У Добоју све спремно за нову изборну крађу?

ЦИК је у највећој мјери поништио изборе у Добоју, али су креатори изборних манипулација и крађе воље грађана прошли некажњено. Неоспорно, дио одговорности јесте на бирачким одборима, али генератори свих неправилности су ипак политички субјекти.

Република Српска 09.02.2021 | 18:00
У Добоју све спремно за нову изборну крађу?

Чињеница да је за изборе у Добоју пријављено 87 политичких субјеката међу којима њих 59 има само једног кандидата, а додатних 6 два кандидата на листи  јасно говори да је трговина бирачким одборима кључ побједе на изборима.

Ових дана поново се подигла прашина јер је према писању медија почетком овог мјесеца Нирмела Јанковић у ЦИК-у потписала и преузела обрасце за чланове и замјенике чланова бирачких одбора у име Коалиције “Добој у срцу”, Коалиције “Чапљина у Срцу”, ХСП-а, Покрета демократске акције ПДА, Социјалдемократа (СД), Босанске странке Мирнеса Ајановића и БПС-а Сефера Халиловића. 

За Мирвета Бајрактаревића из Странке за БиХ то није изненађење. Каже Коалиција „Добој у срцу“ скупо ће коштати Бошњаке јер је то пројекат којим СНСД планира сачувати и учврстити власт у овом граду.

-    Иза те приче стоји човјек који се у Добоју појавио прије четири године. Био је у СДА, па се одвојио од њих. Човјек не живи у Добоју, али СНСД преко њега реализује све пројекте преко којих се купује наклоност Бошњака. Има нас око 20.000 с правом гласа а због подјела ћемо вјероватно добити само 3 мандата, рекао нам је Бајрактаревић.

'Чапљина у срцу' је само један од политичких субјеката који осликава изборну стварност у Добоју. Ова странка чији предсједник се представља за опозицију ХДЗ-у пријављена је за изборе у великом броју градова БиХ. Резултат, никада није био ни важан, странка добије бирачки одбор, који се може добро уновчити. У Добоју је јавна тајна да је већину од 31 независног кандидата регистрованог за ове локалне изборе инсталирао СНСД. 

-    Није само Добој проблем. Имали смо 130 политичких субјеката у Бања Луци. Ово је циркус који су смислили фрајери који су сконтали да се може зарадити 20 до 30 хиљада марака, а што обилато користе владајуће политичке партије које имају новца да покупују бирачка мјеста која су на тржишту. У Добоју је све поклопио Обрен Петровић и није реално да се очекује нека значајнија промјена, сматра потпредсједник СДП-а Војин Мијатовић.

У добојском ПДП-у се слажу да је то велики проблем и да се злоупотребљава изборни закон. Они се ипак надају да ће ЦИК овај пут показати већу одговорност да осигура супервизију која ће спријечити изборне манипулације.

-    Грађани Добоја су препознали настојање опозиције да се заустави промјена њихове воље. Ја вјерујем да ће нам се то вратити на изборима, рекао је Слободан Васиљевић, предсједник Градског одбора ПДП-а.

Значајнијих промјена према мишљењу изборног експерта и бившег члана ЦИК-а неће бити док се не промијени Изборни закон, јер овакав какав јесте на одређен начин легализира крађу изборне воље.

-    Сви знају шта се дешава и сви се праве луди. Ово највише одговара странкама које су на власти и оне се годинама противе било каквим промјенама. Цијели изборни процес је контаминиран и криминализован, сматра Шехић.

Његово мишљење је да треба повећати казне за чланове бирачких одбора, затим увести праксу кажњавања политичких субјеката који злоупотребљавају вољу грађана.

-    Ако нам странци не помогну бојим се да ћемо се још дуго гушити у криминалу, каже Шехић.

Масовна регистрација политичких субјеката за изборни процес почела је 2012. године. У Добоју је тада било око 20 политичких субјеката међу њима, 2016. број се удуплао, а експанзија посебно независних кандидата била је 2020. године. О каквој контаминацији изборног процеса се у Добоју ради говори и већи број еколошких партија, али и странка која носи име преминулог бившег градоначелника Бијељине.

(Патриа)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Приједорчанин

09.02.2021 17:18

Избори се ближе а опозиција фрустрирана плаши се пораза па почиње причу о крађи избора. Није вама СНСД крив већ ви сте изгубљени у времену и сва ваша реторика и почиње и завршава са Додиком. Он ће вас до лудила довести.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.02.2021 17:25

Не, него Добој и Чапљина су ту негдје близу па је то за тебе нормално.

Name

Бањалучанин

09.02.2021 17:35

Баш тако, свака им почиње и завршава са Додиком. Умјесто да су истурили једног кандидата испред опозиције, они седмицама ћуте. На крају ће опет освоји 120 гласова.

Name

Незнам

09.02.2021 17:38

Ста ове балије оце у Добоју па нема за њих ниста добој је српски град они нису нормакни..

Name

Боро

09.02.2021 17:45

Исфрустрирани,и премазани.Видите да чине све да сваку побједу СНСД-а проглашавају крађом.Страни плаћеници.

Name

ре

09.02.2021 20:28

Па у Добоју је СДС колективно у СНСД-у.

Name

Ре

09.02.2021 21:47

Опозицоја зна да це опет изгубити, па јадни не знају ста висе да измисљаји умјесто да се окану политике и оду пензију а даље крену са младјим људима који неце издавати Р Српску у Сарајеву.

Name

РЕ

10.02.2021 08:26

Приједорчанин је у праву кад каже да је опозиција свјесна дебакла на поновљеним изборима у Добоју па унапријед покушава оправдати неуспјех измишљањем могућих нерегуларности.

Name

коwид-корона

10.02.2021 11:45

Одавно је и сваком магарцу јасно а само изгледа није (народу)да бакир и додик један другом намјестају позиције гдје им је густо а у јавности се свадјају а и онај треци исто тако.

Name

Гојко

09.02.2021 17:27

Ма наса Сумска је цисти отпад. Људи идите вани, ако вец нисте.. Једино понекад процитам БН, послусам Н1 и сит сам за мјесец дана. Нагутао сам се сокова доле, губљење посла, приваклук. Драга германија, далеко од идеалног, али код нас је пакао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

09.02.2021 17:55

У праву си.Нема идеално,али од два зла паметан бира мање.

Name

За Гојко

09.02.2021 18:35

Јесил ти уопште у току догађаја; па видиш ли ти да цијели свијет остаје без посла и враћа се кући, ко год има гдје, а ти препоручујеш народу да иду за германију, умјесто да се боре за своја права у својој земљи!

Name

Урош Гостић

09.02.2021 17:34

Паа овај Васиљевић Слободан је наш човијек, то јест Обренов. Немојте ми само рећи да нисте знали... :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тата

09.02.2021 17:58

Сви смо наси, пусти то. Кад дарујемо крв непитамо да ли је кмер или сендвицар.

Name

Драган

09.02.2021 17:42

Хахахаха...унапријед вам опет крађа???То ви припремате терен јер вам никако не лежи да снсд потврди побједу.По вама,гдје год снсд побиједи,све покрадено.Стварно сте више смијешни,хахахаха.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трт

09.02.2021 17:53

Нека народ одлуци. Резултате це морати постовати И коме буде драго а И они који лосе продју. Ставимо тацку на то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СДС

09.02.2021 18:03

Увијек када наша странка не побиједи избори су покрадени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

09.02.2021 19:05

СНСД је постала криминална организација и они це на све могуце нацине покусати покрасти изборе у Добоју, као и прослили пут, зато код нас нема среце и неце је бити док ова секта не оде са власти

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха Ха

09.02.2021 19:51

Чапљина у Срцу", на овоме би им и чувени "Надреалисти" позавидјели.

ОДГОВОРИТЕ