Док Проинтер добија милионе, Република Српска се задужује!

Не постоје три нове владе, већ она иста – прошлогодишња, претпрошлогодишња и она из 2017. године. Зашто је “Проинтеров” клик драстично поскупио у времену пандемије, премијер Радован Вишковић нити објашњава нити има намјеру

Република Српска 08.02.2021 | 19:43
Док Проинтер добија милионе, Република Српска се задужује!

Кредит од 57 милиона еура, са грејс периодом од пет година и петнаестогодишњим роком отпалате за премијера Републике Српске Радована Вишковића је изузетно повољан.

Нада се да ће нову дужничку работу подржати народни посланици у РС. Ипак, није споменуо да, када кредитима потпомаже привреднике, најбоље пролази “Проинтер”.

Ове године одржавање дата центра Владе РС поскупјело је за 300.754 КМ у односу на 2020. Грађани ће ИТ тендер мајсторима за овај посао плаћати 899.700 КМ!

Не постоје три нове владе, већ она иста – прошлогодишња, претпрошлогодишња и она из 2017. године. Зашто је “Проинтеров” клик драстично поскупио у времену пандемије, Вишковић нити објашњава нити има намјеру.

Од 2017. до данас само за овај посао апсолутни ИТ тендер шампион потписао је четири уговора укупне вриједности 2.135.471 КМ. У односу на први уговор од 292.383 КМ вриједност посла порасла је више од три пута.

У документу, који је у посједу Журнала, пише да је Генерални секретаријат Владе набавку процијенио на 900.900 КМ са урачунатим ПДВ-ом. Како то обично буде, стигла је једна понуда, која је одмах била и прихватљива.

“Проинтер”, фирма са Игором Додиком, сином Милорада Додика, као сарадником из првог реда, ове године понудила се за само 1.200 КМ мање. Како јој сертификати и управа одговарају владајућој структури, тако је све завршено још једним прескупим уговором потписаним 27. јануара.

Вриједност одржавања дата центра и инфраструктуре информационог система Владе РС - 899.700 КМ. Оволико новца из јавне касе “Проинтер” ће добити за наредних 12 мјесеци.

Годинама уназад одржавање дата центра Владе резервисано је управо за “Проинтер”. Цијене скачу, образложења, наравно, нема!

Како је Журнал писао - овај посао у згради извршне власти 2017. и 2019. године коштао је 292.383, односно 344.442 КМ.

Вриједност истог посла 27. јануара прошле године процијењена је на 598.946 КМ. Тада је требало пружити помоћ новоформираном сарајевском “Проинтеру”. Као конзорцијум понуду су послале фирме мајка и кћерка. И прошле! Вишковић ни тада ништа није објаснио грађанима чији је новац потрошио. 

Симптоматично, ИТ сектор постао је занимљив институцијама, јавним предузећима и установама у Републици Српској од момента када се подмладак породице Додик латио тог посла. Касније је, 18. јула 2019. године, пред народним посланицима, видно нервозни отац Додик признао да му је син “сарадник” у “Проинтеру”, који годишње на тендерима добија уговоре вриједне десетине милиона марака.

ДОК СУ ФИРМЕ НЕСТАЈАЛЕ, "ПРОИНТЕР" УГОВОРИО 60 МИЛИОНА

Према подацима Агенције за јавне набавке БиХ, фирма с којом Игор Додик “сарађује”, само од 1. јануара 2020. до 31. децембра исте корона године са јавним сектором склопила је 165 уговора вриједних укупно 60.047.841 КМ.

Све ово дешавало се док су љекари широм РС радили без одговарајуће заштитне опреме а грађани сједили у карантину под полицијском и присмотром Хеликоптерског сервиса РС. Све ово дешавало се док су остајали без посла и беспомоћно посматрали како њихове фирме нестају.  

Највише, 48 послова, “Проинтер” је добио након проведених отворених поступака у којим је најчешће учествовао као једини понуђач. Вриједност ових послова износила је 54.149.348 КМ.

Списак оних из јавног сектора с којима бањалучки “Проинтер” сарађује од 2015. године је огроман.

Као испоручилац роба и услуга спомиње се у уговорима “Шума РС”, Регулаторне агенције за комуникације Босне и Херцеговине, Савјета министара БиХ, Републичке управе за инспекцијске послове, Општине Лакташи, Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС, Правобранилаштва РС, Аутоцеста Федерације БиХ.

Агенције за посредничке, информатичке и финансијске услуге РС, Електропривреде ХЗ ХБ, Града Добоја, Жељезница РС, Министарства управе и локалне самоуправе РС, Министарства просвјете и културе РС, Министарства трговине и туризма РС, Међународног аеродрома Сарајево, Аеродрома РС, Електро-Добоја, Водовода Добој, Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих РС.

Електропривреде РС, Рудника и Термоелектране Угљевик, Инвестиционо-развојне банке РС, Хидроелектрана на Врбасу, Града Градишка, Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво РС, Рудника и Термоелектране Гацко, Радио-телевизије РС.

Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ, Ветеринарског института “Др Васо Бутозан”, Службеног гласника РС, Олимпијског центра Јахорина, Тужилаштва БиХ, Агенције за осигурање РС, Агенције за идентификационе документе, евиденцију и размјену података БиХ (ИДДЕЕА), Института за заштиту здравља РС, Хидроелектрана на Дрини, Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА), Електро-Херцеговине.

Студентског центра Пале, Хеликоптерског сервира РС, Дома здравља Бањалука, Лутрије РС, Града Бањалука, Агенције за безбједност саобраћаја РС, Дома здравља Бијељина, Службе за заједничке послове Владе РС, Дирекције за цивилно ваздухопловство БиХ (БХДЦА), Електродистрибуције Пале, Министарства одбране БиХ.

Министарства финансија РС, Централне банке БиХ, Вода Српске, Електропреноса БиХ, Владе РС, Универзитета у Источном Сарајеву, Путева РС, Брчко дистрикта, Завода за запошљавање РС, Хидроелектрана на Требишњици, Управе за индиректно опорезивње БиХ, Електрокрајине Бањалука, Универзитетског клиничког центра РС.

Фонда здравственог осигурања РС, Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове, Пореске управе РС, Министарства унутрашњих послова РС, Завода за физикалну медицину и рехабилитацију “Др Мирослав Зотовић”, Фонда пензијско-ивалидског осигурања РС, Пошта Српске…

Како са седамдесетак запослених, међу којима има и административних радника?

(Журнал)

Коментари / 43

Оставите коментар
Name

грча црнка

08.02.2021 19:05

одржавање дата центра РС ће бити плаћено 900.000 КМ, када се то подијели на 365 дана, резултат је фрапантан, сваки дан се за ту у спугу плаћа 2.460 КМ, како је то могуће, дневно 2.460 КМ?? то је превише и за гоогле дата центар ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Народ и власт

08.02.2021 20:30

Народ има власт какву заслузује, вецина насег народа је иста Додик и они би тако само да могу. Ниста се овдје неце промјенити

Name

цуј мало

09.02.2021 08:44

ја бих вама сто сте га бирали дупло наплацивао ал некако, 5000 сваки дан да буде.Е какви сте ви цурани и цурке.Па докле висе да вас онај србенда из лактаса замазује оци и прица вам прицице,па кад изгуби власт прјети. Видјет цемо вас на наредним изборима дали вам је досло из дупета у главу или тај се поступак одузио.

Name

Бл

08.02.2021 19:07

Дебилизам... За таквог приватника..

ОДГОВОРИТЕ
Name

д

08.02.2021 19:41

Сутра ако вам одобре у скупстини РС да се задужите за нове милионе. Први кредит дајте Проинтеру на одгођено плаћање, без камата да се мало побољша свакако да вас боље деру или да им ви боље плаћате. Производним предузећима не дајте паре, ту нема пара за вас, а и шмирани раде, немојте се са њима бавити то је поштен новац. Само са овим на клик ту вас не може нико контролисати или мислите.

Name

Ко

08.02.2021 21:19

Како сијес тако зањемо

Name

Гацко

08.02.2021 19:09

Задужиш они наредних триста година да се враца боже сачувај ниста друго

ОДГОВОРИТЕ
Name

Таxи

08.02.2021 19:18

Ма нису мени цудни ови лопови, Додик, Изетбеговиц и јос стотине других, НАРОД МИ ЈЕ ЦУДАН, то не могу никако објаснити да народ гласа за лопове. Страсно!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

д

08.02.2021 20:58

ко гласа у Добоју.

Name

Ре Таxи

08.02.2021 23:01

Па ста 50 % крезубог и неписмениг народа зна ста је ИТ и Софтwаре, програми а да не казем интернет итд. Па тих 50% јадника који гласају за 1кг брасна,1кг детердзента и 1 кг соли и не цита ни ове дигиталне медије, ни стампане нити цитају ове коментаре незадовољних. Тако немојте да вас цуди. А јос 20% уљеба у дрзавним институцијама и јавним предузецима гласају са секту под пријетњом губитка посла. 20 % младих људи је побјегло трбухом за крухом. Тако да је остало само оних 10% који смију несто реци и који користе дигиталне медије.

Name

Ре

09.02.2021 07:21

Избори се краду. Не гласа народ вец они биједници сто се продају за 20 КМ. Само малоумни за њих гласају. Ко нормалан мозе гласати за лопове?

Name

Тотал Дамаге

08.02.2021 19:18

Мозе ли један кредитиц, али повољан, за привреду?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Таxи

08.02.2021 20:53

Управо тако. Народ крај очију слијеп крај ушију глух. Док се паре на велико пребацују у Србију, Грчку, Швицарску и Русију и то што је доказано а оно што није вјероватно су суме много веће народ нон стоп прича да се нема једва за пензије има а да неприцамо о борцима, инвалидима и опет глас прода. Па ако се могу продати за 50 марака па ето нек вам је баш тако док не испратите и посљедње дијете у иностранство па можда ће те се тад питати чему ово све. Зато што је народ ама баш све допустио и пропустио.

Name

Педја

08.02.2021 22:14

Може. Чак ће бити и бесповратни, ако обећаш да се нећеш дрогирати

Name

Тотал Дамаге

09.02.2021 06:38

@Педја: Ја бих онда да узгајам јабуке, а продајем круске!

Name

ТУНГУЗИЈА

08.02.2021 19:24

ТРЕБА ПОМОЋИ ТАТУ ДА ОТПЛАТИ КРЕДИТ ЗА ДЕДИЊЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Овако

08.02.2021 19:39

Ми сто нисмо из ПРОИНТЕРА користили смо директне методе апциговања медиаактивности то јест саркофага на медиаактивитет. Сматра се сто ви знате да вам под одредјеним притиском васег неуспјеха додје. Зелимо да радите, а не да криминасите ви на БНу и опсте. Саровиц је нерадник и нецовјек. Хоце да се бави политиком, али да вријеме продје па онда да поциње несто ситно да неком да по једну марку и овај је задовољан. Саровиц је упознат са поразом тога, ако он воли да буде тако и он је то. Медиаактивитет је зло знате. Ја цу покусати да се искљуцим из ових васих коментара. А ви како радитет тако вам је и томе сте криви ви. Заиста од мене је било глупо да се петљам у ово, али ста вец зависност слицна цигаретама, знате. Портали су несто сто се мозе отварати, а ја сам форсирао да то будете ви. Логицки корисни портали и лицне организације за ПЦ, које су јавно доступне и користе и разбирају информације из околине ИНТЕРНЕТ су ипак несто сто ви нерадници избјегавате, али зато највисе говорите о раду. Моја директно дјеловање је имало своје карактеристике, као и васе, али није засновано на медиаактивитету ни на окрузењу мука, мрзње и немогуцности, него састављања ствари из околине у корисне и уредне ствари. Остало сто је криминално на БН, Гласу Српске и слицно, то је ствар полиције и времена. Колко сте опозиција, ако нисте ниста сконтали толико мозете и остати, а сто се власти тице има неку двицу. Моје мисљење као неког ко није љубитељ немогуцности, али мозе то поставити и дрзати за талас неприлика, дакле раскораци, искре постанка лосих људи попут Саровица и њихова мјеста која нису моја. Ет. Сто се тице информационих и повезаности других технологија са њима толико.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГАРАВИ СОКАК

08.02.2021 19:54

Е БАС ОВАКО.ТИ НЕЗНАС НИ ОДАКЛЕ СИ ДОСО НИ ГДЈЕ СИ ПОСО.ИНТЕЛИГЕНЦИЈА ИЗ 13.ВИЈЕКА.БУДАЛА И КРИВИХ ДРВА НИКАД ДОСТА.

Name

Суперхицк

08.02.2021 19:59

Много си испричао а ништа ниси рекао.

Name

Ре

08.02.2021 20:18

Овде је рец о диспецеру и проинтеру. Ти си давно полупао лонцице.

Name

ре овако

08.02.2021 20:21

Ја мислим да ти живиш у неким бајкама...

Name

@Овако

08.02.2021 20:38

Хајд буди љубазан па нам објасни ста је писац хтио реци ако уопсте знас ста си написо.

Name

За Овако

08.02.2021 21:45

Јеси ли ти сам себе разумио????????

Name

Онако

09.02.2021 06:01

Добро си им Игоре рекао

Name

Биљана

09.02.2021 06:19

Чисти режински бот, не зна да ли је пошао или дошао, али глас се броји.

Name

Овако је боље

09.02.2021 09:41

'Ајде ти мало руксак на ледја па у планине, мало просетај, освјези се, опусти се, релаксирај, исприцај се и "сам са собом" твоје усинуто идиотско наклапање у покусају манипулације не пролази....Ма воздрица!

Name

Шта ли је пјесник хтио рећи

09.02.2021 09:53

Дај ти то нама обичном народу преведи што си рекао "овако"...

Name

Искљуци се молит те

09.02.2021 11:20

И онако те неки не разумију а они који су схватили твоје подло лицемјерство јасно им је о коме се ради и каквом намјером. Пролупао си ти пофино у тој намјери....

Name

Павке

08.02.2021 20:08

Па како смо ❓❓❓❓❓=-О

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалуцанка

08.02.2021 20:16

СТРАСНО ДОКЛЕ ВИСЕ ОВА ВЛАДА ЦИМ СЕ ПРОБУДЕ ОДМА РАЗМИСЉАЈУ ГДЈЕ ЦЕ ПОСУДИТИ ЗАДУЗИТИ УЗАС НЕКО ТО МОРА ЗАУСТАВОТИ ДОКЛЕ ВИСЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

09.02.2021 06:53

Народ трпи и ждере се, јер се боји режима од слика недавних испред Боске у БЛ.

Name

Ој хааааа

08.02.2021 23:24

Еееее мој Радоване сл..о једна. Врати се цару из Милића да те опет г...и. Испрва си ми деловао онако ок кад ходао по свом честитом селу правио прилог. На крају си пресо игрицу !!! Фуј!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јелена

09.02.2021 03:57

Покрали су све сто се покрасти мозе. Толико проклето богацење и расипниство а наса дјеца из РС лијеце се у Србији хер нам је здравство додирнуло дно . Не могу ово да схватим....ко је тај мали да он згрце толики новац, на фаци му се види да нема у себи нити мало доброте!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Галеб

09.02.2021 04:10

Несерите ,ако се неслазете ста сте подузели Ухапсили некога ,извели револуцију похапсили сву власт , ниста само пуста прица 27 Година Да сам мјесто те власти ко год казе несто прдекана 5година тај народ незаслузује ниста боље јос горе јер је само обицна стока Даје нормалан до сада би урадили несто Тито Ослободио и изградио дрзаву из пепела за 30 Година а ви ниста и даље само смрдљива прица

ОДГОВОРИТЕ
Name

сале

09.02.2021 07:32

Ја бих предлозио премијеру Игору и тати да не поскупљују тако на ситно, него одмах на милијарде! Да се не муце са сицом.

Name

Бели

09.02.2021 05:17

Па цорав види да Велики Баја спрема дјецу за наследнике па им треба новац а ми хоцемо сјеверна Кореја да постанемо. Па тразили смо и гледајте .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милица

09.02.2021 09:40

Спремао је и Милошевић а и кћерка му је била грлата...и ето..

Name

Ветеран

09.02.2021 05:28

а имао сам на почетку утисак да је овај Вичковић поштен човјек. А онда јхе услиједио један телефонски позив који је ријешио покретну болницу, коју је касније негирао да је упетљан. И онда редом, безброј таквих ,,дјела,,...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

09.02.2021 08:57

Па и јест поштен, по мјерилима другова лопова и лоповске школе, а и поштено краде. Није он од оних лопова што краду па најебу. Он све ради у складу са прописима, баш као и његови другови лопови.

Name

Миркан

09.02.2021 06:54

Због ПРОИНТЕРа и свих око њега се држава и задужује а не због мене,нас или било кога другог или нашег стандарда. Прије су због путева,аутопутева,изградње,али се тим парама лако уђе у траг.ПАМЕТ,ко фол,нема цијену, и зато проинтеру све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган Мд

09.02.2021 07:00

Давно сам рекао, да ми је рођени брат један мандат и ћао.Ево доказа када се власт учаури. Погледајте само онога Шпирића, нема даље...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бобан

09.02.2021 07:47

Незна он ниста ниобјаснит оње глуп

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

09.02.2021 08:44

Кад би ова власт смањила пљачку и похапсила своје лопове, не бисмо били у ситуацији, у каквој смо сад (на корак до потпуне економске пропасти).

ОДГОВОРИТЕ