Цијене ђубрива скочиле за 20 до 30% више него лани

- Пољопривредни произвођачи у РС нашли су се у још једном великом проблему јер су цијене вјештачког ђубрива ове године 20 до 30 одсто више него лани, те како истичу упитно је колико ће засијати пољопривредних површина.

Република Српска 10.02.2021 | 07:50
Цијене ђубрива скочиле за 20 до 30% више него лани

Стојан Маринковић, предсједник Савеза пољопривредних произвођача РС, потврдио је да је цијена ђубрива ове године виша него годину дана раније.

"Како се то већ годинама уназад дешава, кад год су ратарски усјеви на некој рентабилној цијени, одмах се то идуће сезоне поравна кроз хемију, ђубрива, а ове године и сјемена су поскупјела, прије свега кукуруза и соје, тако да на крају кад се све сабере сељаку не остане ништа. Само привидно изгледа да је то била добра година", казао је Маринковић.

Он додаје да, по овоме, све што "добију на мосту - дају на ћуприји".

"Тренутно тона ђубрива кошта 750 КМ, прошле је године било око 600 КМ, мада различити су дистрибутери па је самим тим и различита цијена", казао је Маринковић за "Независне".

Према његовим ријечима, пољопривреднике ове године очекује знатно скупља прољећна сјетва него ранијих година.

"Високе су цијене инпута. Ми смо скептични и могу да кажем да страхујемо да ће 2021. година бити много неповољнија по аграрни сектор", казао је Маринковић.

Он напомиње и да Савјет министара БиХ у понедјељак није подржао у цијелости одлуку о неопходности увођења заштитних мјера, што додатно показује да смо земља апсурда.

"Наши политичари који представљају свој народ не гледају ситуацију у потпуности и нису спремни да помогну властитом народу", сматра Маринковић.

Додао је да ће више цијене сјемена, али и ђубрива, ове године утицати на то да пољопривредници траже алтернативу, како по питању култура, тако и по питању сјетвених површина.

"Сигурно је да ће пољопривредници тражити начин како проћи јефтиније и јасно је да ћемо имати стратегију свако на свом домаћинству", казао је Маринковић и додао да је све то лош сигнал за даљи опстанак села и бављење пољопривредном производњом.

Саво Бакајлић, предсједник Регионалног удружења пољопривредника Семберије и Мајевице, истиче да се на прагу прољећне сјетве пољопривредни произвођачи налазе у тешкој ситуацији.

"У великом смо проблему зато што цијена репроматеријала расте и не знамо када ће се зауставити", истиче Бакајлић.

Додаје да ће многи пољопривредници размислити да ли да сију и како...

"А посебно у оваквој ситуацији, гдје држава има маћехински однос према нама", казао је Бакајлић.

Да су више цијене ђубрива још један удар на пољопривреднике сматра и Бранко Мастало, предсједник Удружења повртара РС, који каже да ће се пољопривредници сигурно теже одлучивати да засију веће површине.

Из једне пољопривредне апотеке из Бањалуке истичу да је цијена ђубрива скочила 20 до 30 одсто више него годину дана раније, али, како кажу, може се очекивати да ће цијене и даље расти.

(Независне) 

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

реалност

10.02.2021 07:00

Ово поскупљење треба влада да компензира!

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

10.02.2021 07:02

Прави ли ко још компост питам се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А сад

10.02.2021 07:28

Буди се исток и запад буди се сјевер и југ сложно МОТКЕ У РУКЕ ГОНИ БАНДУ У ЗАТВОРЕ !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тезак

10.02.2021 07:38

Просле године цијена дјуврива је пала за 40 % а раст у овој години је последица раста сировина у Русији.Просле год цијена МАП а је била 320 € а сад је 460 €.Иста ситуација је са азотним дјубривима,амонијак је поскупио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Wаллер

10.02.2021 07:42

Цијене псенице и кукуруза су од 360-380 км,соја 800 км,приноси дуго нису били бољи и цијене нису дуго биле на овом нивоу.Висок тренд цијена се оцекује и ове године и наравно да це се сијат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалиста

10.02.2021 07:44

Пошто радим у пољо апотеци могу рећи да се цијене већином дижу нелегално. Сви наручују ђубриво на јесен и формирају цијене и марже а сад дижу цијене а нова роба није стизала. Кажу, нарасла набавна цијена а они не набављају. То је највише зато што је кукурузу порасла цијена, а сељаци већином распродали. Никад им није доста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЈЕ ДИСПЕЧЕР

10.02.2021 07:51

А ДЈЕ ДИСПЕЧЕР ДА ОБЈАСНИ ШТА СЕ ДЕШАВА. ПРЕДЛАЖЕМ МУ ДА ДРЖИ ТЕМПО У ДЕМАГОГИЈИ И ДА ОБЈАСНИ НАРОДУ ДА ЋЕ ОД УСПЈЕШНЕ ВЛАСТИ ОВЕ ГОДИНЕ ЈЕСТИ МАСЛАЧАК, ЈАГОРЧЕВИНУ................., И НЕМА ШТА ДА СЕ ТАЈ НАРОД УОПШТЕ ЉУТИ, ЈЕРБО ТО ЈЕ У ПАРИЗУ НА ПРИМЈЕР И НАЈСКУПЉА САЛАТИЦА, А ЗА УЉЕ НЕК СЕ СНАДЈУ, ПА НЕК ХОДАЈУ КО СЛУДЈЕНИ ПО ШУМАМА И НЕК СКУПЉАЈУ И МЕЉУ ХРАСТОВ ЖИР. А КОЛАЧЕ НЕК ИМ ПОКЛОНИ МАРИЈА АНТОАНЕТА, ОДНОСНО СУЛУДА ВЛАДА, С ИДИОТИМА С КУПЉЕНИМ ДИПЛОМАМА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трговац

10.02.2021 07:53

Па нико не брани да се дигне кредит и купи дјубриво у 8 мјесецу.и онда плацас камату и пратис берзу.Најлаксе је реци апотекари зарадјују,а кад крене сјетва нико неце у банку,сви тразе вересију.И јос по набавним цјенама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко

10.02.2021 08:09

Тако је све не само ђубриво,прије двије године хљеб је отишао 10 фенинга а мој отац добио повећање пензије 6 км, и сад ја њему требам објашњавати да му је то узети само на два хљеба за мјесец дана , нажалост већина људи неће да размишља и води се страначки а неће да схвати да само ухљеби увјек добро пролазе и да политичаре баш брига за обични народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

10.02.2021 08:21

А ста мислите да се наса власт задузи па да направимо ми себи фабрику за гњоиво ,а не да се увози стално. Како не знате подици кредит за несто нормално а не улагања у глупе ствари. Паметн доста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шоне

10.02.2021 10:31

Лукавац ради новопром мд

Name

Боб

10.02.2021 11:42

Па гдје Вам је лукавацки КАН?

Name

ПОВРТАРИ РС

10.02.2021 12:20

Нас не забрињавају поскупљења репро материјала ( сјемена, ђубрива...), јер смо ми 95% дужни АПОТЕКАРИМА, а пошто имамо ОБРАЗ, неможемо ићи тражити да нам дају на ОДГОЂЕНО ПЛАЋАЊЕ, опет репро матеројал, за нову производну 2021. год. Наше поврће које нећемо продати, захваљујући мјерама Министарства пољопривреде РС, ДВА МИЛИОНА КМ су дата 9 ФИРМИ да откупе, прераде или извезу поврће, неки то нису урадили, новац су добили који нису заслужили, а сад сметају ПОВРТАРИМА да продају своје поврће. Поврће се увози,то " НИЈЕ ПРОБЛЕМ " за нашу власт на нивоу РС , а ни на нивоу БиХ. ЧЕКАМО ПОЗИВ АПОТЕКАРА

ОДГОВОРИТЕ