Лани извоз мањи за готово девет, а увоз за 13 одсто

- Укупан обим спољнотрговинске размјене БиХ прошле године износио је 28 милијарди КМ, од чега је извоз био 10,8 милијарди КМ и мањи је за готово девет одсто него 2019. године, изјавио је предсједник Спољнотрговинске коморе Вјекослав Вуковић.

Босна и Херцеговина 09.02.2021 | 13:36
Лани извоз мањи за готово девет, а увоз за 13 одсто

Вуковић је на конференцији за новинаре у Сарајеву истакао да је увоз прошле, у односу на претходну годину, у паду за 13 одсто због пандемије вируса корона, те додао да је спољнотрговинска размјена у посљедњем кварталу благо порасла.

Према његовим ријечима, као резултат смањеног извоза од нешто више од милијарду КМ и смањеног увоза од 2,66 милијарди КМ, спољнотрговински дефицит БиХ у прошлој, у односу на 2019. годину, смањен је за 20 одсто.

Вуковић је навео да су најзначајнији спољнотрговински партнер БиХ у прошлој години земље ЕУ /71,8 одсто укупног извоза БиХ/, затим земље Цефте, Ефте, али и нека друга тржишта.

Он је рекао да је на тржиште ЕУ извезено робе у вриједности од 7,7 милијарди КМ, што је мање за 14,3 одсто него 2019. године, док је увоз лани износио 11,5 милијарди КМ, што је мање за 9,11 одсто од претходне године.

Најзначајнији партнер БиХ по обиму спољнотрговинске размјене из ЕУ је Хрватска, гдје је извезено робе у вриједности од 1,42 милијарде КМ, а увезено 2,91 милијарду КМ.

Вуковић је навео да спољнотрговинска размјена БиХ са земљама Цефте учествује са 16,8 одсто извоза и 16,4 одсто увоза. Он каже да је у прошлој години из БиХ на тржиште Цефте извезено робе вриједне 1,81 милијарду КМ, што је мање за 11,8 одсто у односу на 2019. годину, док је увоз био 2,77 милијарди КМ, што је мање за 9,2 одсто од претходне године.

Он је рекао да је од земаља Цефте најзначајнији спољнотрговински партнер БиХ Србија, на чије тржиште је извезено робе у вриједности од око 1,22 милијарде КМ, што је мање за 12,34 одсто од претходне године, а увезено робе у вриједности од око 2,51 милијарду КМ, што је смањење за 9,87 одсто.

Вуковић каже да се на учешће Ефте и осталих земаља односи 16,6 одсто увоза и 11,4 одсто извоза БиХ, те да је БиХ најзначајнији партнер Ефте Швајцарска, у коју је БиХ лани извезла робе вриједне 266 милиона КМ, што је више за 10,79 одсто него претходне године, док је увоз износио 210 милиона КМ и мањи је за 53 одсто.

Вуковић је напоменуо да је међу "осталим земљама" најзначајнији спољнотрговински партнер БиХ Турска, са којом је обим спољнотрговинске размјене износио око милијарду КМ, од чега се на извоз односи више од 316 милиона КМ, што је више за 6,73 одсто од 2019. године.

О осталим тржиштима након Турске, он је рекао да највећи обим размјене БиХ остварује са Кином, са којом је покривеност увоза извозом свега шест одсто, те додао да је смањен извоза и увоза у прошлој години био и са САД, док је извоз у Русију повећан.

Осврћући се на сектор транспорта БиХ у вријеме пандемије, Вуковић је рекао да се показало да је то једна од најбитнија карика јер се затварање граница, као и отежано кретање камиона кроз земље, рефлектовало на спољнотрговинску размјену.

Вуковић је навео да је према процјени Коморе, пад бруто домаћег производа БиХ прошле године износио 6,5 одсто, те додао да је овај проценат најреалнији у односу на све друге са којима излазе многе институције у БиХ. 

(Срна)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

БОМБАС

09.02.2021 14:58

МА ЈЕЛ ОВО ОНАЈ СТО ЈЕ БОМБЕ ПРИДАВАО ПО РИЈЕЦИ. СТВАРНО ЛУДАЦКА ДРЗАВА. ВИДИ ВИДИ ПОДМЕТНО МУ НЕКО СТАТИСТИКУ. ПА БИФЛА.

ОДГОВОРИТЕ