Cijene đubriva skočile za 20 do 30% više nego lani

- Poljoprivredni proizvođači u RS našli su se u još jednom velikom problemu jer su cijene vještačkog đubriva ove godine 20 do 30 odsto više nego lani, te kako ističu upitno je koliko će zasijati poljoprivrednih površina.

Republika Srpska 10.02.2021 | 07:50
Cijene đubriva skočile za 20 do 30% više nego lani

Stojan Marinković, predsjednik Saveza poljoprivrednih proizvođača RS, potvrdio je da je cijena đubriva ove godine viša nego godinu dana ranije.

"Kako se to već godinama unazad dešava, kad god su ratarski usjevi na nekoj rentabilnoj cijeni, odmah se to iduće sezone poravna kroz hemiju, đubriva, a ove godine i sjemena su poskupjela, prije svega kukuruza i soje, tako da na kraju kad se sve sabere seljaku ne ostane ništa. Samo prividno izgleda da je to bila dobra godina", kazao je Marinković.

On dodaje da, po ovome, sve što "dobiju na mostu - daju na ćupriji".

"Trenutno tona đubriva košta 750 KM, prošle je godine bilo oko 600 KM, mada različiti su distributeri pa je samim tim i različita cijena", kazao je Marinković za "Nezavisne".

Prema njegovim riječima, poljoprivrednike ove godine očekuje znatno skuplja proljećna sjetva nego ranijih godina.

"Visoke su cijene inputa. Mi smo skeptični i mogu da kažem da strahujemo da će 2021. godina biti mnogo nepovoljnija po agrarni sektor", kazao je Marinković.

On napominje i da Savjet ministara BiH u ponedjeljak nije podržao u cijelosti odluku o neophodnosti uvođenja zaštitnih mjera, što dodatno pokazuje da smo zemlja apsurda.

"Naši političari koji predstavljaju svoj narod ne gledaju situaciju u potpunosti i nisu spremni da pomognu vlastitom narodu", smatra Marinković.

Dodao je da će više cijene sjemena, ali i đubriva, ove godine uticati na to da poljoprivrednici traže alternativu, kako po pitanju kultura, tako i po pitanju sjetvenih površina.

"Sigurno je da će poljoprivrednici tražiti način kako proći jeftinije i jasno je da ćemo imati strategiju svako na svom domaćinstvu", kazao je Marinković i dodao da je sve to loš signal za dalji opstanak sela i bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom.

Savo Bakajlić, predsjednik Regionalnog udruženja poljoprivrednika Semberije i Majevice, ističe da se na pragu proljećne sjetve poljoprivredni proizvođači nalaze u teškoj situaciji.

"U velikom smo problemu zato što cijena repromaterijala raste i ne znamo kada će se zaustaviti", ističe Bakajlić.

Dodaje da će mnogi poljoprivrednici razmisliti da li da siju i kako...

"A posebno u ovakvoj situaciji, gdje država ima maćehinski odnos prema nama", kazao je Bakajlić.

Da su više cijene đubriva još jedan udar na poljoprivrednike smatra i Branko Mastalo, predsjednik Udruženja povrtara RS, koji kaže da će se poljoprivrednici sigurno teže odlučivati da zasiju veće površine.

Iz jedne poljoprivredne apoteke iz Banjaluke ističu da je cijena đubriva skočila 20 do 30 odsto više nego godinu dana ranije, ali, kako kažu, može se očekivati da će cijene i dalje rasti.

(Nezavisne) 

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

realnost

10.02.2021 07:00

Ovo poskupljenje treba vlada da kompenzira!

ODGOVORITE
Name

075

10.02.2021 07:02

Pravi li ko još kompost pitam se.

ODGOVORITE
Name

A sad

10.02.2021 07:28

Budi se istok i zapad budi se sjever i jug složno MOTKE U RUKE GONI BANDU U ZATVORE !

ODGOVORITE
Name

Tezak

10.02.2021 07:38

Prosle godine cijena djuvriva je pala za 40 % a rast u ovoj godini je posledica rasta sirovina u Rusiji.Prosle god cijena MAP a je bila 320 € a sad je 460 €.Ista situacija je sa azotnim djubrivima,amonijak je poskupio.

ODGOVORITE
Name

Waller

10.02.2021 07:42

Cijene psenice i kukuruza su od 360-380 km,soja 800 km,prinosi dugo nisu bili bolji i cijene nisu dugo bile na ovom nivou.Visok trend cijena se ocekuje i ove godine i naravno da ce se sijat.

ODGOVORITE
Name

Realista

10.02.2021 07:44

Pošto radim u poljo apoteci mogu reći da se cijene većinom dižu nelegalno. Svi naručuju đubrivo na jesen i formiraju cijene i marže a sad dižu cijene a nova roba nije stizala. Kažu, narasla nabavna cijena a oni ne nabavljaju. To je najviše zato što je kukuruzu porasla cijena, a seljaci većinom rasprodali. Nikad im nije dosta.

ODGOVORITE
Name

DJE DISPEČER

10.02.2021 07:51

A DJE DISPEČER DA OBJASNI ŠTA SE DEŠAVA. PREDLAŽEM MU DA DRŽI TEMPO U DEMAGOGIJI I DA OBJASNI NARODU DA ĆE OD USPJEŠNE VLASTI OVE GODINE JESTI MASLAČAK, JAGORČEVINU................., I NEMA ŠTA DA SE TAJ NAROD UOPŠTE LJUTI, JERBO TO JE U PARIZU NA PRIMJER I NAJSKUPLJA SALATICA, A ZA ULJE NEK SE SNADJU, PA NEK HODAJU KO SLUDJENI PO ŠUMAMA I NEK SKUPLJAJU I MELJU HRASTOV ŽIR. A KOLAČE NEK IM POKLONI MARIJA ANTOANETA, ODNOSNO SULUDA VLADA, S IDIOTIMA S KUPLJENIM DIPLOMAMA.

ODGOVORITE
Name

Trgovac

10.02.2021 07:53

Pa niko ne brani da se digne kredit i kupi djubrivo u 8 mjesecu.i onda placas kamatu i pratis berzu.Najlakse je reci apotekari zaradjuju,a kad krene sjetva niko nece u banku,svi traze veresiju.I jos po nabavnim cjenama.

ODGOVORITE
Name

Неко

10.02.2021 08:09

Тако је све не само ђубриво,прије двије године хљеб је отишао 10 фенинга а мој отац добио повећање пензије 6 км, и сад ја њему требам објашњавати да му је то узети само на два хљеба за мјесец дана , нажалост већина људи неће да размишља и води се страначки а неће да схвати да само ухљеби увјек добро пролазе и да политичаре баш брига за обични народ.

ODGOVORITE
Name

Milan

10.02.2021 08:21

A sta mislite da se nasa vlast zaduzi pa da napravimo mi sebi fabriku za gnjoivo ,a ne da se uvozi stalno. Kako ne znate podici kredit za nesto normalno a ne ulaganja u glupe stvari. Pametn dosta.

ODGOVORITE
Name

Šone

10.02.2021 10:31

Lukavac radi novoprom md

Name

Bob

10.02.2021 11:42

Pa gdje Vam je lukavacki KAN?

Name

POVRTARI RS

10.02.2021 12:20

Nas ne zabrinjavaju poskupljenja repro materijala ( sjemena, đubriva...), jer smo mi 95% dužni APOTEKARIMA, a pošto imamo OBRAZ, nemožemo ići tražiti da nam daju na ODGOĐENO PLAĆANJE, opet repro materojal, za novu proizvodnu 2021. god. Naše povrće koje nećemo prodati, zahvaljujući mjerama Ministarstva poljoprivrede RS, DVA MILIONA KM su data 9 FIRMI da otkupe, prerade ili izvezu povrće, neki to nisu uradili, novac su dobili koji nisu zaslužili, a sad smetaju POVRTARIMA da prodaju svoje povrće. Povrće se uvozi,to " NIJE PROBLEM " za našu vlast na nivou RS , a ni na nivou BiH. ČEKAMO POZIV APOTEKARA

ODGOVORITE