Doboj: Referendum ZA ili PROTIV pijačarske politike

Milorad Dodik je nekoliko puta, kao kec iz rukava, izvlačio priču o referendumu. Dešavalo se to u, po njega, vrlo osjetljivim političkim momentima.

Republika Srpska 13.02.2021 | 15:11
Doboj: Referendum ZA ili PROTIV pijačarske politike

Piše: Slobodan Vasković

Na neki čudan način, on se iz svake od tih referendumskih priča izvlačio politički neokrznut. Sve to, u praksi, značilo je produženje njegove autokratske vladavine. Uporedo sa tim procesom trajao je i drugi proces. On se, najjednostavnije, može opisati kao proces biloškog zatiranja sopstvenog naroda.

Ovaj put, nezavisno od volje Dodika, nametnuo se „Referendum u Doboju“. 

Upravo ova sintagma na najslikovitiji način opisuje značaj koji ponovljeni izbori u Doboju imaju za dalji politički put, ali i budućnost Republike Srpske.

Prije samo nekoliko mjeseci činilo se da ništa ne može da uzdrma vladavinu tog okrutnog tiranina. Onda su se, za Dodika svakako neplanirano, desili Banjaluka i Bijeljina. 

 

Građani dva najveća grada u Republici Srpskoj, na izborima održanim 15.11.2020. godine, Dodika su, bokserskim riječnikom rečeno, nokautirali. 

 

Od tada do danas, Dodik bezuspješno pokušava da se pridigne sa patosa. On konstantno srlja iz greške u grešku. Prijetnje građanima Banjaluke, afera Ikona, napad na Aleksandra Vučića…, mogli bi u nedogled.

Nema sumnje da je Dodik uzdrman, kao nikada do sada. On strah od gubitka vlasti (i hapšenja koje će uslijediti posljedično) više nije u stanju da prikrije. 

Intenzitet tog straha eksponencijalno raste kako se bliži 21.02.2021. godine, odnosno dan održavanja ponovljenih izbora u Doboju. Za Dodika su ti izbori pitanje života i smrti. Dodik dobro zna da građani Doboja, kao niko drugi do sada, imaju priliku da ga pošalju na političku deponiju, gdje mu je i mjesto.

 

Dodik je prvo izgubio kontrolu nad Centralnom izbornom komisijom BiH, a nakon toga i kontrolu nad Visokim sudskim i tužilačkim savjetom BiH. 

 
 
Dugogodišnja kontrola te dvije institucije omogućila je Dodiku da sebe uzdigne na poziciju apsolutnog suverena, gospodara života i smrti u Republici Srpskoj. 
 
 
 
Gubitak kontrole nad Centralnom izbornom komisijom BiH doveo je posljedično do djelimičnog poništavanja izbora u Doboju. On je time doveden u poziciju da mora da ostvari ono što nikada do sada nije, da pobijedi opoziciju u fer i poštenim izborima. 
 
 
 

Dodik dobro zna da Sanja Vulić, njegov lični Kerber i nezvanični vladar Doboja, ovoga puta neće moći da osvoji 100 % glasova na biračkim mjestima. Takva spoznaja ga čini izuzetno nervoznim, a on tu nervozu reflektuje i na druge funkcionere stranke.

Ponovljeni izbori u Doboju su sve samo ne obični izbori. Toga su svjesni kako pozicija tako i opozicija. 

Nema sumnje da se 21.02. u Doboju održava svojevrsni referendum, sa samo jednim, vrlo jednostavnim pitanjem: Da li ste za to da Milorad Dodik 21.02. bude poslat na političku deponiju? 

Odgovor na ovo referendumsko pitanje će nam uskoro dati građani Doboja. 

Po svemu viđenom, a posebno po nervozi koja gotovo isijava iz Dodika, vrlo je izvjestan scenario u kojem će građani Doboja na birališta izađi razmišljajući o sudbini Republike Srpske, a ne o kandidatima čija imena će biti napisana na listiću za poziciju gradonačelnika Doboja.

Dodik je na sjednici Izvršnog komiteta SNSD-a, odražnoj prije desetak dana, članovima tog organa poručio da se Doboj ne smije izgubiti, jer bi poraz u tom gradu značio „pad“ vlade i odlazak SNSD-a u opoziciju. 

 

Prema Dodikovoj projekciji, ne postoji ni jedan posto šansi da aktuelna Vlada opstane do ljeta ove godine, u slučaju da Boris Jerinić doživi poraz. Dodik je svjestan da posljednjih nekoliko mjeseci ne uspijeva da kontroliše stranku, a to se najbolje vidi po svakodnevnim sukobima najviših funkcionera. Uz to, gotovo svi sadašnji koalicioni partneri SNSD-a „ispod stola“ pregovaraju sa opozicionim partijama oko formiranja nove skupštinske većine.

Vratimo se na Doboj. 

U „igri“ za poziciju gradonačelnika su dva kandidata, jedan opozicioni (Cvijan Filipović iz SDS-a) i jedan režimski (Boris Jerinić iz SNSD-a). 

Srđan Todorović (iz SP-a), iako formalno kandidat za gradonačelnika Doboja, ima samo ulogu Trojanskog Konja. Njegovo kandidovanje ima za cilj da odvuče dio opozicionih glasova. 

 

Upravo je bila ideja Sanje Vulić, aktuelne vladarice Doboja, da se Todorović kandiduje kao navodna alternativa Filipoviću i Jeriniću. Kao i svaka druga ideja koja je do sada Vulićevoj pala na pamet, i ova je doživjela fijasko. 

 

Rezultati istraživanja koje je SNSD dobio prije dva dana pokazuju da je Todorović trenutno na 2-3 posto podrške među biračima Doboja. Da zlo bude veće, po Vulićevu, pokazalo se da se većina tih birača izjasnila da bi, u slučaju da su kandidati samo Filipović i Jerinić, oni glasali za Jerinića. To praktično znači da je Vulićeva svojim kandidovanjem Todorovića oduzela glasove Jeriniću, a ne Filipoviću, kako je to planirala.

 

U toku 12.02.2021., u prostorijama SP-a, održan je zajednički sastanak najviših funkcionera SP-a i SNSD-a. 

Među njima je bio i Srđan Todorović, lažni opozicionar. Dogovoreno je da on još nekoliko dana izigrava kandidata za gradonačelnika Doboja, a da nakon proglasi da odustaje od kandidature u korist Jerinića. 

Treba reći i da je Todoroviću, kao nagrada za beskičmenjaštvo, obećana pozicija direktora JPŠ „Šume Republike Srpske“ a.d. Sokolac. 

On će na tom mjestu zamijeniti Slavena Gojkovića, sadašnjeg direktora tog javnog preduzeća, koji je takođe kadar SP-a.

O kvalitetu dva suprostavljena kandidata najbolje govore njihove biografije, a koje ću u kratkim crtama predočiti javnosti:

 

Cvijan Filipović je rođen u Doboju 1952. godine. Oženjen je, ima dvoje djece i šestoro unučadi. Po struci je diplomirani mašinski inženjer. Bio je učesnik Odbrambeno-otadžbinskog rata. Bio je osnivač SDS-a, te odbornik i predsjednik predsjednik kluba odbornika SDS-a u prvom sazivu Skupštine opštine Doboj. Bio je direktor komunalnog preduzeća „Progres“, te kasnije direktor Teritorijalne vatrogasne jedinice Doboj. Ostatak radnog vijeka proveo je u preduzeći „Željeznice Republike Srpske“ a.d. Doboj, kao rukovodilac tehničko kolske djelatnosti.

 

Boris Jerinić je rođen u Doboju 1980. godine. Oženjen je i ima dvoje djece. Osnovnu školu je završio u Doboju, srednju u Cetinju (Crna Gora), a teološki fakultet u Sankt-Petersburgu (Rusija). Bio je zaposlen kao: samostalni stručni saradnik u administraciji grada Doboj, direktor Javnog preduzeća „Preslica“, direktor Javnog preduzeća „Direkcija za razvoj i izgradnju grada Doboj“, načelnik Odjela za boračko invalidsku zaštitu grada Doboj i zamjenik ministra obrane BiH za upravljanje resursima. Bio je dugogodišnji član SDS-a, nakon čega prelazi u SNSD.

Na osnovu samih biografija se može zaključiti da se radi o dva potpuno različita kandidata, kako profesionalno tako i moralno. 

Filipović je čovjek koji je svoj radni vijek proveo u privredi. Uz to, radi se o čovjeku koji je u Doboju poznat kao izuzetno pošten i principijelan. 

U prilog tome govori činjenica da je cijeli život bio član samo jedne političke partije - SDS-a. 

 

Nasuprot njega, Jerinić je pop bez parohije, koji je svešteničku mantiju zamijenio puno unosnijim zanimanjem - politikom. On je svoj radni vijek proveo (i još provodi) na masno plaćenim javnim funkcijama. 

Iako je dugo godina bio žestoki kritičar Milorada Dodika i SNSD-a, Jerinić je u paketu sa Obrenom Petrovićem 2018. godine prešao u taj isti SNSD. 

U međuvremenu je došlo do određenog distanciranja između Jerinića i Petrovića, pa je Jerinić postao lični poltron Sanje Vulić. Upravo je izborom Jerinića za gradonačelnika u februaru 2019. godine, Sanja Vulić postala stvarni vladar grada Doboja.

http://slobodanvaskovic.blogspot.com/

Komentari / 40

Ostavite komentar
Name

Doboj

13.02.2021 14:34

Budite sigurni da većina građana neće podržati narikače i seljanke kao što je Sanja Vulić , sve je sama namještala glasove i budaletina koja dragog Boga poistovjeti sa onim lopovom Dodikom je totalno za ludnice , Vidjećeš Vulićka koliko ćeš dobiti glasova pa ćeš. zbog zloupotreba. završiti u zatvoru ili psihijatriji jer svakako takva narikača i seljanka a slika govori sve , ružnija si i od Željke onda znaš na šta ličiš

ODGOVORITE
Name

Re

13.02.2021 15:01

Stvarno se oslobodite tih lopova. Imate mogucnost izbora postenog covjeka iz privrede koji nesto vrijedi. Ovi sektasi su dno dna i papak Jerinic da vam kroji kapu.

Name

d

13.02.2021 15:15

SNSD ako padne u Doboju to je za njih u RS kraj, sumnja će pasti na sve glasove. Doboj je na potezu.

Name

Borac

13.02.2021 18:41

Digao je dispecer kredit. Sada ce poceti paketici sa par pasteta i koja rolna toalet papira.

Name

Aska

13.02.2021 18:41

Samo SDS i Cvijan Filipovic!

Name

Dobojka

13.02.2021 18:42

SDS i Cvijan Filipovic! Ostali svi duvaju u Obrenovu tikvu

Name

Ana

13.02.2021 19:57

Ona lujka , kao vampir izgleda .

Name

Milan

14.02.2021 17:56

Koliko su obren i jerinić opasni govori podatak da je zbog njihovih pritisaka i ucjena da moraju ispuniti postavljeni cilj podnesena krivicna prijava protiv 440 službenika i zaposlenih u javnom sektoru,članova biračkih odbora koji su izvršili izbornu krađu 15 novembra 2020!Dobojlije moraju masovno da izađu na izbore i daju glas bilo kome samo NE ZA SNSD!Moj glas ide Pijunoviću i Borojeviću istinskim opozicionarima sa nevjerovatnom energijom

Name

Rebronja

13.02.2021 14:40

Ovaj out Sanja je pukla kao ledenica .ko jos da glasa za ovaku spodobu osim djece iz vrtica a oni nemaju pravo glasa.

ODGOVORITE
Name

DOBOJSKI KRKANLUK

13.02.2021 16:07

Teška situacija, njen glavni posilni se nalazi u pritvoru.

Name

4008

13.02.2021 14:50

Od kada teolog (pop) se razumije u razoj i izgradnju urbanih prostora poput Doboja, u odbranu i mnogo čega još. Možda treba razmisliti da se ukinu mnogi tehnički i bezbjednosni, a da se kadar iz tih oblasti školuje na teoločkom fakultetu.

ODGOVORITE
Name

B. Lučanin

13.02.2021 15:01

Meni kao građanu B. Luke je ovde sve jasno. Poštenje protiv lopovluka i licemjerja. Za kandidata opozicije sve Dobojlije znaju da je čestit i pošten čovjek a na drugoj strani svi znamo ko je i kakav je onaj raspop i ona lujka Vulićka koja je klasičan primjer umno poremećen osobe.... Izbor za normalnog čovjeka nikad nije bio lakši...

ODGOVORITE
Name

!!!

13.02.2021 17:21

Mislim da Jerinic nije ''raspop'' jer po onome sto znam o njemu je to da je Bogosloviju zavrsio na Cetinju, a duhovnu akademiju u Sanktpetersburgu i da ga nikad nadlezni Arhijerej nije rukopolozio. Dakle raspop nije, jedino sto on jeste, a pojavljuje se u Svetom Pismu u par tekstova, a to je Farisej. Svako ko je procitao Sveto Pismo, pa mu taj pojam nije najjasniji, nek procita kako je zivio i sta je radio i kako je radio Jerinic u zadnjih 5 godina?

Name

@!!!

13.02.2021 18:28

Bravo!

Name

Ratnik

13.02.2021 15:05

Njegovo je gotovo i on je toga svestan.Gubi na svim frontovima i shvata da samo prevarom i papcima može da kako tako se održi na površini ali avaj,počelo je.Izgubio si BanjLuku,otišla i Bjeljina a ode i Doboj.O tome kakva je to partija dovoljno govori lik ove suvopizde male Vulićke.Poštovani zburle,dakle tik-tak.Uskoro ti vidimo leđa pa da vidimo koliko ćeš tada biti zaštitnik Rep.Srpske.tik-tak...još malkice do Tunjica?

ODGOVORITE
Name

Srka

13.02.2021 15:45

Tako je u Doboju je dan D za sve gradjane RS. Ovde se odlucuje gde treba da idemo i skim.

ODGOVORITE
Name

Dobojlija

13.02.2021 16:02

Sugrađani pamet u glavu, na NAMA JE DA ISPISEMO NAJSVJETLIJE STRANICE U ISTORIJI NASEG NARODA. DO KONACNE POBJEDE, DOSTA JE BILO.

ODGOVORITE
Name

ZAUSTAVIMO ZLO

13.02.2021 16:13

Šteta što Doboj nema dobrog kandidata da ovu bagru konačno oduva. Ipak mudrije je izabrati i manje zlo nego omogućiti opstanak ovog starog najvećeg zla. Pokazimo da nas je više.

ODGOVORITE
Name

Re

13.02.2021 16:56

Svako je bolji od popa i one lujke.

Name

DJ

13.02.2021 16:18

Bas me zanima koliko ce Vulicka imati glasova?Opozicija sad ima sansu!

ODGOVORITE
Name

B. LUKA

13.02.2021 16:32

SVI NA IZBORE I OSLOBODITE DOBOJ OD OVE MAFIJE, A ZA GODINUIPO I CIJELU REPUBLIKU SRPSKU KOJU SU PRAVILI SVOJI TRUDOM, KRVLJU, DJELOVIMA TJELA I ŽIVOTIMA MNOGO BOLJI LJUDI OD OVIH KOJI SADA SVE KRČME. VIŠE NAS JE

ODGOVORITE
Name

Volim doboj

13.02.2021 16:55

Banja Luka,Bijeljina,Doboj...idemooooooo

ODGOVORITE
Name

patriota

13.02.2021 17:03

Pozivam dobojlije svi nacionalnosti da razmisle i svom Doboju.Nemojte ga prodati Doboj ima tradiciju.Vas komsija vam zeli srecu.

ODGOVORITE
Name

5 GEN GRA

13.02.2021 17:13

Neka se krkani kandiduju u svojim selima sta traze ovde, i neka u svoja sela dovedu DIRG pa nek placaju parking u svom selu. Nama nisu potrebni ni krkani ni DIRG. VISE NAS JE.

ODGOVORITE
Name

MUFNA ZA DOBOJ

13.02.2021 17:17

Bori se da postane odbornik u Doboju a nikada nije zivio u gradu , i kakve ce pogubne odluke da podrzi kada ne djeli svakodnevne probleme sa svojim sugradjanima. Samo ko zivi u gradu vise generacija treba da se kandiduje za odbornika u tom gradu. NIDJE PAMETI.

ODGOVORITE
Name

РАШО

13.02.2021 17:33

Ни "њезин Бог" неће јој више бити на помоћи.Безплатне узенгије је заслужила а јахача нека бира сама.

ODGOVORITE
Name

TROPA

13.02.2021 17:40

DODIK , PETROVIĆ , JERINIĆ I VULIĆKA sasvim dovoljno za poraz ostali neka se više ne plaše nikoga

ODGOVORITE
Name

Mladenko

13.02.2021 17:55

Vjerujem da ce Doboj znati na ovim izborima da odbrani svoje glasove i ne dozvoli izbornu kradju.Da stane uz BN i BL da srusimo ovu nakaradnu vlast papaka i preletaca.

ODGOVORITE
Name

Za BN TV!?

13.02.2021 18:16

Postavite reportere i kamere ispred svakog birackog mjesta, na JAVNOJ POVRSINI!!!! 24 sata! Dovoljno!

ODGOVORITE
Name

Re

13.02.2021 21:32

Tačno tako. Samo video zapis i od otvaranja do kraja dana.

Name

Mirkan

13.02.2021 18:18

Sanja je po.ušila kome treba i sad joj ne može niko ništa. Cura iskoristila svoje atribute i više od 113%.

ODGOVORITE
Name

I meni se cini!

13.02.2021 19:52

Mada, cijena pada!

Name

Đenka

13.02.2021 18:20

Nebi bio u koži novinara ili fotografa, koji je zabilježio ovaj kadar, mogu misliti, kada je razvio film, prestravio se, Čovjek ima traume dan danas.

ODGOVORITE
Name

Laki

13.02.2021 23:23

Milorade zaboravio si da za pobjedu u doboju treba narod .... petrovic jerinic preletaci narod kaznjava

ODGOVORITE
Name

sale

14.02.2021 08:29

Ako je ovo istina, da je ova neosoljena kobila sanja vulic stvarni gospodar Doboja, onda smatram da smo stvarno otisli u tri p.... m........ sto rece ova mickova ljepotica ! Gorica, seka.....

Name

Fenix

14.02.2021 00:07

Nadam se da će i Dobojlije odlučiti kao i Banjaluka.Nebira se bolji kandidat nego se bira režim ili sloboda.

ODGOVORITE
Name

Mrki

14.02.2021 09:33

Samo hrabro i pametno zaokružite.Neka se pjesma čuje od Doboja ,Bjeljine,pa do Banja Luke.10

Name

Kolacaj Mile

14.02.2021 10:54

Kolacaj, gradjani Doboja su se osvijestili a plhacka izblokirana.....

ODGOVORITE
Name

RS

14.02.2021 12:26

Srđan jedina alternativa u Doboju !

ODGOVORITE
Name

Doboj

15.02.2021 11:05

Dante ljudi, izadjite na izbore, i potjerajte ove lopove sa vlasti, pomrsite im konce i kaznite ih za lazi, podmetanje, papkarenje.

ODGOVORITE