За Ћубића „под блокадом“ додатних пола милиона од „Путева Републике Српске“

– Поред позајмице од Инвестиционо-развојне банке (ИРБ) Републике Српске од два милиона марака, како би вратила дугове Мили Радишићу, фирму „Нискоградња“ Лакташи Љубомира Ћубића помажу и „Путеви Репзблике Српске“ и то са више од пола милиона марака, сазнаје портал ЦАПИТАЛ.

Република Српска 10.02.2021 | 15:08
За Ћубића „под блокадом“ додатних пола милиона од „Путева Републике Српске“

Уговор је закључен 1. фебруара ове године, само дан прије него што су блокирани рачуни „Нискоградње“. Вриједност уговора је 337.606 КМ без ПДВ-а. Све је договорено преговарачким поступком без објављивања обавјештења о набавци.

Као разлог за закључење уговора „Путеви РС“ су навели да су усљед „непредвиђених околности“ додатни радови неопходни за завршетак радова и не могу се технички одвојити од основог уговора који  је такође закључен са „Нискоградњом“.

Иако је услиједила блокада те компаније, али то није спријечило „Путеве“ да закључе још један уговор с блокираном „Нискоградњом“ и то за додатне радове на изградњи кружне раскрснице на укрштању магистралног пута М4 са улицом Ивана Горана Ковачића и Браће Пиштељић на територији града Бањалука.

Уговор је закључен 4. фебруара са „Нискоградњом“ на износ од 206.464 КМ без ПДВ-а. Главни рачун те фирме одблокиран је 5. фебруара, а остали рачуни 8. фебруара.

Образложење за додатне радове је исто као и за претходни уговор, односно „непредвиђене околности“.

За оба уговора су, по устаљеној пракси, нађена законска упоришта.

Подсјећамо, „Нискоградња“ је прошле године у августу изабрана да реконструише улицу која спаја источни и западни транзит за 1,7 милиона КМ без ПДВ-а, а у фебруару такође прошле године да изгради поменути кружни ток за 1,1 милион КМ без ПДВ-а.

Сада ће име „додатних радова“ та два пројекта бити плаћена још 544.070 КМ без ПДВ-а.

У „Путевима“ су одбили да кажу на којим је све пројектима, које они финансирају, ангажовано предузеће „Нискоградња“.

Што се тиче споја источног и западног транзита навели су да је уговорени рок за извођење радова 210 календарских дана, односно до краја априла 2021. године.

„Због непланираних услова изазваних пандемијом вируса корона и лошим временским приликама, извођач није успио да радове изведе до почетка зимске сезоне одржавања путева, али уговорени рок није пробијен. До сада је завршено око 80 одсто радова предвиђених пројектном документацијом“, навели су у „Путевима РС“.

Према доступним подацима, „Нискоградња“ је одабрана прошле године и да четири године одржава путеве у области два. Вриједност уговора је 25,2 милиона марака, а у првој години реализације треба да наплати 6,3 милиона КМ.

За претходни четверогодишњи циклус „Нискоградња“ је по истом основу имала уговор од 21,9 милиона КМ.

Упркос бројним пословима са јавним предузећима то предузеће је прије неколико дана блокирано о чему је ЦАПИТАЛ писао у тексту „Миле Радишић блокирао „Нискоградњу“ због четири милиона марака“.

Иако је ријеч о приватној фирми, због блокаде пријетило је обустављање милионски вриједних пројеката.

Међутим, у спас Ћубићу притекли су Влада и ИРБ који су му позајмили два милиона марака.

“Ради се о краткорочној позајмици, пласираној по тржишним условима кад је у питању каматна стопа, те је вишеструко обезбијеђена квалитетним колатералима, који укључују и материјално обезбјеђење“, рекли су из ИРБ-а.

Који су то „тржишни услови“ нису појаснили, а познато је да ниједна финансијска институција не даје позајмице или кредит уколико је правном лицу блокиран рачун.

(Цапитал) 

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Бањалука

10.02.2021 14:14

Јбо ли вам Додик све , погледајте шта раде сељацине , треба читава Бањалука и сви грађани Републике Српске да изађу на улице отјерају ове лопове са власти и све им отети. То је једино рјешење

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола Бијељина

10.02.2021 16:01

Слажем се!

Name

Тадивоје

10.02.2021 16:09

Ста ту има лосе помоци постеном цовјеку,па ова Република Србска је Снсд власниство.....Цути Србине док има сака брасна и соља уља....и дрзи се оне добро је да не туку

Name

Мајор Р3

10.02.2021 17:27

Ево засто су отјерали Несица зато да могу да ресетаре и раде ста хоце ..овдје народ треба да се дигне и коље мотике .грабље виле и сјекиру и потјерај ове фасисте ово је поцела отимацина из оцију..Смрт фасизму .слобода народу..народе ово је пропаст..

Name

Ре мајор р3

10.02.2021 18:45

А како онда поштени нешић дође до милионског капитала да инвестира у Хотел на Јахорини

Name

Транзит

10.02.2021 14:30

Ајд не би ли коначно завршили спој ист. и зап. транзита у БЛ, требали су завршити прије два мјесеца, мада опет неће бити четири траке цијелом дужином. Џаба сте кречили, неко ће опет морати послије вас

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ајде

10.02.2021 14:47

Мало им је,дајте јосс....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Је ли тако

10.02.2021 16:35

Народу је задатак да пуни буџет. А како ће га елита потрошити није да народ одлучује...

Name

Познавалац

10.02.2021 14:52

Комплетну зграду СНСД-оваца, када се завршавало, рачуне је плаћао овај Чубић. Сад га хоће преузме, баш његов Диктаторов син, купује Чубића, комплетно све. из СНСД-оваца податак, цуре подаци, сјетите се "Афере Никсон", процурели подаци из Никсонових служби...ИТД:::: Док Диктатор не заврши на вјечној робији, Лустрацију молим....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смук

10.02.2021 16:43

Купио је велики Баја и Нискоградњу и још неке мање фирмице....барем се тако прича по кафана у Лакташима....као држе то под "велом тајне" ?

Name

Драго Бл

10.02.2021 15:40

Као он нема ту лову....ееее

ОДГОВОРИТЕ
Name

Студент

10.02.2021 16:38

Па цубиц нискоградњу је јос просле г одине узео миле, па то зна сва бл, ко и калдеру, зато њему и иду сви ти милиони

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сојиц

10.02.2021 17:27

Калдеру јесте, Нискоградњу није али стезу обруц,зато је ова ујдурма, какав Радисиц какви бакраци! А рацуни нису блокирани јер је уплацена плата радницима!

Name

Студентица

10.02.2021 22:23

Калдера је рикнула јос просле године односно Проинтер је преузео а и нека је јер је Мића Чичић остао радницима дузан 10-15 плата,а сад је хотел Калдера досао на ред односно исти преузима Горица Додик а Мици Чичићу не гине паковати прње па у старачки дом,није боље ни заслузио пресудјени лопов и сељацина него да оконца негде у дому........

Name

Миркан

10.02.2021 16:42

ПРОИНТЕР је власник Нискоградње доо поодавно,а ово истурање Љубе,угледног привредника,је најобичнија фарса за јавност.

ОДГОВОРИТЕ