Banjaluka: Pomen za 52 ubijena učenika u Šargovcu

U Osnovnoj školi "Đura Јakšić" u banjalučkoj mjesnoj zajednici Šargovac obilježeno je 79 godina od stradanja 52 učenika, koje su zvjerski ubile ustaše. Obaveza svih nas je da se sjećamo ovih zločina, poručeno je na pomenu.

Republika Srpska 08.02.2021 | 14:56
Banjaluka: Pomen za 52 ubijena učenika u Šargovcu

"52 učenika pred ustašama stoje i pitaju se zar oni tvorca se ne boje. Bez imalo stida i straha izvedoše svako dijete milo što doskoro majčino mlijeko je pilo'', navela je u obraćanju okupljenima učenica Osnovne škole ''Đura Jakšić'', Anđela Zrnić. 

I nebo je plakalo na pomenu nevinim žrtvama ustaškog pokolja. Istorijski čas održan je u školi bez prisustva javnosti a minutom ćutnje poslata je jasna poruka.

''Smatramo da je jako bitno da se okupljamo da prenosimo ovu istinu, jednostavno da se zločin ne zaboravi'', rekao je direktor Osnovne škole ''Đura Jakšić'', Darko Tomić.

''To se nije desilo u svim istorijama rata, nikad ni u jednoj školi osim u školi Đura Jakšić. Samo su ovdje došle oružane snage i samo su ovdje razdvajali djecu po imenu, prezimenu i po vjeri'', izjavio je predsjednik Mjesne zajednice Šargovac, Rajko Radaković.

Inicijativa za izgradnju spomen parka treba da bude nastavljena, smatra gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, koji je položio je vijenac kod spomen ploče ubijenim učenicima.

''Treba da idemo u tom pravcu da taj spomen park zaživi i da po ovim učenicima određene ulice, pogotovo u ovom mjestu, ponesu naziv. Takvu inicijativu ću podržati, ona već u vidu prijedloga stoji u ladicama grada godinama. Što to stoji nisam siguran ali definitivno znam da moja dužnost će biti da to više ne stoji, da takvi procesi budu otkočeni. Naša dužnost je sjećati se, pominjati, u nastavne planove i udžbenike sve to da uđe ali i da budemo potpuno fokusirani šta iz svih tih lekcija koje smo naučli možemo danas da uradimo", kazao je Stanivuković.

Naša dužnost je, kaže on, da obnavljamo škole, dvorišta, održavamo spomen obilježja i gradimo nova.

Ustaše su 7. februara 1942. godine u pokolju u naseljima Motike, Šargovac, Drakulić i u rudniku Rakovac, na najmonstruozniji način ubile 2.300 Srba, među kojima i 551 dijete. Među ubijenima, bez ispaljenog metka, bilo je 52-oje učenika šargovačke osnovne škole.

BN TV

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Banja Luka

08.02.2021 14:30

Jel drzala Biserka govor?

ODGOVORITE
Name

Nevine

08.02.2021 19:01

Djecije duse.Strasno.

ODGOVORITE
Name

zeljkodjuric912

12.02.2021 10:38

Da li je moguće da na spomen ploči za 52 djece piše da su djeca "umrla"??? Da li je to nastavak bratstva i jedinstva?

ODGOVORITE
Name

Željko

12.02.2021 10:45

Da li je moguće da na spomen ploči za 52 učenika na "obrazovnoj" ustanovi napišu da su djeca "umrla"???

ODGOVORITE