Za Ćubića „pod blokadom“ dodatnih pola miliona od „Puteva Republike Srpske“

– Pored pozajmice od Investiciono-razvojne banke (IRB) Republike Srpske od dva miliona maraka, kako bi vratila dugove Mili Radišiću, firmu „Niskogradnja“ Laktaši Ljubomira Ćubića pomažu i „Putevi Repzblike Srpske“ i to sa više od pola miliona maraka, saznaje portal CAPITAL.

Republika Srpska 10.02.2021 | 15:08
Za Ćubića „pod blokadom“ dodatnih pola miliona od „Puteva Republike Srpske“

Ugovor je zaključen 1. februara ove godine, samo dan prije nego što su blokirani računi „Niskogradnje“. Vrijednost ugovora je 337.606 KM bez PDV-a. Sve je dogovoreno pregovaračkim postupkom bez objavljivanja obavještenja o nabavci.

Kao razlog za zaključenje ugovora „Putevi RS“ su naveli da su usljed „nepredviđenih okolnosti“ dodatni radovi neophodni za završetak radova i ne mogu se tehnički odvojiti od osnovog ugovora koji  je takođe zaključen sa „Niskogradnjom“.

Iako je uslijedila blokada te kompanije, ali to nije spriječilo „Puteve“ da zaključe još jedan ugovor s blokiranom „Niskogradnjom“ i to za dodatne radove na izgradnji kružne raskrsnice na ukrštanju magistralnog puta M4 sa ulicom Ivana Gorana Kovačića i Braće Pišteljić na teritoriji grada Banjaluka.

Ugovor je zaključen 4. februara sa „Niskogradnjom“ na iznos od 206.464 KM bez PDV-a. Glavni račun te firme odblokiran je 5. februara, a ostali računi 8. februara.

Obrazloženje za dodatne radove je isto kao i za prethodni ugovor, odnosno „nepredviđene okolnosti“.

Za oba ugovora su, po ustaljenoj praksi, nađena zakonska uporišta.

Podsjećamo, „Niskogradnja“ je prošle godine u avgustu izabrana da rekonstruiše ulicu koja spaja istočni i zapadni tranzit za 1,7 miliona KM bez PDV-a, a u februaru takođe prošle godine da izgradi pomenuti kružni tok za 1,1 milion KM bez PDV-a.

Sada će ime „dodatnih radova“ ta dva projekta biti plaćena još 544.070 KM bez PDV-a.

U „Putevima“ su odbili da kažu na kojim je sve projektima, koje oni finansiraju, angažovano preduzeće „Niskogradnja“.

Što se tiče spoja istočnog i zapadnog tranzita naveli su da je ugovoreni rok za izvođenje radova 210 kalendarskih dana, odnosno do kraja aprila 2021. godine.

„Zbog neplaniranih uslova izazvanih pandemijom virusa korona i lošim vremenskim prilikama, izvođač nije uspio da radove izvede do početka zimske sezone održavanja puteva, ali ugovoreni rok nije probijen. Do sada je završeno oko 80 odsto radova predviđenih projektnom dokumentacijom“, naveli su u „Putevima RS“.

Prema dostupnim podacima, „Niskogradnja“ je odabrana prošle godine i da četiri godine održava puteve u oblasti dva. Vrijednost ugovora je 25,2 miliona maraka, a u prvoj godini realizacije treba da naplati 6,3 miliona KM.

Za prethodni četverogodišnji ciklus „Niskogradnja“ je po istom osnovu imala ugovor od 21,9 miliona KM.

Uprkos brojnim poslovima sa javnim preduzećima to preduzeće je prije nekoliko dana blokirano o čemu je CAPITAL pisao u tekstu „Mile Radišić blokirao „Niskogradnju“ zbog četiri miliona maraka“.

Iako je riječ o privatnoj firmi, zbog blokade prijetilo je obustavljanje milionski vrijednih projekata.

Međutim, u spas Ćubiću pritekli su Vlada i IRB koji su mu pozajmili dva miliona maraka.

“Radi se o kratkoročnoj pozajmici, plasiranoj po tržišnim uslovima kad je u pitanju kamatna stopa, te je višestruko obezbijeđena kvalitetnim kolateralima, koji uključuju i materijalno obezbjeđenje“, rekli su iz IRB-a.

Koji su to „tržišni uslovi“ nisu pojasnili, a poznato je da nijedna finansijska institucija ne daje pozajmice ili kredit ukoliko je pravnom licu blokiran račun.

(Capital) 

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Banjaluka

10.02.2021 14:14

Jbo li vam Dodik sve , pogledajte šta rade seljacine , treba čitava Banjaluka i svi građani Republike Srpske da izađu na ulice otjeraju ove lopove sa vlasti i sve im oteti. To je jedino rješenje

ODGOVORITE
Name

Nikola Bijeljina

10.02.2021 16:01

Slažem se!

Name

Tadivoje

10.02.2021 16:09

Sta tu ima lose pomoci postenom covjeku,pa ova Republika Srbska je Snsd vlasnistvo.....Cuti Srbine dok ima saka brasna i solja ulja....i drzi se one dobro je da ne tuku

Name

Major R3

10.02.2021 17:27

Evo zasto su otjerali Nesica zato da mogu da resetare i rade sta hoce ..ovdje narod treba da se digne i kolje motike .grablje vile i sjekiru i potjeraj ove fasiste ovo je pocela otimacina iz ociju..Smrt fasizmu .sloboda narodu..narode ovo je propast..

Name

Re major r3

10.02.2021 18:45

A kako onda pošteni nešić dođe do milionskog kapitala da investira u Hotel na Jahorini

Name

Tranzit

10.02.2021 14:30

Ajd ne bi li konačno završili spoj ist. i zap. tranzita u BL, trebali su završiti prije dva mjeseca, mada opet neće biti četiri trake cijelom dužinom. Džaba ste krečili, neko će opet morati poslije vas

ODGOVORITE
Name

Ajde

10.02.2021 14:47

Malo im je,dajte joss....

ODGOVORITE
Name

Je li tako

10.02.2021 16:35

Narodu je zadatak da puni budžet. A kako će ga elita potrošiti nije da narod odlučuje...

Name

Poznavalac

10.02.2021 14:52

Kompletnu zgradu SNSD-ovaca, kada se završavalo, račune je plaćao ovaj Čubić. Sad ga hoće preuzme, baš njegov Diktatorov sin, kupuje Čubića, kompletno sve. iz SNSD-ovaca podatak, cure podaci, sjetite se "Afere Nikson", procureli podaci iz Niksonovih službi...ITD:::: Dok Diktator ne završi na vječnoj robiji, Lustraciju molim....

ODGOVORITE
Name

Smuk

10.02.2021 16:43

Kupio je veliki Baja i Niskogradnju i još neke manje firmice....barem se tako priča po kafana u Laktašima....kao drže to pod "velom tajne" ?

Name

Drago Bl

10.02.2021 15:40

Kao on nema tu lovu....eeee

ODGOVORITE
Name

Student

10.02.2021 16:38

Pa cubic niskogradnju je jos prosle g odine uzeo mile, pa to zna sva bl, ko i kalderu, zato njemu i idu svi ti milioni

ODGOVORITE
Name

Sojic

10.02.2021 17:27

Kalderu jeste, Niskogradnju nije ali stezu obruc,zato je ova ujdurma, kakav Radisic kakvi bakraci! A racuni nisu blokirani jer je uplacena plata radnicima!

Name

Studentica

10.02.2021 22:23

Kaldera je riknula jos prosle godine odnosno Prointer je preuzeo a i neka je jer je Mića Čičić ostao radnicima duzan 10-15 plata,a sad je hotel Kaldera dosao na red odnosno isti preuzima Gorica Dodik a Mici Čičiću ne gine pakovati prnje pa u starački dom,nije bolje ni zasluzio presudjeni lopov i seljacina nego da okonca negde u domu........

Name

Mirkan

10.02.2021 16:42

PROINTER je vlasnik Niskogradnje doo poodavno,a ovo isturanje Ljube,uglednog privrednika,je najobičnija farsa za javnost.

ODGOVORITE