Riječica Povelič ugrožava groblje u naselju Dvorine

Zbog klizišta i rušenja obale usljed čestih bujičnih poplava, dio mjesnog groblja u naselju Dvorine, u srbačkoj opštini,  mogao  bi se uskoro naći u koritu riječice Povelič.

Republika Srpska 10.02.2021 | 08:42
Riječica Povelič ugrožava groblje u naselju Dvorine

Na  ovaj problem mještani  odavno upozoravaju nadležne opštinske organe i traže da se izgradi obaloutvrda jer se rijeka primakla grobnim mjestima na metar-dva udaljenosti.

Mještani strahuju od prvih obilnijih padavina i porasta vodostaja riječice Povelič, koja ozbiljno ugrožava, ne samo groblje, već i nekoliko domaćinstava koja se nalaze pored ovog vodotoka.

Predsjednik Mjesne zajednice Mirko Romić iskoristio je  dolazak ministra za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Borisa Pašalića u kontrolu realizacije projekta uredjenja sistema kanalske mreže u srbačkoj opštini, da kandiduje i izgradnju obaloutvrde u Dvorinama.

Dobio je obećanje da će resorno ministarstvo i opština zajedno riješiti ovaj problem.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS Boris Pašalić izjavio je da je ovo ministarstvo u projekat uredjenja sistema primarne i sekundarne kanalske mreže  u Srpcu i Kozarskoj Dubici u dužini 240 kilometara investiralo 3,5 miliona maraka. 

"Samo u Srpcu obuhvaćeno je 80 kilometara sistema odvodnih kanala, gdje je, uglavnom, obavljeno košenje trave i krčenje rastinja, ali ne i izmuljivanje. Vizuelno kanali lijepo izgledaju, ali  i dalje nemaju dovoljan kapacitet  za prikupljanje bujičnih i podzemnih voda  za proslijedjivanje prema crpnim pumpama, što ne garantuje potpunu zaštitu od poplava . Tim više što ni rekonstrukcija crpnih pumpi još uvijek nije završena“,  tvrdi naš izvor iz opštinske uprave, koji je želio da ostane anoniman. 

(BN)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Tuga

10.02.2021 08:29

Sta trazite od vlasti i nadleznih sad pomoc pa valjda to sve treba da se brine i obezbijedi vjerska zajednica kojoj se debelo placaju clanarine kao i ukopi i odrzavanje i jos doprinosi crkvama-Pa ljudi zar je prece da popovi jedu zlatnim kasikama a nisu ustanju cak ni mrtvima obezbijediti na na miru pocivaju

ODGOVORITE
Name

Elektromasinski inzinjeri

10.02.2021 22:12

Naravno da rekonstrukcija crpnih stanica nije zavrsena kad SNSD u Vode Srpske prima ekonomiste i pravnike sa sumnjivim diplomama i kratkim suknjama, a inzinjera elektrotehnike i masinstva uopste nemaju.

Name

SrBčanin

10.02.2021 09:11

U Srpcu, u toku dana, rijetko koga možete naći kod kuće, pola ih radi u BL, pola je već odavno u Austriji. Podržaće baka Zora svoje iz Poveliča.

ODGOVORITE
Name

žalosno

10.02.2021 10:17

Za to se trebate obratiti vjerskim vođama jer oni treba da nešto i daju ovom narodu iz svoje kase a ne samo da stavljaju u svoju kasu.Sramota je da sveštenika interesuje jedino ko je umro il se rodio i kad je slava.Sve drugo vezano za mještane njegove parohije sveštenika ne interesuje.Sramota još malo će sveštenicima da se plaća mjesečni porez po domaćinstvu il po broju članova domaćinstva......

ODGOVORITE
Name

Ре

10.02.2021 11:21

Сад је у моди да у кругу гробља а већином су ту и цркве праве објекте да се може обабити ручак, купе по селима или насељема паре , народ направи објекат а онда поп одређује цјену столице и ко ће ту продавти храну, баш интересантно.

Name

Noe

10.02.2021 12:55

Jasno je da problemi postoje u drustvu i da se projavljuju na razne nacine. Sasvim je razumljivo i da gradjani izrazavaju svoje nezadovoljstvo nekim stvarima i da ostavljaju komentare, ali nikada ne mogu da shvatim zasto neko komentarise nesto o cemu nema pojma ili da se predstavlja kao neko ko to nije. Zasto bi se neko brinuo oko srpskog groblja ako nije Srbin? Iz vaseg komentara se vidi da vi to niste. Kod Srba nema nikakvih mjesecnih placanja i naknada Crkvi, kao ni poreza, ni izdvajanja za popove. U vasim vjerskim zajednicama je to slucaj, pa znaci njima imate puno pravo da se zalite sto vam to naplacuju. Druga stvar je da li je uposte rijec o crkvenom groblju ili je groblje u vlasnistvu mjesne zajednice,odnosno opstine, ili u nekim slucajevima porodicno groblje. Nisam upoznat sa situacijom, ali sve ukazuje na to da je problem u nadleznim sluzbama, jer groblje ne ugrozava samo sebe, vec ga ugrozava voda, sto sigurno nije u nadleznosti bilo kog popa, ni vjerske zajednice. Valjda je normalno da se trazi zastita od nadleznih.

Name

Nepodobni

10.02.2021 11:05

Ma nista se ne sikirajte,to će načelnik iz poveliča brzo da riješi čim izda naređenje u opštini....

ODGOVORITE
Name

ODAVNO

10.02.2021 12:55

NI MRTVIMA MIRA NE DATE, USKOPALI I SJEBALI STE SVU PRIRODU,ZIVOT, RESURSE,BORCE, NEZAPOSLENE, BOLESNE A SAD I MRTVE DA VODA ODNESE...

ODGOVORITE
Name

Xx

10.02.2021 13:20

Bitno je da se pise u vijestima da RS pomaze hrvackoj zbog potresa a oni nemogu jedno groblje zastitit

ODGOVORITE
Name

Srbac povelic 1

10.02.2021 22:17

Romic?propali odbornik i zamjenik nacelnika Vlado Guzvic?oni su strucni za odron korita povelica? bozeee,pa oni ne znaju vola u guicu? ubosti????.

ODGOVORITE
Name

Povelic

10.02.2021 22:20

Kakav kadar zakljucuje slucaj.pa oni mogu da sjednu tu i da placu samo.

ODGOVORITE