Dok Prointer dobija milione, Republika Srpska se zadužuje!

Ne postoje tri nove vlade, već ona ista – prošlogodišnja, pretprošlogodišnja i ona iz 2017. godine. Zašto je “Prointerov” klik drastično poskupio u vremenu pandemije, premijer Radovan Višković niti objašnjava niti ima namjeru

Republika Srpska 08.02.2021 | 19:43
Dok Prointer dobija milione, Republika Srpska se zadužuje!

Kredit od 57 miliona eura, sa grejs periodom od pet godina i petnaestogodišnjim rokom otpalate za premijera Republike Srpske Radovana Viškovića je izuzetno povoljan.

Nada se da će novu dužničku rabotu podržati narodni poslanici u RS. Ipak, nije spomenuo da, kada kreditima potpomaže privrednike, najbolje prolazi “Prointer”.

Ove godine održavanje data centra Vlade RS poskupjelo je za 300.754 KM u odnosu na 2020. Građani će IT tender majstorima za ovaj posao plaćati 899.700 KM!

Ne postoje tri nove vlade, već ona ista – prošlogodišnja, pretprošlogodišnja i ona iz 2017. godine. Zašto je “Prointerov” klik drastično poskupio u vremenu pandemije, Višković niti objašnjava niti ima namjeru.

Od 2017. do danas samo za ovaj posao apsolutni IT tender šampion potpisao je četiri ugovora ukupne vrijednosti 2.135.471 KM. U odnosu na prvi ugovor od 292.383 KM vrijednost posla porasla je više od tri puta.

U dokumentu, koji je u posjedu Žurnala, piše da je Generalni sekretarijat Vlade nabavku procijenio na 900.900 KM sa uračunatim PDV-om. Kako to obično bude, stigla je jedna ponuda, koja je odmah bila i prihvatljiva.

“Prointer”, firma sa Igorom Dodikom, sinom Milorada Dodika, kao saradnikom iz prvog reda, ove godine ponudila se za samo 1.200 KM manje. Kako joj sertifikati i uprava odgovaraju vladajućoj strukturi, tako je sve završeno još jednim preskupim ugovorom potpisanim 27. januara.

Vrijednost održavanja data centra i infrastrukture informacionog sistema Vlade RS - 899.700 KM. Ovoliko novca iz javne kase “Prointer” će dobiti za narednih 12 mjeseci.

Godinama unazad održavanje data centra Vlade rezervisano je upravo za “Prointer”. Cijene skaču, obrazloženja, naravno, nema!

Kako je Žurnal pisao - ovaj posao u zgradi izvršne vlasti 2017. i 2019. godine koštao je 292.383, odnosno 344.442 KM.

Vrijednost istog posla 27. januara prošle godine procijenjena je na 598.946 KM. Tada je trebalo pružiti pomoć novoformiranom sarajevskom “Prointeru”. Kao konzorcijum ponudu su poslale firme majka i kćerka. I prošle! Višković ni tada ništa nije objasnio građanima čiji je novac potrošio. 

Simptomatično, IT sektor postao je zanimljiv institucijama, javnim preduzećima i ustanovama u Republici Srpskoj od momenta kada se podmladak porodice Dodik latio tog posla. Kasnije je, 18. jula 2019. godine, pred narodnim poslanicima, vidno nervozni otac Dodik priznao da mu je sin “saradnik” u “Prointeru”, koji godišnje na tenderima dobija ugovore vrijedne desetine miliona maraka.

DOK SU FIRME NESTAJALE, "PROINTER" UGOVORIO 60 MILIONA

Prema podacima Agencije za javne nabavke BiH, firma s kojom Igor Dodik “sarađuje”, samo od 1. januara 2020. do 31. decembra iste korona godine sa javnim sektorom sklopila je 165 ugovora vrijednih ukupno 60.047.841 KM.

Sve ovo dešavalo se dok su ljekari širom RS radili bez odgovarajuće zaštitne opreme a građani sjedili u karantinu pod policijskom i prismotrom Helikopterskog servisa RS. Sve ovo dešavalo se dok su ostajali bez posla i bespomoćno posmatrali kako njihove firme nestaju.  

Najviše, 48 poslova, “Prointer” je dobio nakon provedenih otvorenih postupaka u kojim je najčešće učestvovao kao jedini ponuđač. Vrijednost ovih poslova iznosila je 54.149.348 KM.

Spisak onih iz javnog sektora s kojima banjalučki “Prointer” sarađuje od 2015. godine je ogroman.

Kao isporučilac roba i usluga spominje se u ugovorima “Šuma RS”, Regulatorne agencije za komunikacije Bosne i Hercegovine, Savjeta ministara BiH, Republičke uprave za inspekcijske poslove, Opštine Laktaši, Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, Pravobranilaštva RS, Autocesta Federacije BiH.

Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge RS, Elektroprivrede HZ HB, Grada Doboja, Željeznica RS, Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS, Ministarstva prosvjete i kulture RS, Ministarstva trgovine i turizma RS, Međunarodnog aerodroma Sarajevo, Aerodroma RS, Elektro-Doboja, Vodovoda Doboj, Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih RS.

Elektroprivrede RS, Rudnika i Termoelektrane Ugljevik, Investiciono-razvojne banke RS, Hidroelektrana na Vrbasu, Grada Gradiška, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS, Rudnika i Termoelektrane Gacko, Radio-televizije RS.

Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, Veterinarskog instituta “Dr Vaso Butozan”, Službenog glasnika RS, Olimpijskog centra Jahorina, Tužilaštva BiH, Agencije za osiguranje RS, Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA), Instituta za zaštitu zdravlja RS, Hidroelektrana na Drini, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Elektro-Hercegovine.

Studentskog centra Pale, Helikopterskog servira RS, Doma zdravlja Banjaluka, Lutrije RS, Grada Banjaluka, Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, Doma zdravlja Bijeljina, Službe za zajedničke poslove Vlade RS, Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH (BHDCA), Elektrodistribucije Pale, Ministarstva odbrane BiH.

Ministarstva finansija RS, Centralne banke BiH, Voda Srpske, Elektroprenosa BiH, Vlade RS, Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Puteva RS, Brčko distrikta, Zavoda za zapošljavanje RS, Hidroelektrana na Trebišnjici, Uprave za indirektno oporezivnje BiH, Elektrokrajine Banjaluka, Univerzitetskog kliničkog centra RS.

Fonda zdravstvenog osiguranja RS, Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, Poreske uprave RS, Ministarstva unutrašnjih poslova RS, Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović”, Fonda penzijsko-ivalidskog osiguranja RS, Pošta Srpske…

Kako sa sedamdesetak zaposlenih, među kojima ima i administrativnih radnika?

(Žurnal)

Komentari / 43

Ostavite komentar
Name

grča crnka

08.02.2021 19:05

održavanje data centra RS će biti plaćeno 900.000 KM, kada se to podijeli na 365 dana, rezultat je frapantan, svaki dan se za tu u spugu plaća 2.460 KM, kako je to moguće, dnevno 2.460 KM?? to je previše i za google data centar ?

ODGOVORITE
Name

Narod i vlast

08.02.2021 20:30

Narod ima vlast kakvu zasluzuje, vecina naseg naroda je ista Dodik i oni bi tako samo da mogu. Nista se ovdje nece promjeniti

Name

cuj malo

09.02.2021 08:44

ja bih vama sto ste ga birali duplo naplacivao al nekako, 5000 svaki dan da bude.E kakvi ste vi curani i curke.Pa dokle vise da vas onaj srbenda iz laktasa zamazuje oci i prica vam pricice,pa kad izgubi vlast prjeti. Vidjet cemo vas na narednim izborima dali vam je doslo iz dupeta u glavu ili taj se postupak oduzio.

Name

Bl

08.02.2021 19:07

Debilizam... Za takvog privatnika..

ODGOVORITE
Name

d

08.02.2021 19:41

Sutra ako vam odobre u skupstini RS da se zadužite za nove milione. Prvi kredit dajte Prointeru na odgođeno plaćanje, bez kamata da se malo poboljša svakako da vas bolje deru ili da im vi bolje plaćate. Proizvodnim preduzećima ne dajte pare, tu nema para za vas, a i šmirani rade, nemojte se sa njima baviti to je pošten novac. Samo sa ovim na klik tu vas ne može niko kontrolisati ili mislite.

Name

Ko

08.02.2021 21:19

Kako sijes tako zanjemo

Name

Gacko

08.02.2021 19:09

Zadužiš oni narednih trista godina da se vraca bože sačuvaj nista drugo

ODGOVORITE
Name

Taxi

08.02.2021 19:18

Ma nisu meni cudni ovi lopovi, Dodik, Izetbegovic i jos stotine drugih, NAROD MI JE CUDAN, to ne mogu nikako objasniti da narod glasa za lopove. Strasno!!!

ODGOVORITE
Name

d

08.02.2021 20:58

ko glasa u Doboju.

Name

Re Taxi

08.02.2021 23:01

Pa sta 50 % krezubog i nepismenig naroda zna sta je IT i Software, programi a da ne kazem internet itd. Pa tih 50% jadnika koji glasaju za 1kg brasna,1kg deterdzenta i 1 kg soli i ne cita ni ove digitalne medije, ni stampane niti citaju ove komentare nezadovoljnih. Tako nemojte da vas cudi. A jos 20% uljeba u drzavnim institucijama i javnim preduzecima glasaju sa sektu pod prijetnjom gubitka posla. 20 % mladih ljudi je pobjeglo trbuhom za kruhom. Tako da je ostalo samo onih 10% koji smiju nesto reci i koji koriste digitalne medije.

Name

Re

09.02.2021 07:21

Izbori se kradu. Ne glasa narod vec oni bijednici sto se prodaju za 20 KM. Samo maloumni za njih glasaju. Ko normalan moze glasati za lopove?

Name

Total Damage

08.02.2021 19:18

Moze li jedan kreditic, ali povoljan, za privredu?

ODGOVORITE
Name

Re Taxi

08.02.2021 20:53

Upravo tako. Narod kraj očiju slijep kraj ušiju gluh. Dok se pare na veliko prebacuju u Srbiju, Grčku, Švicarsku i Rusiju i to što je dokazano a ono što nije vjerovatno su sume mnogo veće narod non stop priča da se nema jedva za penzije ima a da nepricamo o borcima, invalidima i opet glas proda. Pa ako se mogu prodati za 50 maraka pa eto nek vam je baš tako dok ne ispratite i posljednje dijete u inostranstvo pa možda će te se tad pitati čemu ovo sve. Zato što je narod ama baš sve dopustio i propustio.

Name

Pedja

08.02.2021 22:14

Može. Čak će biti i bespovratni, ako obećaš da se nećeš drogirati

Name

Total Damage

09.02.2021 06:38

@Pedja: Ja bih onda da uzgajam jabuke, a prodajem kruske!

Name

TUNGUZIJA

08.02.2021 19:24

TREBA POMOĆI TATU DA OTPLATI KREDIT ZA DEDINJE

ODGOVORITE
Name

Ovako

08.02.2021 19:39

Mi sto nismo iz PROINTERA koristili smo direktne metode apcigovanja mediaaktivnosti to jest sarkofaga na mediaaktivitet. Smatra se sto vi znate da vam pod odredjenim pritiskom vaseg neuspjeha dodje. Zelimo da radite, a ne da kriminasite vi na BNu i opste. Sarovic je neradnik i necovjek. Hoce da se bavi politikom, ali da vrijeme prodje pa onda da pocinje nesto sitno da nekom da po jednu marku i ovaj je zadovoljan. Sarovic je upoznat sa porazom toga, ako on voli da bude tako i on je to. Mediaaktivitet je zlo znate. Ja cu pokusati da se iskljucim iz ovih vasih komentara. A vi kako raditet tako vam je i tome ste krivi vi. Zaista od mene je bilo glupo da se petljam u ovo, ali sta vec zavisnost slicna cigaretama, znate. Portali su nesto sto se moze otvarati, a ja sam forsirao da to budete vi. Logicki korisni portali i licne organizacije za PC, koje su javno dostupne i koriste i razbiraju informacije iz okoline INTERNET su ipak nesto sto vi neradnici izbjegavate, ali zato najvise govorite o radu. Moja direktno djelovanje je imalo svoje karakteristike, kao i vase, ali nije zasnovano na mediaaktivitetu ni na okruzenju muka, mrznje i nemogucnosti, nego sastavljanja stvari iz okoline u korisne i uredne stvari. Ostalo sto je kriminalno na BN, Glasu Srpske i slicno, to je stvar policije i vremena. Kolko ste opozicija, ako niste nista skontali toliko mozete i ostati, a sto se vlasti tice ima neku dvicu. Moje misljenje kao nekog ko nije ljubitelj nemogucnosti, ali moze to postaviti i drzati za talas neprilika, dakle raskoraci, iskre postanka losih ljudi poput Sarovica i njihova mjesta koja nisu moja. Et. Sto se tice informacionih i povezanosti drugih tehnologija sa njima toliko.

ODGOVORITE
Name

GARAVI SOKAK

08.02.2021 19:54

E BAS OVAKO.TI NEZNAS NI ODAKLE SI DOSO NI GDJE SI POSO.INTELIGENCIJA IZ 13.VIJEKA.BUDALA I KRIVIH DRVA NIKAD DOSTA.

Name

Superhick

08.02.2021 19:59

Mnogo si ispričao a ništa nisi rekao.

Name

Re

08.02.2021 20:18

Ovde je rec o dispeceru i prointeru. Ti si davno polupao loncice.

Name

re ovako

08.02.2021 20:21

Ja mislim da ti živiš u nekim bajkama...

Name

@Ovako

08.02.2021 20:38

Hajd budi ljubazan pa nam objasni sta je pisac htio reci ako uopste znas sta si napiso.

Name

Za Ovako

08.02.2021 21:45

Jesi li ti sam sebe razumio????????

Name

Onako

09.02.2021 06:01

Dobro si im Igore rekao

Name

Biljana

09.02.2021 06:19

Čisti režinski bot, ne zna da li je pošao ili došao, ali glas se broji.

Name

Ovako je bolje

09.02.2021 09:41

'Ajde ti malo ruksak na ledja pa u planine, malo prosetaj, osvjezi se, opusti se, relaksiraj, ispricaj se i "sam sa sobom" tvoje usinuto idiotsko naklapanje u pokusaju manipulacije ne prolazi....Ma vozdrica!

Name

Šta li je pjesnik htio reći

09.02.2021 09:53

Daj ti to nama običnom narodu prevedi što si rekao "ovako"...

Name

Iskljuci se molit te

09.02.2021 11:20

I onako te neki ne razumiju a oni koji su shvatili tvoje podlo licemjerstvo jasno im je o kome se radi i kakvom namjerom. Prolupao si ti pofino u toj namjeri....

Name

Pavke

08.02.2021 20:08

Pa kako smo ❓❓❓❓❓=-O

ODGOVORITE
Name

Banjalucanka

08.02.2021 20:16

STRASNO DOKLE VISE OVA VLADA CIM SE PROBUDE ODMA RAZMISLJAJU GDJE CE POSUDITI ZADUZITI UZAS NEKO TO MORA ZAUSTAVOTI DOKLE VISE

ODGOVORITE
Name

re

09.02.2021 06:53

Narod trpi i ždere se, jer se boji režima od slika nedavnih ispred Boske u BL.

Name

Oj haaaaa

08.02.2021 23:24

Eeeee moj Radovane sl..o jedna. Vrati se caru iz Milića da te opet g...i. Isprva si mi delovao onako ok kad hodao po svom čestitom selu pravio prilog. Na kraju si preso igricu !!! Fuj!!!

ODGOVORITE
Name

Jelena

09.02.2021 03:57

Pokrali su sve sto se pokrasti moze. Toliko prokleto bogacenje i rasipnistvo a nasa djeca iz RS lijece se u Srbiji her nam je zdravstvo dodirnulo dno . Ne mogu ovo da shvatim....ko je taj mali da on zgrce toliki novac, na faci mu se vidi da nema u sebi niti malo dobrote!

ODGOVORITE
Name

Galeb

09.02.2021 04:10

Neserite ,ako se neslazete sta ste poduzeli Uhapsili nekoga ,izveli revoluciju pohapsili svu vlast , nista samo pusta prica 27 Godina Da sam mjesto te vlasti ko god kaze nesto prdekana 5godina taj narod nezasluzuje nista bolje jos gore jer je samo obicna stoka Daje normalan do sada bi uradili nesto Tito Oslobodio i izgradio drzavu iz pepela za 30 Godina a vi nista i dalje samo smrdljiva prica

ODGOVORITE
Name

sale

09.02.2021 07:32

Ja bih predlozio premijeru Igoru i tati da ne poskupljuju tako na sitno, nego odmah na milijarde! Da se ne muce sa sicom.

Name

Beli

09.02.2021 05:17

Pa corav vidi da Veliki Baja sprema djecu za naslednike pa im treba novac a mi hocemo sjeverna Koreja da postanemo. Pa trazili smo i gledajte .

ODGOVORITE
Name

Milica

09.02.2021 09:40

Spremao je i Milošević a i kćerka mu je bila grlata...i eto..

Name

Veteran

09.02.2021 05:28

a imao sam na početku utisak da je ovaj Vičković pošten čovjek. A onda jhe uslijedio jedan telefonski poziv koji je riješio pokretnu bolnicu, koju je kasnije negirao da je upetljan. I onda redom, bezbroj takvih ,,djela,,...

ODGOVORITE
Name

Direkt

09.02.2021 08:57

Pa i jest pošten, po mjerilima drugova lopova i lopovske škole, a i pošteno krade. Nije on od onih lopova što kradu pa najebu. On sve radi u skladu sa propisima, baš kao i njegovi drugovi lopovi.

Name

Mirkan

09.02.2021 06:54

Zbog PROINTERa i svih oko njega se država i zadužuje a ne zbog mene,nas ili bilo koga drugog ili našeg standarda. Prije su zbog puteva,autoputeva,izgradnje,ali se tim parama lako uđe u trag.PAMET,ko fol,nema cijenu, i zato prointeru sve.

ODGOVORITE
Name

Dragan Md

09.02.2021 07:00

Davno sam rekao, da mi je rođeni brat jedan mandat i ćao.Evo dokaza kada se vlast učauri. Pogledajte samo onoga Špirića, nema dalje...

ODGOVORITE
Name

Boban

09.02.2021 07:47

Nezna on nista niobjasnit onje glup

ODGOVORITE
Name

Direkt

09.02.2021 08:44

Kad bi ova vlast smanjila pljačku i pohapsila svoje lopove, ne bismo bili u situaciji, u kakvoj smo sad (na korak do potpune ekonomske propasti).

ODGOVORITE