Синод СПЦ: Сабор ће бити у крипти Храма Светог Саве

- Синод Српске православне цркве одлучио је да ће Сабор, на коме ће бити изабран нови патријарх бити одржан у крипти Храма Светог Саве.

Србија 10.02.2021 | 13:29
Синод СПЦ:  Сабор ће бити у крипти Храма Светог Саве

Након смрти патријарха Иринеја, који је преминуо од последица корона вируса, до избора новог челника СПЦ на његово место је привремено постављен митрополит дабробосански Хризостом.

Чланови Сабора, који ће имати изборни карактер, новог црквеног поглавара бираће између укупно 34 митрополита и епископа, колико их испуњава услов да буду бирани за патријарха, а седницом ће, као најстарији архијереј, председавати епископ шабачки Лаврентије (85 година старости, 53 године архијерејског стажа), који је био и на челу Сабора који је 2010. године изабрао владику нишког Иринеја за поглавара СПЦ.

Како се бира патријарх?

Поглавар Српске православне цркве биће изабран на Изборном сабору који је заказан за 18. фебруар ове године. Свети архијерејски Сабор је скупштина свих епископа, владика, митрополита који на седници покрећу изборни поступак и тај сабор тако постаје Изборни сабор.

Устав СПЦ налаже да Изборни сабор треба да се одржи најкасније три месеца од упражњавања места патријарха, односно патријаршијског престола, а Сабору треба да присуствује две трећине чланова - архијереја.

Како се гласа?

На Изборном сабору, чланови предлажу тројицу кандидата за новог патријарха. Они морају да испуне неколико услова: да је епархијски архијереј, односно да је на челу епархије под управом СПЦ, и то најмање пет година. Затим се приступа тајном гласању, а сваки кандидат мора добити натполовичну већину гласова па зато постоје најмање два круга гласања.

"Апостолски жреб"

Када се сазнају имена тројице кандидата који су добили натполовичне већине гласова, прелази се на "апостолски жреб". Тада се имена кандидата стављају у три засебне коверте, оне у Јеванђеље, а један од монаха, који је изабран од стране Сабора, извлачи коверту у којој је име новог патријарха.

"Апостолски жреб" је враћен шездесетих година прошлог века с циљем да се избегне утицај државе на избор поглавара.

(Блиц)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Служба

10.02.2021 12:44

Шта ако је и крипта храма озвучена?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберија WИнтер

10.02.2021 12:46

Немојмо, на вјеру, јер без вјере, наде и љубави, цесто и без свијести, савјести. Ја могу само својим постојањем унијети греску, али оно сто су наси претци 1000 дама година цијенили и окупљали добре ствари око тога, и вриједи несто, и као вјера, али и нама појединацно вјерницима. Тамо дефинитивно је мање гресака него на БН-у или код мене. Сви ми морамо радити свој посао, али не би требали себи дозволити да због посла постанемо и не људи, тада ни посао нема смисла. Дакле праволавље за мене, или ко је вец од које религије (дакле не секте и заблуде).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стојко

10.02.2021 14:35

Оћели бити твој Милокрад у комисији са Григоријем

Name

ГАРАВИ СОКАК

10.02.2021 14:54

КОМЕ ЈЕ УОУЦЕН ОВАЈ КОМЕНТСР КОЈИ НЕМА НИ ПОЦЕТАК НИ КРАЈ,А О СУСТИНИ ДА НЕ ГОВОРИМО

Name

АХА....

10.02.2021 14:46

ХОЧЕ ЛИ БИТÍ КУПОВИНЕ ГЛАСОВА???????????????

ОДГОВОРИТЕ
Name

угаони камен

11.02.2021 09:35

Хоце ли се опет прстицима показивати тајне знакове код устолицења?

ОДГОВОРИТЕ