Куба отвара економију за приватне фирме

Влада у Хавани објавила је да ће у већини привредних сектора дозволити оснивање приватних фирми. Ово је велики корак напред у отварању кубанске економије, која је до сада била планска, под државном контролом.

Свијет 07.02.2021 | 19:12
Куба отвара економију за приватне фирме

Кубанска влада објавила је да ће проширити листу дозвољених послова који се могу водити приватно (самозапошљавањем), са досадашњих 127 на више од 2.000. Ипак, влада није прецизирала о којим се тачно активностима и секторима ради.

Министарка рада и социјалне сигурности Марта Елена Феито рекла је да ће држава водити 124 активности "потпуно или делимично", али није изнела више детаља.

"Циљ ове реформе је да приватни рад настави да се развија", рекла је министарка Феито за АФП, додајући да ће тај потез "помоћи ослобађању производних снага" приватног сектора. 

Портал амбито.цом наводи да ће медији, здравство и одбрана – који се сматрају стратешким секторима – остати у државним рукама.

Куба годинама уназад има једну од најнижих стопа незапослености на свету. Према званичним подацима, само 1,59 одсто радне снаге на острву прошле године није имало посао.

Приватни сектор на Куби запошљава више од 600.000 грађана, што је око 13 одсто радне снаге у земљи. Према подацима економиста, много је профитабилнији и ефикаснији од државних и војних компанија. Држава води 85 одсто компанија на Куби. 

Приватници на Куби углавном се баве занатима, трговином, таксирањем. Доста њих бави се и туризмом, који је жестоко погођен пандемијом ковида-19. Због економске кризе, готово 40 одсто приватника затражило је суспензију лиценци за рад.

Кубанска економија је, према подацима Би-Би-Сија, ове године потонула за 11 одсто, што је најгори резултат за готово 30 година.

Овако лошим резултатима допринеле су и санкције које је увела бивша америчка администрација коју је водио Доналд Трамп, недуго после незнатне нормализације односа Кубе и САД 2014. године, под вођством Барака Обаме и Раула Кастра.

Куба је једна од ретких земаља на свету која је одбила било какав вид сарадње са Међународним монетарним фондом и Светском банком, пре свега због одлучности дугогодишњег лидера Фидела Кастра да не потпадне пот утицај светских економских институција. 

(Агенције)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Видио

07.02.2021 18:23

Ако је ишта праведно на Куби, праведно је то да су тамо сви сиромашни, нико нема ништа , нико никоме не завиди, у опште нема те врсте нетрпељивости. После овога, ко зна шта ће бити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Праведно

08.02.2021 05:53

Наступиће још гора ситуација као код нас увођењем приватног сектора.

Name

То могу слободно

08.02.2021 09:14

Назвати благостање, када поцну да изненада ницу ткз. привредници из власти,оа будјет преусмјере на свој конто, висе, све висе и висе.....

Name

И на Куби

08.02.2021 14:41

Има приватни сектор, али углавном како се да закљуцити "најављени ткз привредници" под двије врсте контроле од пљацке.... Сада дувају неки нови вјетрови и опет це бити под ригорознијом контролом (опет како за кога) али успјесне пљацке у корист неколицине..... Неце бити потребе да се висе скривају .....

Name

Праведно

07.02.2021 18:32

...како коме! Неки нису за то. Као што је било у Титовој Југославији. Чекали људи својих 5 минута и обогатили се. За остало их није брига. Ако је теби праведно, другима није!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тацно тако

08.02.2021 17:52

Мораце убрзано да је оцерупају, незгодни су градјани на Куби....

Name

Али су

07.02.2021 21:17

"Напредна" дрзава, дозволице приватну привреду. Ал це да похарају свијет. Али медији остају у дрзавним рукама, моци це и даље да пропагирају како браца комунисти успјесно раде. Види се само по томе колико Еxил Кубанаца има у УСА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ами

07.02.2021 21:28

Капа доле за ову задњу реценицу у тексту...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сто сте зивјели

08.02.2021 14:44

Зивјели, ма како да сте зивјели....

ОДГОВОРИТЕ