Lani izvoz manji za gotovo devet, a uvoz za 13 odsto

- Ukupan obim spoljnotrgovinske razmjene BiH prošle godine iznosio je 28 milijardi КM, od čega je izvoz bio 10,8 milijardi КM i manji je za gotovo devet odsto nego 2019. godine, izjavio je predsjednik Spoljnotrgovinske komore Vjekoslav Vuković.

Bosna i Hercegovina 09.02.2021 | 13:36
Lani izvoz manji za gotovo devet, a uvoz za 13 odsto

Vuković je na konferenciji za novinare u Sarajevu istakao da je uvoz prošle, u odnosu na prethodnu godinu, u padu za 13 odsto zbog pandemije virusa korona, te dodao da je spoljnotrgovinska razmjena u posljednjem kvartalu blago porasla.

Prema njegovim riječima, kao rezultat smanjenog izvoza od nešto više od milijardu КM i smanjenog uvoza od 2,66 milijardi КM, spoljnotrgovinski deficit BiH u prošloj, u odnosu na 2019. godinu, smanjen je za 20 odsto.

Vuković je naveo da su najznačajniji spoljnotrgovinski partner BiH u prošloj godini zemlje EU /71,8 odsto ukupnog izvoza BiH/, zatim zemlje Cefte, Efte, ali i neka druga tržišta.

On je rekao da je na tržište EU izvezeno robe u vrijednosti od 7,7 milijardi КM, što je manje za 14,3 odsto nego 2019. godine, dok je uvoz lani iznosio 11,5 milijardi КM, što je manje za 9,11 odsto od prethodne godine.

Najznačajniji partner BiH po obimu spoljnotrgovinske razmjene iz EU je Hrvatska, gdje je izvezeno robe u vrijednosti od 1,42 milijarde КM, a uvezeno 2,91 milijardu КM.

Vuković je naveo da spoljnotrgovinska razmjena BiH sa zemljama Cefte učestvuje sa 16,8 odsto izvoza i 16,4 odsto uvoza. On kaže da je u prošloj godini iz BiH na tržište Cefte izvezeno robe vrijedne 1,81 milijardu КM, što je manje za 11,8 odsto u odnosu na 2019. godinu, dok je uvoz bio 2,77 milijardi КM, što je manje za 9,2 odsto od prethodne godine.

On je rekao da je od zemalja Cefte najznačajniji spoljnotrgovinski partner BiH Srbija, na čije tržište je izvezeno robe u vrijednosti od oko 1,22 milijarde КM, što je manje za 12,34 odsto od prethodne godine, a uvezeno robe u vrijednosti od oko 2,51 milijardu КM, što je smanjenje za 9,87 odsto.

Vuković kaže da se na učešće Efte i ostalih zemalja odnosi 16,6 odsto uvoza i 11,4 odsto izvoza BiH, te da je BiH najznačajniji partner Efte Švajcarska, u koju je BiH lani izvezla robe vrijedne 266 miliona КM, što je više za 10,79 odsto nego prethodne godine, dok je uvoz iznosio 210 miliona КM i manji je za 53 odsto.

Vuković je napomenuo da je među "ostalim zemljama" najznačajniji spoljnotrgovinski partner BiH Turska, sa kojom je obim spoljnotrgovinske razmjene iznosio oko milijardu КM, od čega se na izvoz odnosi više od 316 miliona КM, što je više za 6,73 odsto od 2019. godine.

O ostalim tržištima nakon Turske, on je rekao da najveći obim razmjene BiH ostvaruje sa Кinom, sa kojom je pokrivenost uvoza izvozom svega šest odsto, te dodao da je smanjen izvoza i uvoza u prošloj godini bio i sa SAD, dok je izvoz u Rusiju povećan.

Osvrćući se na sektor transporta BiH u vrijeme pandemije, Vuković je rekao da se pokazalo da je to jedna od najbitnija karika jer se zatvaranje granica, kao i otežano kretanje kamiona kroz zemlje, reflektovalo na spoljnotrgovinsku razmjenu.

Vuković je naveo da je prema procjeni Кomore, pad bruto domaćeg proizvoda BiH prošle godine iznosio 6,5 odsto, te dodao da je ovaj procenat najrealniji u odnosu na sve druge sa kojima izlaze mnoge institucije u BiH. 

(Srna)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

BOMBAS

09.02.2021 14:58

MA JEL OVO ONAJ STO JE BOMBE PRIDAVAO PO RIJECI. STVARNO LUDACKA DRZAVA. VIDI VIDI PODMETNO MU NEKO STATISTIKU. PA BIFLA.

ODGOVORITE