруару 2019. године, Сања Вулић постала стварни владар града Добоја.

хттп://слободанвасковиц.блогспот.цом/

Коментари / 40

Оставите коментар
Name

Добој

13.02.2021 14:34

Будите сигурни да већина грађана неће подржати нарикаче и сељанке као што је Сања Вулић , све је сама намјештала гласове и будалетина која драгог Бога поистовјети са оним лоповом Додиком је тотално за луднице , Видјећеш Вулићка колико ћеш добити гласова па ћеш. због злоупотреба. завршити у затвору или психијатрији јер свакако таква нарикача и сељанка а слика говори све , ружнија си и од Жељке онда знаш на шта личиш

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.02.2021 15:01

Стварно се ослободите тих лопова. Имате могуцност избора постеног цовјека из привреде који несто вриједи. Ови сектаси су дно дна и папак Јериниц да вам кроји капу.

Name

д

13.02.2021 15:15

СНСД ако падне у Добоју то је за њих у РС крај, сумња ће пасти на све гласове. Добој је на потезу.

Name

Борац

13.02.2021 18:41

Дигао је диспецер кредит. Сада це поцети пакетици са пар пастета и која ролна тоалет папира.

Name

Аска

13.02.2021 18:41

Само СДС и Цвијан Филиповиц!

Name

Добојка

13.02.2021 18:42

СДС и Цвијан Филиповиц! Остали сви дувају у Обренову тикву

Name

Ана

13.02.2021 19:57

Она лујка , као вампир изгледа .

Name

Милан

14.02.2021 17:56

Колико су обрен и јеринић опасни говори податак да је због њихових притисака и уцјена да морају испунити постављени циљ поднесена кривицна пријава против 440 службеника и запослених у јавном сектору,чланова бирачких одбора који су извршили изборну крађу 15 новембра 2020!Добојлије морају масовно да изађу на изборе и дају глас било коме само НЕ ЗА СНСД!Мој глас иде Пијуновићу и Боројевићу истинским опозиционарима са невјероватном енергијом

Name

Реброња

13.02.2021 14:40

Овај оут Сања је пукла као леденица .ко јос да гласа за оваку сподобу осим дјеце из вртица а они немају право гласа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОБОЈСКИ КРКАНЛУК

13.02.2021 16:07

Тешка ситуација, њен главни посилни се налази у притвору.

Name

4008

13.02.2021 14:50

Од када теолог (поп) се разумије у разој и изградњу урбаних простора попут Добоја, у одбрану и много чега још. Можда треба размислити да се укину многи технички и безбједносни, а да се кадар из тих области школује на теолочком факултету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Б. Лучанин

13.02.2021 15:01

Мени као грађану Б. Луке је овде све јасно. Поштење против лоповлука и лицемјерја. За кандидата опозиције све Добојлије знају да је честит и поштен човјек а на другој страни сви знамо ко је и какав је онај распоп и она лујка Вулићка која је класичан примјер умно поремећен особе.... Избор за нормалног човјека никад није био лакши...

ОДГОВОРИТЕ
Name

!!!

13.02.2021 17:21

Мислим да Јериниц није ''распоп'' јер по ономе сто знам о њему је то да је Богословију заврсио на Цетињу, а духовну академију у Санктпетерсбургу и да га никад надлезни Архијереј није рукополозио. Дакле распоп није, једино сто он јесте, а појављује се у Светом Писму у пар текстова, а то је Фарисеј. Свако ко је процитао Свето Писмо, па му тај појам није најјаснији, нек процита како је зивио и ста је радио и како је радио Јериниц у задњих 5 година?

Name

@!!!

13.02.2021 18:28

Браво!

Name

Ратник

13.02.2021 15:05

Његово је готово и он је тога свестан.Губи на свим фронтовима и схвата да само преваром и папцима може да како тако се одржи на површини али авај,почело је.Изгубио си БањЛуку,отишла и Бјељина а оде и Добој.О томе каква је то партија довољно говори лик ове сувопизде мале Вулићке.Поштовани збурле,дакле тик-так.Ускоро ти видимо леђа па да видимо колико ћеш тада бити заштитник Реп.Српске.тик-так...још малкице до Туњица?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срка

13.02.2021 15:45

Тако је у Добоју је дан Д за све градјане РС. Овде се одлуцује где треба да идемо и ским.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добојлија

13.02.2021 16:02

Суграђани памет у главу, на НАМА ЈЕ ДА ИСПИСЕМО НАЈСВЈЕТЛИЈЕ СТРАНИЦЕ У ИСТОРИЈИ НАСЕГ НАРОДА. ДО КОНАЦНЕ ПОБЈЕДЕ, ДОСТА ЈЕ БИЛО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗАУСТАВИМО ЗЛО

13.02.2021 16:13

Штета што Добој нема доброг кандидата да ову багру коначно одува. Ипак мудрије је изабрати и мање зло него омогућити опстанак овог старог највећег зла. Показимо да нас је више.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.02.2021 16:56

Свако је бољи од попа и оне лујке.

Name

ДЈ

13.02.2021 16:18

Бас ме занима колико це Вулицка имати гласова?Опозиција сад има сансу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Б. ЛУКА

13.02.2021 16:32

СВИ НА ИЗБОРЕ И ОСЛОБОДИТЕ ДОБОЈ ОД ОВЕ МАФИЈЕ, А ЗА ГОДИНУИПО И ЦИЈЕЛУ РЕПУБЛИКУ СРПСКУ КОЈУ СУ ПРАВИЛИ СВОЈИ ТРУДОМ, КРВЉУ, ДЈЕЛОВИМА ТЈЕЛА И ЖИВОТИМА МНОГО БОЉИ ЉУДИ ОД ОВИХ КОЈИ САДА СВЕ КРЧМЕ. ВИШЕ НАС ЈЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Волим добој

13.02.2021 16:55

Бања Лука,Бијељина,Добој...идемооооооо

ОДГОВОРИТЕ
Name

патриота

13.02.2021 17:03

Позивам добојлије сви националности да размисле и свом Добоју.Немојте га продати Добој има традицију.Вас комсија вам зели срецу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

5 ГЕН ГРА

13.02.2021 17:13

Нека се кркани кандидују у својим селима ста тразе овде, и нека у своја села доведу ДИРГ па нек плацају паркинг у свом селу. Нама нису потребни ни кркани ни ДИРГ. ВИСЕ НАС ЈЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МУФНА ЗА ДОБОЈ

13.02.2021 17:17

Бори се да постане одборник у Добоју а никада није зивио у граду , и какве це погубне одлуке да подрзи када не дјели свакодневне проблеме са својим суградјанима. Само ко зиви у граду висе генерација треба да се кандидује за одборника у том граду. НИДЈЕ ПАМЕТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАШО

13.02.2021 17:33

Ни "њезин Бог" неће јој више бити на помоћи.Безплатне узенгије је заслужила а јахача нека бира сама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТРОПА

13.02.2021 17:40

ДОДИК , ПЕТРОВИЋ , ЈЕРИНИЋ И ВУЛИЋКА сасвим довољно за пораз остали нека се више не плаше никога

ОДГОВОРИТЕ
Name

Младенко

13.02.2021 17:55

Вјерујем да це Добој знати на овим изборима да одбрани своје гласове и не дозволи изборну крадју.Да стане уз БН и БЛ да срусимо ову накарадну власт папака и прелетаца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За БН ТВ!?

13.02.2021 18:16

Поставите репортере и камере испред сваког бирацког мјеста, на ЈАВНОЈ ПОВРСИНИ!!!! 24 сата! Довољно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.02.2021 21:32

Тачно тако. Само видео запис и од отварања до краја дана.

Name

Миркан

13.02.2021 18:18

Сања је по.ушила коме треба и сад јој не може нико ништа. Цура искористила своје атрибуте и више од 113%.

ОДГОВОРИТЕ
Name

И мени се цини!

13.02.2021 19:52

Мада, цијена пада!

Name

Ђенка

13.02.2021 18:20

Неби био у кожи новинара или фотографа, који је забиљежио овај кадар, могу мислити, када је развио филм, престравио се, Човјек има трауме дан данас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаки

13.02.2021 23:23

Милораде заборавио си да за побједу у добоју треба народ .... петровиц јериниц прелетаци народ казњава

ОДГОВОРИТЕ
Name

сале

14.02.2021 08:29

Ако је ово истина, да је ова неосољена кобила сања вулиц стварни господар Добоја, онда сматрам да смо стварно отисли у три п.... м........ сто реце ова мицкова љепотица ! Горица, сека.....

Name

Фениx

14.02.2021 00:07

Надам се да ће и Добојлије одлучити као и Бањалука.Небира се бољи кандидат него се бира режим или слобода.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрки

14.02.2021 09:33

Само храбро и паметно заокружите.Нека се пјесма чује од Добоја ,Бјељине,па до Бања Луке.10

Name

Колацај Миле

14.02.2021 10:54

Колацај, градјани Добоја су се освијестили а плхацка изблокирана.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС

14.02.2021 12:26

Срђан једина алтернатива у Добоју !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

15.02.2021 11:05

Данте људи, изадјите на изборе, и потјерајте ове лопове са власти, помрсите им конце и казните их за лази, подметање, папкарење.

ОДГОВОРИТЕ