UN traže od BiH da zaustave izručenje Kuvajćanina

Stručnjaci za ljudska prava Ujedinjenih nacija pozvali Bosnu i Hercegovinu da zaustavi izručenje Mesaeda Al Masailimija (Almesaileem Mesaed Aory) Kuvajtu u kojem mu prijeti zatvorska kazna u trajanju od 87 godina.

Bosna i Hercegovina 13.02.2021 | 10:40
UN traže od BiH da zaustave izručenje Kuvajćanina

To se navodi u saopštenju objavljenom na stranici Vijeća za ljudska prava UN-a 10. februara.

“Zahtijevamo od vlasti da zaštite prava gospodina Al Masailima i da ga ne protjeruju, vraćaju ili izručuju u zemlju u kojoj mu prijeti mučenje ili drugo okrutno, neljudsko ili ponižavajuće postupanje ili kažnjavanje, kao i samovoljno zadržavanje”, navodi se u saopštenju.

Iz UN-a podsjećaju da se načelo nevraćanja prema Konvenciji protiv mučenja mora procijeniti neovisno o određivanju statusa izbjeglice ili tražioca azila, kako bi se osiguralo poštivanje temeljnog prava na slobodu od mučenja i drugog zlostavljanja u svim okolnostima i bez obzira na pitanja statusa.

“Pozivamo vlasti Bosne i Hercegovine da obustave postupak izručenja i odmah poduzmu detaljnu i individualiziranu procjenu rizika s ciljem osiguranja punog poštivanja svoje obveze prema međunarodnim ljudskim pravima, humanitarnom i izbjegličkom pravu”, stoji u saopštenju.

Apel su uputili Nils Melzer, specijalni izvjestitelj o mučenju i drugim okrutnim, neljudskim ili ponižavajućim postupcima ili kažnjavanju, Felipe Gonzalez, specijalni izvjestitelj za ljudska prava migranata i Irene Khan, posebna izvjestiteljica za promicanje i zaštitu slobode mišljenja i izražavanja UN-a.

Šta je poznato o Al Masailimu?

Al Masailim je, prema navodima iz saopštenja, prvi put uhapšen u Kuvajtu 2015. godine i optužen za javno nepoštivanje Emira zbog pisanja postova na društvenoj mreži Twitter.

Godinu kasnije, 2016. oslobođen je po toj optužbi, ali se suočio sa zlostavljanjem dok je bio u pritvoru.

Al Masailim je u Sarajevo doselio 2017. godine.

Potom je u tri navrata optužen za svoj angažman na Twitteru, a osuđen je u odsustvu.

“Uznemireni smo što je osuđen bez da mu se pružila prilika da se brani od optužbi. Ozbiljno smo zabrinuti da mu po povratku neće biti priznata prava na postupak, uključujući jamstvo poštenog suđenja”, tvrde UN-ovi stručnjaci u saopštenju.

Inače, šeik Sabah al-Ahmad al-Sabah preminuo je 2020. godine, a kao svog nasljednika odabrao je 83-godišnjeg brata, šeika Navafa al-Ahmada al-Sabaha koji je novi emir Kuvajta.

Kakav je stav Suda BiH? 

Sud BiH još nije donio odluku u postupku ekstradicije Al Masailima, s obzirom da se još nisu stekli uslovi za odlučivanje, navodi se u odgovoru Suda BiH za Radio Slobodna Evropa na upit da li je ova pravosudna institucija razmatrala postupak ekstradicije.

“Sud je u obavezi da sačeka ishod postupka rješavanja zahtjeva za azil kod Ministarstva sigurnosti BiH, nakon čega će se steći uslovi za odluku”, navodi se u odgovoru iz Suda BiH.

(RSE)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

DRZAVA CIRKUS

13.02.2021 10:08

NE BRINITE. BEJHA NE ISPORUCUJE BRACU KUVAJCANE, PAKISTANCE I ABU HAMZINU KAMARILU CUVA IM LJUDSKA PRAVA KOJA SU DONIJELI SA SOBOM IZ SVOJIH DEMOKRATSKIH DRAZAVA.

ODGOVORITE
Name

Ne treba ga izruciti

13.02.2021 10:15

Kakva je to drzava gdje postoje sirotinjske cetvrti i bahati kriminalci....

ODGOVORITE
Name

ej

13.02.2021 10:21

nemoze mo mi tako, pa koliko je nase brace bilo u odredu el mudzahedin iz Kuvajta,dugujemo im.

ODGOVORITE
Name

Skeptik

13.02.2021 10:27

Tako je, prema njemu se treba postupati kao prema zatočenicima na Gvantanamu koji imaju sva moguća prava???

ODGOVORITE
Name

Realno

13.02.2021 10:38

Čovjeku treba dat državljanstvo i pasoš bih, nije ubica, ni silovatelj nit finansira terorizam, čovjek ima osjećaj za pravdu i bori se protiv zla u svetu načinom da "ne ćuti". Ako mu damo državljanstvo, možemo se samo "uzdić" na moralnoj ljudskoj ljestvici. Ako ga izruče, to će bit ravno ubistvu nevinog čovjeka.

ODGOVORITE
Name

Predrag

13.02.2021 11:58

Koja si ti budala, sačuvaj Bože.

Name

RE REALNO

13.02.2021 16:42

OK TI JE STAV. PITANJE JE SAMO A STO ANETIKANCI NAMA DRZE POPOVANJE O LJUDSKIM PRAVIMA STO KAD SU VEC SILA NE ODU U TE ARAPSKE DEMOKRATIJE PA IM FINO NE KAZU NE MOZETE KLATI I UBIJATI KAKO VAM SE CEIFNE, MORATE I VI POSTOVATI LJUDSKA PRAVA. PA JA.

Name

83 godine

13.02.2021 10:50

Nema šta - mlad i perspektivan?!

ODGOVORITE
Name

Ratnik

13.02.2021 11:36

Ko rosa u podne?

Name

Ne Kontam

13.02.2021 11:39

Zar postoje takve države koje muče Ljude ? Zar Amerikanci nisu uništili takve države ? A da , Kuvajt je Američki saveznik.

ODGOVORITE
Name

маца

13.02.2021 12:52

срамота од УН ,а каф је било судјење србима у хрватској у одсуству и сваки улазак срба је био прво приводјење само јер је србин тада није било гласа од УН да се крше људска права,срам вас било.Неком сте мајка а србима злочаста мачеха и у овом 21 вјеку.Гдје је правда и заштита срба на косову,управо представници УН су најкорупиранији .шиптари су их поткупили парама од дроге и др.криминалних послова.срамота срамота од УН.

ODGOVORITE
Name

Pa

13.02.2021 16:35

Treba poslušati apel pa toga "jadnika" ne izručivati u Kuvajt već u jednu od njemu bratskih zapadnih zemalja, npr. u Ameriku.

ODGOVORITE
Name

a sta je on

13.02.2021 18:18

to pisao na twitteru ako nije tajna???

ODGOVORITE