Бањалука: Помен за 52 убијена ученика у Шарговцу

У Основној школи "Ђура Јакшић" у бањалучкој мјесној заједници Шарговац обиљежено је 79 година од страдања 52 ученика, које су звјерски убиле усташе. Обавеза свих нас је да се сјећамо ових злочина, поручено је на помену.

Република Српска 08.02.2021 | 14:56
Бањалука: Помен за 52 убијена ученика у Шарговцу

"52 ученика пред усташама стоје и питају се зар они творца се не боје. Без имало стида и страха изведоше свако дијете мило што доскоро мајчино млијеко је пило'', навела је у обраћању окупљенима ученица Основне школе ''Ђура Јакшић'', Анђела Зрнић. 

И небо је плакало на помену невиним жртвама усташког покоља. Историјски час одржан је у школи без присуства јавности а минутом ћутње послата је јасна порука.

''Сматрамо да је јако битно да се окупљамо да преносимо ову истину, једноставно да се злочин не заборави'', рекао је директор Основне школе ''Ђура Јакшић'', Дарко Томић.

''То се није десило у свим историјама рата, никад ни у једној школи осим у школи Ђура Јакшић. Само су овдје дошле оружане снаге и само су овдје раздвајали дјецу по имену, презимену и по вјери'', изјавио је предсједник Мјесне заједнице Шарговац, Рајко Радаковић.

Иницијатива за изградњу спомен парка треба да буде настављена, сматра градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић, који је положио је вијенац код спомен плоче убијеним ученицима.

''Треба да идемо у том правцу да тај спомен парк заживи и да по овим ученицима одређене улице, поготово у овом мјесту, понесу назив. Такву иницијативу ћу подржати, она већ у виду приједлога стоји у ладицама града годинама. Што то стоји нисам сигуран али дефинитивно знам да моја дужност ће бити да то више не стоји, да такви процеси буду откочени. Наша дужност је сјећати се, помињати, у наставне планове и уџбенике све то да уђе али и да будемо потпуно фокусирани шта из свих тих лекција које смо научли можемо данас да урадимо", казао је Станивуковић.

Наша дужност је, каже он, да обнављамо школе, дворишта, одржавамо спомен обиљежја и градимо нова.

Усташе су 7. фебруара 1942. године у покољу у насељима Мотике, Шарговац, Дракулић и у руднику Раковац, на најмонструознији начин убиле 2.300 Срба, међу којима и 551 дијете. Међу убијенима, без испаљеног метка, било је 52-оје ученика шарговачке основне школе.

БН ТВ

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Бања Лука

08.02.2021 14:30

Јел дрзала Бисерка говор?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Невине

08.02.2021 19:01

Дјеције дусе.Страсно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зељкодјуриц912

12.02.2021 10:38

Да ли је могуће да на спомен плочи за 52 дјеце пише да су дјеца "умрла"??? Да ли је то наставак братства и јединства?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Жељко

12.02.2021 10:45

Да ли је могуће да на спомен плочи за 52 ученика на "образовној" установи напишу да су дјеца "умрла"???

ОДГОВОРИТЕ