УН траже од БиХ да зауставе изручење Кувајћанина

Стручњаци за људска права Уједињених нација позвали Босну и Херцеговину да заустави изручење Месаеда Ал Масаилимија (Алмесаилеем Месаед Аорy) Кувајту у којем му пријети затворска казна у трајању од 87 година.

Босна и Херцеговина 13.02.2021 | 10:40
УН траже од БиХ да зауставе изручење Кувајћанина

То се наводи у саопштењу објављеном на страници Вијећа за људска права УН-а 10. фебруара.

“Захтијевамо од власти да заштите права господина Ал Масаилима и да га не протјерују, враћају или изручују у земљу у којој му пријети мучење или друго окрутно, нељудско или понижавајуће поступање или кажњавање, као и самовољно задржавање”, наводи се у саопштењу.

Из УН-а подсјећају да се начело невраћања према Конвенцији против мучења мора процијенити неовисно о одређивању статуса избјеглице или тражиоца азила, како би се осигурало поштивање темељног права на слободу од мучења и другог злостављања у свим околностима и без обзира на питања статуса.

“Позивамо власти Босне и Херцеговине да обуставе поступак изручења и одмах подузму детаљну и индивидуализирану процјену ризика с циљем осигурања пуног поштивања своје обвезе према међународним људским правима, хуманитарном и избјегличком праву”, стоји у саопштењу.

Апел су упутили Нилс Мелзер, специјални извјеститељ о мучењу и другим окрутним, нељудским или понижавајућим поступцима или кажњавању, Фелипе Гонзалез, специјални извјеститељ за људска права миграната и Ирене Кхан, посебна извјеститељица за промицање и заштиту слободе мишљења и изражавања УН-а.

Шта је познато о Ал Масаилиму?

Ал Масаилим је, према наводима из саопштења, први пут ухапшен у Кувајту 2015. године и оптужен за јавно непоштивање Емира због писања постова на друштвеној мрежи Тwиттер.

Годину касније, 2016. ослобођен је по тој оптужби, али се суочио са злостављањем док је био у притвору.

Ал Масаилим је у Сарајево доселио 2017. године.

Потом је у три наврата оптужен за свој ангажман на Тwиттеру, а осуђен је у одсуству.

“Узнемирени смо што је осуђен без да му се пружила прилика да се брани од оптужби. Озбиљно смо забринути да му по повратку неће бити призната права на поступак, укључујући јамство поштеног суђења”, тврде УН-ови стручњаци у саопштењу.

Иначе, шеик Сабах ал-Ахмад ал-Сабах преминуо је 2020. године, а као свог насљедника одабрао је 83-годишњег брата, шеика Навафа ал-Ахмада ал-Сабаха који је нови емир Кувајта.

Какав је став Суда БиХ? 

Суд БиХ још није донио одлуку у поступку екстрадиције Ал Масаилима, с обзиром да се још нису стекли услови за одлучивање, наводи се у одговору Суда БиХ за Радио Слободна Европа на упит да ли је ова правосудна институција разматрала поступак екстрадиције.

“Суд је у обавези да сачека исход поступка рјешавања захтјева за азил код Министарства сигурности БиХ, након чега ће се стећи услови за одлуку”, наводи се у одговору из Суда БиХ.

(РСЕ)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

ДРЗАВА ЦИРКУС

13.02.2021 10:08

НЕ БРИНИТЕ. БЕЈХА НЕ ИСПОРУЦУЈЕ БРАЦУ КУВАЈЦАНЕ, ПАКИСТАНЦЕ И АБУ ХАМЗИНУ КАМАРИЛУ ЦУВА ИМ ЉУДСКА ПРАВА КОЈА СУ ДОНИЈЕЛИ СА СОБОМ ИЗ СВОЈИХ ДЕМОКРАТСКИХ ДРАЗАВА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не треба га изруцити

13.02.2021 10:15

Каква је то дрзава гдје постоје сиротињске цетврти и бахати криминалци....

ОДГОВОРИТЕ
Name

еј

13.02.2021 10:21

немозе мо ми тако, па колико је насе браце било у одреду ел мудзахедин из Кувајта,дугујемо им.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

13.02.2021 10:27

Тако је, према њему се треба поступати као према заточеницима на Гвантанаму који имају сва могућа права???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

13.02.2021 10:38

Човјеку треба дат држављанство и пасош бих, није убица, ни силоватељ нит финансира тероризам, човјек има осјећај за правду и бори се против зла у свету начином да "не ћути". Ако му дамо држављанство, можемо се само "уздић" на моралној људској љествици. Ако га изруче, то ће бит равно убиству невиног човјека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Предраг

13.02.2021 11:58

Која си ти будала, сачувај Боже.

Name

РЕ РЕАЛНО

13.02.2021 16:42

ОК ТИ ЈЕ СТАВ. ПИТАЊЕ ЈЕ САМО А СТО АНЕТИКАНЦИ НАМА ДРЗЕ ПОПОВАЊЕ О ЉУДСКИМ ПРАВИМА СТО КАД СУ ВЕЦ СИЛА НЕ ОДУ У ТЕ АРАПСКЕ ДЕМОКРАТИЈЕ ПА ИМ ФИНО НЕ КАЗУ НЕ МОЗЕТЕ КЛАТИ И УБИЈАТИ КАКО ВАМ СЕ ЦЕИФНЕ, МОРАТЕ И ВИ ПОСТОВАТИ ЉУДСКА ПРАВА. ПА ЈА.

Name

83 године

13.02.2021 10:50

Нема шта - млад и перспективан?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ратник

13.02.2021 11:36

Ко роса у подне?

Name

Не Контам

13.02.2021 11:39

Зар постоје такве државе које муче Људе ? Зар Американци нису уништили такве државе ? А да , Кувајт је Амерички савезник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

маца

13.02.2021 12:52

срамота од УН ,а каф је било судјење србима у хрватској у одсуству и сваки улазак срба је био прво приводјење само јер је србин тада није било гласа од УН да се крше људска права,срам вас било.Неком сте мајка а србима злочаста мачеха и у овом 21 вјеку.Гдје је правда и заштита срба на косову,управо представници УН су најкорупиранији .шиптари су их поткупили парама од дроге и др.криминалних послова.срамота срамота од УН.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

13.02.2021 16:35

Треба послушати апел па тога "јадника" не изручивати у Кувајт већ у једну од њему братских западних земаља, нпр. у Америку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

а ста је он

13.02.2021 18:18

то писао на тwиттеру ако није тајна???

ОДГОВОРИТЕ