Ријечица Повелич угрожава гробље у насељу Дворине

Због клизишта и рушења обале усљед честих бујичних поплава, дио мјесног гробља у насељу Дворине, у србачкој општини,  могао  би се ускоро наћи у кориту ријечице Повелич.

Република Српска 10.02.2021 | 08:42
Ријечица Повелич угрожава гробље у насељу Дворине

На  овај проблем мјештани  одавно упозоравају надлежне општинске органе и траже да се изгради обалоутврда јер се ријека примакла гробним мјестима на метар-два удаљености.

Мјештани страхују од првих обилнијих падавина и пораста водостаја ријечице Повелич, која озбиљно угрожава, не само гробље, већ и неколико домаћинстава која се налазе поред овог водотока.

Предсједник Мјесне заједнице Мирко Ромић искористио је  долазак министра за пољопривреду, водопривреду и шумарство Бориса Пашалића у контролу реализације пројекта уредјења система каналске мреже у србачкој општини, да кандидује и изградњу обалоутврде у Дворинама.

Добио је обећање да ће ресорно министарство и општина заједно ријешити овај проблем.

Министар пољопривреде, водопривреде и шумарства РС Борис Пашалић изјавио је да је ово министарство у пројекат уредјења система примарне и секундарне каналске мреже  у Српцу и Козарској Дубици у дужини 240 километара инвестирало 3,5 милиона марака. 

"Само у Српцу обухваћено је 80 километара система одводних канала, гдје је, углавном, обављено кошење траве и крчење растиња, али не и измуљивање. Визуелно канали лијепо изгледају, али  и даље немају довољан капацитет  за прикупљање бујичних и подземних вода  за прослиједјивање према црпним пумпама, што не гарантује потпуну заштиту од поплава . Тим више што ни реконструкција црпних пумпи још увијек није завршена“,  тврди наш извор из општинске управе, који је желио да остане анониман. 

(БН)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Туга

10.02.2021 08:29

Ста тразите од власти и надлезних сад помоц па ваљда то све треба да се брине и обезбиједи вјерска заједница којој се дебело плацају цланарине као и укопи и одрзавање и јос доприноси црквама-Па људи зар је преце да попови једу златним касикама а нису устању цак ни мртвима обезбиједити на на миру поцивају

ОДГОВОРИТЕ
Name

Електромасински инзињери

10.02.2021 22:12

Наравно да реконструкција црпних станица није заврсена кад СНСД у Воде Српске прима економисте и правнике са сумњивим дипломама и кратким сукњама, а инзињера електротехнике и масинства уопсте немају.

Name

СрБчанин

10.02.2021 09:11

У Српцу, у току дана, ријетко кога можете наћи код куће, пола их ради у БЛ, пола је већ одавно у Аустрији. Подржаће бака Зора своје из Повелича.

ОДГОВОРИТЕ
Name

жалосно

10.02.2021 10:17

За то се требате обратити вјерским вођама јер они треба да нешто и дају овом народу из своје касе а не само да стављају у своју касу.Срамота је да свештеника интересује једино ко је умро ил се родио и кад је слава.Све друго везано за мјештане његове парохије свештеника не интересује.Срамота још мало ће свештеницима да се плаћа мјесечни порез по домаћинству ил по броју чланова домаћинства......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.02.2021 11:21

Сад је у моди да у кругу гробља а већином су ту и цркве праве објекте да се може обабити ручак, купе по селима или насељема паре , народ направи објекат а онда поп одређује цјену столице и ко ће ту продавти храну, баш интересантно.

Name

Ное

10.02.2021 12:55

Јасно је да проблеми постоје у друству и да се пројављују на разне нацине. Сасвим је разумљиво и да градјани изразавају своје незадовољство неким стварима и да остављају коментаре, али никада не могу да схватим засто неко коментарисе несто о цему нема појма или да се представља као неко ко то није. Засто би се неко бринуо око српског гробља ако није Србин? Из васег коментара се види да ви то нисте. Код Срба нема никаквих мјесецних плацања и накнада Цркви, као ни пореза, ни издвајања за попове. У васим вјерским заједницама је то слуцај, па знаци њима имате пуно право да се залите сто вам то наплацују. Друга ствар је да ли је упосте ријец о црквеном гробљу или је гробље у власниству мјесне заједнице,односно опстине, или у неким слуцајевима породицно гробље. Нисам упознат са ситуацијом, али све указује на то да је проблем у надлезним слузбама, јер гробље не угрозава само себе, вец га угрозава вода, сто сигурно није у надлезности било ког попа, ни вјерске заједнице. Ваљда је нормално да се трази застита од надлезних.

Name

Неподобни

10.02.2021 11:05

Ма ниста се не сикирајте,то ће начелник из повелича брзо да ријеши чим изда наређење у општини....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОДАВНО

10.02.2021 12:55

НИ МРТВИМА МИРА НЕ ДАТЕ, УСКОПАЛИ И СЈЕБАЛИ СТЕ СВУ ПРИРОДУ,ЗИВОТ, РЕСУРСЕ,БОРЦЕ, НЕЗАПОСЛЕНЕ, БОЛЕСНЕ А САД И МРТВЕ ДА ВОДА ОДНЕСЕ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xx

10.02.2021 13:20

Битно је да се писе у вијестима да РС помазе хрвацкој због потреса а они немогу једно гробље заститит

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србац повелиц 1

10.02.2021 22:17

Ромиц?пропали одборник и замјеник нацелника Владо Гузвиц?они су струцни за одрон корита повелица? бозеее,па они не знају вола у гуицу? убости????.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Повелиц

10.02.2021 22:20

Какав кадар закљуцује слуцај.па они могу да сједну ту и да плацу само.

ОДГОВОРИТЕ